Görünüşü her ne kadar köpekleri andırsa da sırtlanlar sürü halinde yaşarlar. Kedigillerden olan sırtlanlar hakkında derlediğimiz ilginç bilgileri yayınlıyoruz.
Sırtlanlar biraz garip varlıklardır. Zira hem korkak hem cesaretlidirler. Çete gibi sürü halinde gezer aslanla bile kavga edebilirler. Leş ile beslenen bir hayvan türüdür. Gelin hep birlikte sırtlanlarla ilgili bazı bilgilere göz atalım.
Sırtlanların Özellikleri
1- Sırtlanların Çeneleri çok güçlüdür, besili ve sağlıklı bir sırtlan çenesi ile 500kg -1.5 ton arasında basınç yapabilir. Timsahlardan sonra en güçlü çeneye sahip ikinci hayvan olduğu söylenir. Kara hayvanları arasındaki en güçlü çeneye sahip hayvanda diyebiliriz.
2- Belgesellerden hatırlayacağınız üzere en büyük düşmanları aslanlardır.
3- Aslanlar sırtlanların etini yemezler fakat fırsatını bulduklarında sırtlanları öldürürler hatta yavrularını özel olarak gidip aslanlar öldürür çünkü sırtlanlar aslanlar için tam bir baş belasıdır.
4- Aslanlar, Kaplanlar ve leoparlar önce avlarını boğarak öldürür ve daha sonra yer. Lakin sırtlanlar biraz daha acımasız olurlar ki boğmadan canlı canlı yer.
5- Türkiye’nin sadece Hatay ilçesinde çizgili sırtlan türü yaşamaktadır. Soyları tükenmekte olduğu için koruma altına alınmıştır.
6- Sırtlanlar genellikle av yapmaz hazır av yapmış aslanların kaplanların ve leoparların avlarını çalmaya çalışırlar. Sürü halinde saldırdıkları için genellikle bu savaşlardan sırtlanlar galip çıkar. (Dövüşlerde güç açısından karşılaştırma yaparsak yaklaşık 3 sırtlan 1 aslan gücüne denk gelmektedir)
7- Sırtlanlar ağaca çıkamazlar ve bu yüzden leopar çita gibi hızlı koşan hayvanlar sırtlanlardan çekindikleri için avlarını ağaç tepesinde yerler.
8- Sırtlanlar hakkında ilginç bilgilerden birisi de avlarını yerlerken diğer hayvanların gelmemesi için gülme sesine benzer sesler çıkarırlar.
9- Sırtlanlar avının postunu bile yiyebilen tek hayvandır.
10- Sadece üremek için yılda bir kez çiftleşirler.
11- Sırtlanların ön ayakları uzundur arka ayakları ise ön ayaklarına göre daha kısadır buda onlara kamburumsu bir görüntü verir.
12- Sırtlanlar avlanma işlerini genellikle geceleri yaparlar leş yemenin haricinde antilop vb hayvanları avlamaktadırlar ve bu işi genellikle geceyi seçerler.
13- Sırtlanlar hakkında ilginç bilgilerden birisi de ortalama bir sırtlanın ömrü 20-30 yıldır.
14- Sırtlanların ağırlığı 40-70 kilo arasında değişmektedir.
15- Sırtlanlar kolay evcileştirilebilen bir türdür. Fakat kötü kokuya sahip oldukları için insanlar tarafından beslemek için tercih edilmemektedirler.
16- Sırtlanlar akbabaların uçuş yönlerinden leşlerin bulundukları bölgeleri tahmin ettikleri için leşlere ulaşmak için akbabaları takip ettikleri görülmüştür.
17- Sırtlanlarda erkek ve dişilerin cinsel organları birbirine çok benzediği için cinsiyet ayrımı yapmak çok zordur hatta bir dönem insanlar tarafından çift cinsiyetli oldukları kabul edilmiştir.
18- Dişi sırtlanlar erkek sırtlanlardan daha büyük ve güçlüdürler. Dişi sırtlanların cinsel organı penise benzer ve erkeğin penisinden daha büyüktür. iki penisin birleşmesi suretiyle çiftleşirler ve doğum yine dişinin penis benzeri organı aracılığı ile yapıldığı için doğumları acılı geçer.
Dişi sırtlanlar ilk doğumlarından sonra parçalanmış vajinaları ile güç bela hayatta kalmaya çalışırlar ve ilk doğum sonrası dişi sırtlanlar %10 ihtimalle yaşama veda eder.
19- Sırtlanlar klan adı verilen gruplar halinde hiyerarşik bir yapıda yaşarlar.
20- Sırtlanlarda klan lideri dişidir ve buna kraliçe sırtlan denir. Avlarda Kraliçe sırtlan ve onun kızları yemek için önceliğe sahiptir erkek sırtlanlar sıranın kendisine gelmesini beklerler.
21- Klan kraliçe sırtlan tarafından yönetilir ve av sırasında kraliçe sırtlanın emirlerine göre diğer sırtlanlar pozisyon alır yada saldırırlar.
22- Sırtlanlar arasında devrim yapılıp kraliçe sırtlan değiştirilebilir bu genellikle kraliçe sırtlanın sürüyü iyi yönetememesi yada diğer sırtlanlara saldırgan ve kötü davranmasından kaynaklanır.