Anne bebek ilişkisi bebeğin anne rahmine düştüğü anda başlar ve bebeğin doğumundan özellikle anne sütünden ayrılmasıyla kadar yoğun bir şekilde devam eder. Anne sütünden ayrılma ile birlikte bebeğin anne dışı etkenlere de yoğunlaşması anne ile bebek arasındaki ilişkide farklı bir boyuta gider. Peki nedir bu anne ile bebek ilişkisi kavramı?
Doğru kurulmuş olan bir anne bebek ilişkisi oldukça önemlidir. Bununla beraber bebeğin 2 yaşına kadar olan zamanı oldukça önemlidir. Zira bu dönemde kurulan sağlıklı bir ilişkinin tüm hayat boyunca devam ediyor.
Anne Bebek İlişkisi Nasıl Olmalı?
Bebeğinizin anne karnında devam eden ve gözlemlenen fiziksek gelişimin yanında duygusal gelişimde ilk andan itibaren başlar ve sürer. Annenin salgıladığı hormonlar bebeğin hem fiziksel hem de duygusal olarak gelişiminde büyük önem taşır.
Bu ilişki ilk başlarda çok fazla anlaşılamasa da özellilker ilerleyen haftalarda bebeğin hareketlenmesi ile daha anlaşılır hale gelir. 30. Haftadan sonra bebeğin halk arasındaki tekmelemeleriyle anne ile bebek arasındaki ilişki gittikçe gelişir ve anne adayları annelik iç güdüsünü daha içten bir şekilde hissetmeye başlar. Hamilelik süresi boyunca her şeye rağmen mutlu olmak bebeğimizin de mutlu olmasını sağlayacaktır.
Sıkıntılı durumlardan,üzüntüden heyecandan ve endişeden uzak durmak bebeğimizin duygusal anlamda sakin mutlu ve kendini güvende hisseden bir yapıda olmasını sağlayacaktır. Elbette buradaki duygusal mutluluk fiziksel olarak da bebeğimizin iyi bir gelişim sağlamasına sebep olacaktır. Anne ile bebek ilişkisi bebeğimizin gelişimindeki her safhada farklı haller alacaktır.
İyi Bir Anne Bebek İlişkisi İçin Neler Yapılmalı
Çocuğunuzla Kaliteli Zaman Geçirin. Bir çocuğun psikolojik ve bedensel gelişimin en önemli şey oyun oynamaktır. Hayatı oyunlarla öğrenir çocuklar. Bu yolda anne babalara düşen de onları yönlendirmektir.
Aslında oyun oynamak sadece insanlara yönelik bir davranış biçimi değildir. Memeli hayvanların pek çoğu da tıpkı insanlar gibi hayatlarının ilk evresinde oyunlar ile öğrenir pek çok şeyi. Hatta bir çoğu da yetişkinlik dönemlerinde de devam ederler oynamaya.
Hem insanlar hem de hayvanlar için oyun öncelikle bir sosyalleşme aracıdır. Sağlıklı bir şekilde sosyal ilişkiler kurmayı öğrenen çocuklar hayata daha kolay adapte olurlar. Oyunun bir başka pozitif yönü de çocukların merak dürtüsünü tatmin etmesidir.
Oyunla keşfetmeyi öğrenen çocuklar, aynı zamanda da hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını kullanmayı da alışkanlık haline getirir. Çocukların dünyayı keşfetmeleri ve yaratıcılıklarını geliştirmeleri için önemli bir yapı taşı olan oyuna, çocuk her zaman ihtiyaç duyar.
Fırsat bulunan her zaman çocukla beraber oyunlar oynamak sadece onun fiziksel ve zihinsel gelişimine katkıda bulunmakta kalmaz aynı zamanda anne babanın çocukla olan iletişimini de güçlendirir. Araştırmalar yeterli oyun oynayan çocukların çok daha kolay uykuya daldıklarını, çok daha sakin ve neşeli bireyler haline geldiklerini kanıtlar nitelikte.
Anne baba ile yeterince oyun oynayan, kaliteli zaman geçiren çocuk kendini daha güvende hissederken, anne babanın sevgisini de çok daha yoğun hissediyor. Araştırmalar yeterli oyun oynayan çocukların öz bakım becerilerini de oynamayanlara kıyasla çok daha çabuk edindiklerini gösteriyor. Sağlıklı ve mutlu nesiller için çocukların hayatından oyunları eksik etmeyin.
Sabırlı Anne Olmanın Yolları
Çocuk büyütürken en dikkat edilmesi ve yapılması gereken konu sabır oluyor. Çocuklara sabretmek ve onları anlayışla karşılamak amacıyla iyi bir anne bebek ilişkisi için güzel bir bilgi paylaşmak istedik. Bazen çocuklar adeta annelerin ve babaların sabrını dener ve onlardan bu huyları adeta bir sünger gibi emer.
Sabırlı Anne Nasıl Olunur?
- Anne ve babalık görevini iyi yerine getirebilmek.
