Tıbbi adıyla söylemek gerekirse saçkıran Alopesi Areata bir bireyin saçı, kaşı,kirpiği, sakalkıran ve diğer vücutta bulunan diğer kıl ve tüylerin çok kısa bir zaman dilimi içerisinde bir anda dökülmesi olayıdır ve karakterik bir hastalık olarak bilinmektedir.
Saç derisinde ortaya çıkmakta olup yuvarlak dairesel olarak kendini gösterir. Bir kimse dışarıdan baktıdığında saç veya tüy olmayan bölgeyi rahatça görebilir. Tedavi sonrasında olan bölge de tüylenme görülür sonrasında saçlarınız çıkar. Saçkıran hastalığına yakalanan yaklaşık olarak 100 kişiden 70-80 kişisi kadar 40 yaşın altındadır.
Alopesi Nedir, Saçkıran Nedir?
Saçkıran Neden Olur
Hastalığının kesin olarak neden olduğu hakkında bil bilgi sahibi değil. Yalnız otoimmün sebepler kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Otoimmün hastalıklar, İnsan vücudunun hücre ve dokuları yabancı olarak algılaması ile ortaya çıkmaktadır.
Gerçekleştirilen araştırmalarımızda bu hastalığın genetik olan faktörler ile de ilişki içerisinde olduğu görüldü. Saçkıran olan bir bireyin çocuğunda bu görülme riski daha fazladır.
Saçkıran Risk Faktörleri
- Hastalık genelde 40 yaş ve altı bireylerde görülmektedir.
- Erkekler, Kadınlara göre daha çok bu hastalığına yatkındır.
- Genetik olarak yatkınlık
- Down Sendromlu bireyler
- Otoimmün Hastalık
Saçkıran Tedavisi Nasıldır?
Cilt hastalıkları uzmanları tarafından tedavi edilir. Tedavi süresi boyunca yapılan işlemler hastalığın ileri seviyeye taşınmaması ve belirtilerin şiddetini durdurması amaçlanır. Hastalığı hafif ve erken aşamadaki bireylerin tedaviye gereksinim olmadan saç kendi kendine çıka tekrar çıkar.
Daha ileri aşamalarda olan hastalık ciddi belirtilerinin olduğunda ise tedavisinde kullanılan steroid grubu ilaçlar kullanılır. Buna bağlı olarak bir enjektör yardımıyla kafa derisine uygulama yapılır. Göz çevresi uygulamalar göz sağlığı açısından fazla riskli olduğundan çok dikkatli uygulanmalı. Alopesi areata, steroid grubundan farklı ilaçlarla ve immünoterapi adı verilen daha değişik bir yöntem ile de Tedavi edilebilmektedir.