Bol sulu ve tatlı olmasıyla öne çıkan şeftalinin faydaları ve zaraları hakkında bilgileri araştırarak bir araya getirdik. Yaz mevsiminin gözde meyveleri arasında olan bu meyveyi gelin birlikte inceleyelim.
Şeftalinin yaklaşık sekiz bin yıl önce Çin’de ortaya çıktığı yazılmaktadır. Şeftali hem Dünyada hem Ülkemizde sıklıkla tüketilen meyvelerden biri olup çiğ olarak tüketilebildiği gibi yemeklere, salatalara, tatlılara da katılabilen oldukça besleyici bir meyvedir. Şeftalinin Faydaları noktasında aşırıya kaçmadan çeşitli şekillerde tüketilebilir.
Şeftali Neye İyi Gelir
Şeftalinin Diğer Adı
Şeftalinin bilimsel olarak adı Prunus persica olarak geçmekte olup uzakdoğuda olan ülkelerde mucize meyve olarak bilinmektedir.
Şeftalide Hangi Vitaminler Vardır?
Yaklaşık orta boy bir şeftalinin besin değeri kalorisi 58, Proteini 1 gram, Yağ olarak 1 gramdan az, Karbonhidrat olarak 14 gram ve Lif olarak 2 gramdır. Şeftali içeriğinde C vitamini, A vitamini, E vitamin, K vitamini, Potasyum, Bakır, Manganez, magnezyum, fosfor, demir ve bazı B vitaminleri bulunmaktadır. Orta boy şeftalide yaklaşık 40 kalori vardır.
Şeftalinin Yetişme Koşulları
Ülkemizde şeftali en çok bölgelerimiz içinde Akdeniz bölgelerinde yetişmekyedit. Özellikle Bursa’da yetişmeketedir. Yani Ilıman iklimin hakim olduğu bir çok bölgede şeftali yetişiyor.
Şeftalinin Kabuğu Yenilir mi?
Büyük boy bir şeftalinin kabuğunda yaklaşık üç gram lifin bulunmaktadır. Bu noktada şeftaliyi eğer kabuğuyla yerseniz life ulaşmak daha kolay olacaktır. Lifli olan gıdalar bağırsakları desteklemektedir. Yani Şeftalinin Faydaları olarak şeftaliyi kabuğuyla yemek soyulmuş şeftaliye nazaran daha çok yararlıdır.
Şeftalinin Faydaları
- Safra kesesi ve karaciğer hareketlerini düzenler
- İdrar söktürür
- Kansere karşı az da olsa koruyucu etkisi vardır.
- Sakinleştirici özelliğiyle uykusuzluğa iyi gelir.
- Kalp dostudu bir meyvedir.
- Tansyonun kontrol edilmesine yardım eder.
- Kanın temizlenmesine yardımcı olur.
- Vücudun bağışıklık sistemini giderir.
- Hazmı kolaylaştırmaktadır. Bu noktada lifli olduğundan kilo vermeye yardımcıdır.
- Böbrek rahatsızlıklarına ve bağırsaklara iyi gelir.
- İçerisinde bulunan A vitamini ile göz sağlığına faydası vardır.
Şeftalinin Cilde Faydaları
Şeftalide cilt sağlığını destekleyen A vitamini bulunmaktadır. Hem içeriğinde bulunan C vitamini ile birlikte ciltte kırışıklıkları azaltır, cilt dokusunu iyileştirir, cildi güneşten kirlilikten korur.
Şeftalinin Bebeklere Faydaları
Şeftali içindeki C vitamini ile gebelikte hem anne hem bebeğe sağlıklıdır. Heç içeriğindeki temel vitamin ile mineraller sebebiyle gebelik müddetince tüketilmesi tavsiye edilen gıdalardandır. C vitamini ile bebeğin kemikleri, dişleri, deri, kas ve damarlarının sağlıklı gelişmesine yardımcı olmaktadır. Bebeklere şeftali ne zaman verilmelidir? denilirse katı gıdaya geçtikten sonra verilebilir.
Şeftali Nasıl Tüketilmelidir?
Şeftali meyve olarak tek başına tüketilebildiği gibi meyve salatalarında, bazı yemeklerde, soslarda, reçellerde, tatlılarda, meyve suyu olarak ve çay gibi bir çok yerde tüketilebilir. Şeftali çayı ve yağı cilt bakımda kullanılır.
Şeftalinin Zararları
Çokça şeftali tüketimi halinde içerisinde bulunan potasyum, böbreklere zarar verebilir. Yeterince yıkanmadan tüketilmesi halinde üzeinde olabilecek tarım ilaçları zarar verebilir. Dış yüzünde bulunan tüyler bazı insanlarda alerjik etki yapabilir. Ayrıca şeftaliyi tüylü kabuğuyla beraber yiyen bazı kişilerde boğazda yanma problemi olabilir.
Şeftali Nasıl Seçilir ve Nasıl Saklanır?
Şeftaliyi seçerken kokusuna dikkat edilmelidir . Şeftali ne kadar çok tatlı ise o kadar olgun olur. Zarar görmüş, kahverengileşmiş, çürümüş ya da buruşmuş şeftalilerden uzak durun. Sert olan biraz yumuşak etli şeftaliyi tercih etmek yerinde olacaktır. Olgunlaşmış şeftaliler oda sıcaklığında hemen hemen bir hafta durmaktadır. Uzun süre duracaksa hemen yenmeyecekse olgunlaşmasını önlemek için buzdolabında saklamak en doğrusudur.
Bir başka soru ise Şeftali kabız yapar mı? sorusudur. Şeftalinin içeriğindeki yüksek lif sindirim sistemini destekleyerek kabızlığı önler ve bağırsakların düzenleli çalışmasını destekler. Şeftalinin Faydaları dediğimiz zaman oldukça faydalalı olduğunu görüyoruz. Aşırıya kaçmadan günlük en fazla bir adet yenebilir. Sağlıklıl günler dileriz.