- Çocuğunuzdan hiçbir zaman yapamayacağı şeyler beklemeyin.
- Olayları kişisel bir hale getirmeyin.
- Rutin bir düzen içinde hareket etmeye dikkat edin.
- Kendinizi tekrarlamaktan hiçbir zaman vazgeçmeyin.
- Sorunları ortadan kaldırması için onu dinleyin ve yardımcı olun.
- Olayı ona başka türlü nasıl halledileceğini anlatmaya çalışın.
- İşleri oyuna çevirerek ondan yardım alın.
Bebeğinize Nasıl Davranmalısınız?
Bebeğinize davranırken dikkat edilmesi gerekenleri liste yapsak sanırım çok uzun olacaktır lakin biz sizlere annelerin bebeklere davranırken yaptığı hatalardan dikkat çekenleri yazsak daha mantıklı olacaktır. Bebekler dünyaya yeni geldiklerinde ağlamayla açar gözlerini. Asıl sorun doğduktan sonra başlıyor denilse yanlış olmaz gibi. Bebeği büyütürken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar mevcuttur.
Anne adaylarını ilgilendiren en önemli konulardan birisi de yeni doğacak bebeği ile arasındaki ilişkisi nasıl olacağıdır. Yeni anne olacak adaylara biz Sabırlı Anne ailesi olarak birkaç tüyomuz olacaktır. Olumlu bir ilişki çerçevesi içinde bebeğini büyütmek isteyen anneleri ilgilendiren tüyolara kulak asmanız rica olunur.
- Bebeğiniz doğduğunda biyolojik olarak bir hormon yüzünden aranızda ilişki olacaktır. Anne bebek ilişkisi olarak nitelendirilen ilişki aslında doğduğu andan itibaren başlamaktadır. Bu ilişkiye sebep olan hormon, annelik duygusunu veriyor. Anne ile bebek arasındaki o gizemli bağ salgılanan bu hormona bağlıdır.
- Kulaktan dolma sözlere kulak vermeyiniz. Halk arasında dolaşan birçok hurafe diye nitelendirilen sözler mevcut. Lütfen bu sözlere kulak ardı kesilip çocuğunuzu onlara göre yetiştirmeyiniz. Olumsuz sonuçlar doğurabilir.
- Bebeğiniz yeni doğduğunda hastalanma evresine geldiyse doktora götürünüz. Uzman bir doktor ile bebeğinizi gözlemletiniz. Bilimsel açıklama ile önerilmeyen belirli otlar kullanılarak yapılan doğal ilaçları tavsiye etmiyoruz. Bir uzman doktorunuz olsun hem sizin hem de bebeğinizin. Gerek her hangi bir sıkıntıda gerekse de öneri almak için o uzman doktorunuz ile etkileşime geçiniz.
- Bebeğinizin aşılarını asla ihmal etmeyiniz. Ağlamasından korkup bebeğinizi aşı yaptırmaktan çekinmeyiniz. Bebeğinize yapılan aşılar aslında ölü virüs olarak biyolojisine girmektedir. O virüslere bağışıklık kazanarak ileride bebeğinizin hasta olma riski azalmaktadır. Sağlıklı birey olması için aşı şart.
- Bebeğinize olan ilginizi asla azaltmayınız. Aksi takdiri olursa eğer bebek ilginin azatlığını anladığından gerek ağlama gerekse de dikkat çekmek için bilinçaltından gelen davranış şekillerine bağlı olarak olumsuz durumlarda olabilir. İlgiyi çok arttırmanın da mantığı yokken azaltmanın da mantığı yoktur. Bu ince teraziyi her annenin yerine getirebileceğini gönül rahatlığıyla belirtebiliriz.
- Sabırlı davranmalısınız. Sabır erdemdir. Erdem olduğu gibi de faydadır, yarardır bebek ile aranızda olan ilişki için. Çocuğunuzdan asla yaşına, mantığına ve yapabileceklerine aykırı şeylerin yapmasını beklemeyin. Yaşını doldurmamış çocukların yürümesi genellikle çok zor oluyor hatta daha emekleme aşamasında oluyorlar. Siz anneler bu çocuklardan hemen erken yürüsün hatta zamanla koşmaya başlamasını beklerseniz hem sizin hem de çocuğunuzun psikolojisini bozma imkanınız var. O yüzden erdemli davranılarak çocukların doğal büyümesine karışmamanızı öneriyoruz.
- Ani duygu değişimi yaşamanız doğaldır, doğumdan sonraki evrede. Artık çocuk doğduktan sonra aldığınız kiloları vermek için uğraşırken ani duygu değişimleri yaşamakta olabilirsiniz. Asla çocuğunuza bu duygu değişimlerini tattırmayın. Her olay bir rutin halinde devam edip sizde eski kilonuza döneceğinizden emin olabilirsiniz. Hastalık v.b durumlardan korkuyorsanız kilo ile ilgili doktora görünmenizde fayda var.