Sürekli baş dönmesi durumunda bir çok kişi hastanelere sürekli başım dönüyor, etraftaki her şey dönüyor, yürürken yan yan gidiyorum gibi şikayetlerle baş vurmakta. Tanının konulması oldukça zor olsa da bu şikayetler genel olarak Vertigo’ yu gösteriyor.
Yılın hatta çağın hastalığı Vertigo Nedir? Vertigo’ nun belirtileri nederdir? Vertigo tedavisi nasıl yapılır? Soruları internette en çok aranan sorular haline geldi. Vertigo adını bilmeyenler ise Baş dönmesi, Sürekli baş dönmesi kelimelerini kullanmakta.
Peki Vertigo nedir? Vertigo’ nun belirtileri nelerdir? Nasıl tedavi edilir? Gibi sorularınızın cevabı tedavi yöntemleri ve tavsiyeler bu yazımızda.
Baş Dönmesi, Vertigo Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Vertigo hastalığının en sık görülen belirtisi sürekli baş dönmesidir. Bunun yanında yerin kayması, yan yan yürüme, baş üzerinde ağırlık hissi gibi belirtiler Vertigo hastalığı belirtileri arasındadır. Aslında Vertigo bir hastalık değildir. Var olan belirtilere konulan tanıdır. Vertigo tanısı konulan kişilerde bu belirtilere neyin sebep olduğu çözümlenmelidir.
Vertigo adı ile bilinne baş dönmesi, yerin kayma hissi kişinin yaşam kalitesini ve sosyal hayatını tamamen alt üst etmektedir. Ne zaman yaşanacağı bilinmeyen baş dönmesi evden çıktığınız her an sizin için sorun olabilir. Anlık olarak yaşayabileceğiniz bir baş dönmesi gözünüzü açtığınız anda kendinizi acil serviste bulmanıza sebep olabilir. Bu sebeple hafife alınmamalı belirtiler göründüğü anda hemen Kulak Burun Boğaz uzmanından destek alınmalıdır.
Neden KBB uzmanına görünmeniz gerektiğinin sebebine gelince bu belirtiler genelde kulakta bulunan kristallerin yerinden oynaması olarak tanımlanır. Kulaklarınızda bir problem yoksa doktorunuz muhtemelen sizi Nöroloji ve Kardiyolojiye sevk edecektir. Yapılacak olan sevklerin sebebi ise Vertigo ya neden olan sorunların ne olabileceğine dair araştırılmasıdır.
Standart olarak verdiğimiz Vertigo belirtileri haricinde
Kulak çınlaması
İşitme kaybı
Bulantı
Kusma
Kulakta akıntı gibi belirtiler de aynı anda görülüyorsa sorunun kulaktan kaynaklanma ihtimali yüksektir. Doktorunuza danışarak gerekli kontrol ve testlerden geçmeniz gerekmektedir.
Baş Dönmesi Sorunu Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?
Vertigo tedavisinin en önemli noktası Vertigo’ ya sebep olan nedenin bulunması ile başlar. Çok çeşitli sebeplerde ortaya çıkan Vertigo’ nun sebebi bazı zamanlarda bulunamamaktadır. Kimi zaman Kristallerdeki kayma, kimi zaman vitamin eksikliği ile ortaya çıkan hastalık için tam teşhisin konulamaması halinde baş dönmesini engelleyen bir ilaç ile tedavi süreciniz başlayacak ve kan değerleriniz kontrol edilecektir. Değerleriniz içerisinde baş dönmesine sebep olabilecek unsurlar var ise onlarında yükseltilmesi için gerekli önlemler alınacaktır. Eğer sorun kristallerden kaynaklı ise size gerekli baş egzersizleri için tavsiye ve önerilerde bulunulacak veya bu sorunu çözmeye yönelik belirli kliniklere sevkiniz sağlanacaktır. Baş hareketleri ise sorun gidermeye çalışılacaktır. Sıkça rastlanan diğer bir sorun ise B-12 Vitamini eksikliğidir. İlaç tedavisi ile sorun düzeltilmeye çalışılır genelde iğne olarak verilen tedavinin yetersiz kalması halinde dozajlar yükseltilerek ilave ilaçlar ile de desteklenebilir.
Vertigo’dan Nasıl Korunabiliriz?
Vertigo’ nun çok çeşitli sebepleri olmasından ötürü genel sağlıga dikkat edilmesi en dpğru yöntem olacaktır.
Stresten uzak durun.
Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin
Tuzu azaltın
Bol su için
Spor yapın
Baş dönmesini sağlayabilecek her türlü aktiviteden uzak durun
Hızlı araba kullanmayın