Sağlıklı bir beyin ve zeka için beslenmenize özen göstererek hafızayı kuvvetlendiren gıdalar tüketmeliyiz. Zira sağlıklı olan besinleri gereken ölçüde tüketmenin insan sağlığına katkısı büyüktür.
Bu yazımızda unutkanlık nasıl önlenir, zeka nasıl arttırılır ve hafıza konularına değinmek istedik. Unutma konusu nerdeyse çağın hastalığı haline geldi. Uzmanlar bu konuyla dikkat çekiyor.
Hafızayı Kuvvetlendiren Gıdalar
Unutkanlık sorunları genel olarak ileri yaşlarda görülse de her yaşta insanı etkileyebiliyor. Buna soruna karşı, içeriğinde flavonoid olan meyveler, renk çeşitliliği olan sebzeler ile yağ asitleri olan balıklar kullanabilir
Unutkanlık Nasıl Önlenir? Zeka Nasıl Arttırılır?
Televizyon bilgisayar başında saatlerce oturmak, hareketsizlik, ve sürekli radyasyona maruz kalmak bizleri olumsuz etkiliyor. Üstelik beyninizi uyuşturan elektrikli-elektronik araçlara da dikkat etmek gerekiyor.
Görüldüğü üzere unutkanlığa neden bir çok etken var. Radyasyon, zirai ilaçlamalar, dengesiz düzensiz beslenmeler, hareketsizlik, besinlerin yapaylığı ve beyin egzersizlerinin bitme noktasına gelmesi çok şeyler sayılabilir.
Çaresi yok mudur? Tabi ki var. Bol bol hareket, oksijeni bol miktarda almak , bol bol okumak, chat yerine karşılıklı yüz yüze konuşmak, doğal beslenmek, bulmacalar çözmek konularına dikkat edin. Hem kendinizi bu konuda (unutkanlık) sık sık test edin, cep telefonlarınızla uzun konuşmalarınızı kulaklıkla yapın, uykularınıza dikkat edin, gündüz uykusu yerine gece uykularını tercih edin.
Bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre hafızayı güçlendiren, problem çözme yeteneğimizi geliştiren meyve ve sebzelerin haritası çıkarıldı. Çilek , çikolata, tahıl grubu, patates, yoğurt, üzüm, fasulye, domates, balık ve bir çok besin zeka gelişimine olumlu yönde katkıda bulunuyor. İşte bu besinler ve faydaları:
Sebzeler
A ve K vitaminleri bakımından zengin olan brokoli, ıspanak, karalahana, roka, pazı, maydanoz ve dereotu gibi sebzelerin içeriğinde bulunan posa ve yüksek antioksidan sayesinde yalnız beyni değil ‘ikinci beyin’ olarak adlandırılan bağırsakları da destekler.
Bu sebzeler hem c vitamini hem lif kaynağı olması nedeniyle anti-inflamatuar olarak beyni korumaya da yardımcı olurlar. Bu sebzeleri çiğ ya da hafif pişirerek tüketebiliriz.
Hem Ispanak folat ve B vitamini bakımından zengini olması beyne ve hücreler taşınan enerjinin artmasına yardımcı olarak hafızayı güçlendirir.
Meyveler
Meyveler antioksidan içermesi ile hücreleri koruması bakımından önemlidir. Bununla beraber belleğin güçlenmesine katkı veren meyvelerin içindeki antosiyan oldukça önemlidir. Örneğin portakal, çilek, yaban mersini, böğürtlen, kivi, elma ve kırmızı üzüm tercih edilebilir.
Balıklar
Balıklarda bulunan omega 3 hafızanın güçlenmesine oldukça fayda sağlarlar. Hususen Alzheimer hastalığının ilerlemesinin önüne geçmesinde etkilidir. Somon balığı, ton, ve yağlı deniz balıkları haftada iki kere tüketmek iyidir.
Süt ve süt içeren gıdalar
Bizzat sütün kendisi yoğurt ve peynir protein açısından hafızanın gelişmesine ve odaklanmaya büyük katkı sağlarlar. Ayrıca Yumurta içeriğinde olan A, B, B12 ve D vitamini hafızanın güç kazanmasına etkisi vardır.
Kuruyemişler
Kuruyemişlerden ay çekirdeği ve kabağın içindeki mineraller uykusuzluğu düzenler, kavramaya yardımcı olur ve düşüncenin gelişmesine katkı sağlarlar.
Kepek içeren tahıllar
İçeriği B6 ve B12 bakımından zengin olan kepek ekmeği, yulaf ve esmer pirinç gibi gıdalar hem beyni korur hem konsantrasyon gücünün artmasına katkı sağlarlar.
Bitkiler
Yeşil çay içerdiği kolesterol sayesinde homosisteini azaltarak beyinin korunmasına katkı sağlar. Semizotu içeriğinde bulunan Omega-3 sayesinde hem beyin sağlığı üzerinde hem hafıza gelişimi ile konsantrasyon bakımından önemlidir. Yaban mersini içeriğindeki güçlü antioksidan sayesinde Alzheimer, bunamayı engelleyebilme özelliği bulunmaktadır.
Birde aklımızda Çikolata olsun. Bitter çikolata endorfin salgılamasını çoğaltır ve ruh halimizin düzelmesine ve konsantrasyonun artmasına katkı verir.
Zekayı Geliştirmek İçin Neler Yapılmalıdır?
Zeka geliştirme yöntemleri denildiğinde akla gelen IQ’dan önce EQ yani duygusal zeka gelişimidir. Kişilerin kendi hislerini ve karşısındakinin hislerini tanıyabilmesi, anlamlandırabilmesi ve yönetebilmesine duygusal zeka denmektedir.
Peter Salovey ve John D. Mayer tarafından ilk olarak ortaya sürülen duygusal zekanın; Daniel Goleman tarafından kitaplaştırılmış hali büyük ilgi topladı.
Bu kitap ile yükselişe geçen EQ gelişimi, IQ geliştirme araştırmalarının önüne geçmiştir.
Salovey ve Mayer duygusal zekayı 4 sınıfa ayırırlar.
Bunlardan birincisi duyguları tanımadır. İkinci sırada duygularla bir düşünce oluşturabilmek gelmektedir. Üçüncü Safha duyguları birbirinden ayrıştırabilmedir.
Dördüncü ve son aşama ise duyguları yönetebilmedir.
Doğum ile başlayan ve kişinin çevresini uyaran kişiler ile gelişim gösterir.
Doğuştan gelen bir yetidir ve anne baba tavırları ve kişinin kendi özellikleri ile gelişebilmektedir.
Bu yazımızda hafızayı kuvvetlendiren gıdalar ve zeka üzerinde durduk. Zeka Geliştirmek İçin 7 Mükemmel Öneri yazımıza da bakmak isteyebilirsiniz.