Kuyruk yağı halk arasında iç yağı ve don yağı olarak söylenmektedir. Bu yazımızda kuyruk yağının faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri araştırarak yazdık.
Etin üst kısmında yer alan kuyruk yağı yemeklerin vazgeçilmezi olarak bilinir. Normal olarak tüketildiğinde vücut için faydaları oldukça fazladır. Kuyruk yağının kullanım alanı oldukça fazla ve değişken olmaktadır.
Kuyruk Yağı Nedir?
Kullanılan sağlıklı yağlar vücut fonksiyonları için çok faydalı olmaktadır. Bu sağlıklı yağlar içinde yer alan yağlardan biri de kuyruk yağıdır. Hem tüketiminde çok dikkatli olunması gerekir.Bir tanım yapacal olursak Kuyruk yağı hayvanların omurgalarının son kısımlarında kuyruk sokumunda katı halde bulunur ve buna kuyruk yağı denir.
Kuyruk Yağının Faydaları
- Kuyruk yağı kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucu görev yapar.
- İçerisinde omega 3 yağ asitlerini bulundurur. Bağışıklığı güçlendirir.
- Kolesterolün dengede kalmasını sağlar.
- Antioksidan görevi yapar
- Cilt sağlığına faydaları bulunmakta ve hücrelerin yenilenmesine etki eder.
- Vücutta bulunan sinir hücrelerinin güçlü olmasına etki eder.
- Damar tıkanıklığının oluşumunu engeller.
- Kas ve kemik gelişimini desteklemektedir.
- Kuyruk yağı romatizma ve eklem ağrılarını dindirmeye faydalıdır.
Kuyruk Yağının Dizler Faydaları
Tüketildiği vakit kemik ve kasların gelişimine faydaları bulunmaktadır. Yiyecek olarak tüketildiği gibi kuyruk yağı dıştan da tüketilmektedir. Ortaya çıkan diz ağrıları için kuyruk yağı dizlere sürülmektedir. Ağrıyan dizlere kuyruk yağı sürmek veya sarmak ağrının giderilmesinde etkili olur.
Kuyruk Yağının Cilde Faydaları
Bu yağı düzenli ve ölçülü tüketen kişilerde cilt bakımı olmakta ve cilt hasarları daha az görülmektedir. Kuyruk yağı, hücre oluşumunu destekleyerek cilt sağlığını en verimli şekilde muhafaza eder. Eskiden beri kuyruk yağı tüketen kişilerin daha uzun yaşadığı ve cilt hastalıklarından uzak kaldığı söylenmektedir.
Kuyruk Yağı Nasıl Tüketilir?
Kuyruk yağı doymamış yağ asitleri bakımından zengin olup yemeğe ayrı bir lezzet verir. Sıvıya yakın bir görünümü vardır. Yemeklerde, hususen kebap, çorba, pilav, ciğer, dolma ve döner gibi yemeklerin içine katabilirsiniz.
İki şekilde kullanabilirseniz. Kebap gibi gıdalarda kuyruk yağını et ile birlikte harmanlanabilir. Ya da yemek malzemelerini tencereye koymadan önce yağ yerine kuyruk yağını tercih ederek eritilmesidir.
Kuyruk Yağının Eritilmesi
Küçükbaş hayvanların kuyruk bölgesinde katı halde bulunur. Kuyruk yağı 40 derecede erimeye başlar. Kuyruk yağını eritmek için küçük parçalar halinde doğrayıp bir tencere içerisine dökünüz.
Dökülen kuyruk yağı ateş üzerinde kaynatılmaya başlanır. Tencere aralıklı olarak karıştırılıp kuyruk yağının dengeli olarak ısı alması sağlanır. Kuyruklar eridikten sonra süzülmesi gerekir. Kuyruk yağı içerisinde bulunan kıkırdaklar süzülerek ayrılır. Süzüldükten sonra yağ çok ise tekrar soğumaya bırakılıp daha sonraları kullanabilirsiniz.
Kuyruk Yağının Zararları
Kuyruk yağı dikkatli kullanılması nedeniyle hiçbir yan etkisi olmaz. Fazla tüketilmesi nedeniyle Kolesterol gibi bazı sorunların meydana gelmesine neden olur. Ayrıca damar tıkanıklığı ile kanser riskini çıkarmaktadır. İleri yaşlarda sindirim sorunlarına neden olabilmektedir.
Eğer mide, karaciğer, tansiyon, kalp ve böbrek rahatsızlığı olan varsa kuyruk yağı tüketiminde dikkatli olmalı ve sınırlı tüketmelidirler. Bununla beraber imkan nispetinde doğal beslenen hayvanlardan elde edilmiş kuyruk yağı kullanılmalıdır.
Kuyruk Yağı Bozulur mu, Nasıl Saklanır?
Kuyruk yağı buzdolabında uzun süre muhafaza edilerek istediğiniz yemeklere katabilirsiniz. Bozulmadan saklamak için şu şekilde hareket edebilirsiniz.
Kuyruk yağını kavurma işlemini yaptıktan sonra bir saklama kabına alınız ve dinlendiriniz. Şayet derin dondurucuda saklayacaksanız, saklama kabına soğuduktan sonra alınız. Buzdolabında muhafaza edecekseniz cam ya da plastik saklama kabı tercih edebilirsiniz. Soğuk ortamda kuyruk yağı tadını ve ömrünü muhafaza edecektir.