Tüm dünyayı etkisine alan koronavirüs henüz etkisini tam kaybetmemişken şimdilerde Maymun çiçeği virüsü yayılmaya başladı. Bir çok ülkelerinde görülmeye başlayan bu virüs şimdiden dünyayı alarma geçirdi.
Bu durumu gören ve korkuya kapılan vatandaşlar bu virüsü merak ediyorlar. Virüsün belirtilerini, tedavisi olup olmadığını ve nasıl bulaştığını merak ediyorlar. Bizde bu virüs hakkında merak edilenleri araştırdık.
Maymun Çiçeği Hastalığı Hakkında Bilgiler
Afrika kökenli olan bu virüs dünyada farklı ülkelerde hızla yayılıyor. Afrikadan sonra ilk olarak İngiltere’de görülen maymun çiçeği virüsü daha sonra çeşitli Avrupa ülkeleri ve ABD’ye ortaya çıkması insanlarda endişeleri artırıyor.
Maymun çiçeği virüsü nedir?
Bu hastalığa Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinden olan maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox) neden olmaktadır. Çiçek hastalığına benzer rahatsızlıklara neden olmaktadır.
Dünyada ilk olarak 1958’de maymunda çıkan virüs, insanlar içinde ilk kez 1970’te Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kayıtlara geçmiştir. Kısa bir zamanda 11 Afrika ülkesine yayılan virüs, Afrika’nın dışında ilk olarak ingiltere ve ABD’de yayıldı. Zoonotik yani hayvansal bir hastalıktır.
Bilim insanları normalde bulaşcıluğı çok olmayan bu virüsün çeşitli ülkerde görülmesi üzerine dikkat edilmesi gerektiğine, virüsün değişime uğramış olabileceği ve bulaşılığının armış olabileceğine dikket çekiyorlar.
Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?
Monkeypox virüsü genellikle kemirgenler ve vahşi hayvanlardan bulaşmaktadır. Bununla birlikte insandan insana bulaşma da görülmektedir. İngilterede görülen vakalarada eşcinsellerin yoğunlukta olması dikkat çekicidir.
Bir kimseden diğerine cinsel ilişki , doku bozuklukları, solunum damlacıkları, yatak örtüsü ve aynı elbiseyi giymek gibi materyallerle temas olmasıyla bulaşmaktadır. İyi pişmemiş et de bir risktir. Anneden fetüse bulaşabilir.
Maymun Çiçeği Virüsü Belirtileri Nelerdir?
Bu virüsün ilk bulaştığında belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, vücutta şişlikler, sırt ağrısı, kas ağrısı ve halsizlik bulunmaktadır. Bu belirtiler sonrasında çoğunlukla öncelikle yüzde başlayan ve tüm vücuda yayılan döküntüler oluşuyor.
Bedende kaşıntılı kabarcıklara sebep olan bu döküntüler kabuk bağlıyor ve farklı aşamalardan sonra dökülüyor. Bu döküntüler vücutta kalıcı iz de bırakabilmektedir.
Maymun Çiçeği Virüsü Tedavisi Var mı?
Maymun çiçeği virüsünün şimdilik bilinen bir tedavisi yoktur. Ama çiçek hastalığına karşı kullanılan aşıların bu hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu bilinmektedir. Hali hazırda bu aşılar kullanılmaktadır. Bu hastalığa yakalananlar aşısız da olsalar genelde süreci hafif geçirmekte ve 14 ila 21 günde tamamen iyileşmekte olup az da olsa ölümcül olmaktadır.
Epidemi Ve Pandemi Nedir? Farkları Nelerdir? okumak için linke tıklayınız.