Hafta hafta gebelik olarak ilk haftayı inceliyoruz. Gerçekleşen döllenme de kesin olarak saptanması ne yazık ki mümkün değildir. Gebeliğin Başlangıcı sayılan regl döneminin ilk günü olarak düşünülür. Spermin yolculuğa çıkmasından yumurtaya kadar ulaşma süresi yaklaşık 12 saat olarak kabul edilmektedir. Binlerce Sperm Yumurtaya yönelmektedir yalnızca bir tanesi yumurtanın içerisinde girebilme şansını yakalar.
Bu süreç içerisinde rahim içi zarı da gebeliğin oluşturulması amacıyla uygun ortamı hazırlar ve kalınlaşmaya başlar. Anne olacak bireyin ise kanında östrojen diye bilinen kadınlık hormonu hızla yükselmeye başlar. 1 haftalık gebelik dönemi içerisinde neler olacağını ve ilk hamilelik belirtilerini nasıl karşılayacağınızı yazımızın devamında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Hafta Hafta Gebelik
Gebeliğin ilk günlerinde görülebilen hafif kanama, hamileliğin başladığı anlamına gelir. Hamile kalmayı düşündüğünüz dönemde hafif kanama gerçekleşirse bu durumu hamilelik belirtisi olarak düşünebilirsiniz.
Hafta Hafta Gebelikte Önemli Not: Hamilelik sırasında vücut eskisine nazaran daha fazla demir ihtiyacı duymaktadır. Adet kanaması ile demirin dışarı atılması vücudun demir eksikliğini karşılamalısınız aynı zamanda demir sağlam kemik oluşumunda ve dişlerin oluşumunda büyük rol oynar.
1.Gün Hafta Hafta Gebelik
Hafta Hafta Gebelik: Yumurta Hücresi ile spermin birleşimi sonucu tek hücreli bir organizma meydana gelmektedir. İlerleyen aylarda çocuğunuz zigot diye tabir edilen gözle görülmesi zor olan tek hücreden gelişimi sağlayacak. Bu oluşan duruma hamile kalmak veya döllenmek adı verilir.
Bazı kadınlar yumurtladıkları zamanları anlayabilir, bazıları anlayamayabilir her iki durumda normal karşılanır. Spermin yola çıktı andan itibaren fallop tüpü diye adlandırılan (yumurtalık ile rahmi bağlayan tüp) yumurtaya ulaşımı yaklaşık 12 saat sürer. Binlerce sperm yumurtaya doğru yola çıkar, ama sadece bir tanesi yumurtanın içine girebilme şansını yakalar. Bu durum diğer hücrelerinizdeki farklı faaliyetlerin yada kırmızı kan hücrelerinin üretiminin farkında olmazsınız, aynı zamanda döllenme sürecinin de farkında olamazsınız.
Hafta Hafta Gebelik Bilgi: Spermin uzun yolculuk nedeniyle döllenme dönemi, yumurtlamadan önceki beş gün ile yumurtlama günü arasındaki zamana yayılır ve zigot genetiği benzersizdir. Tek yumurta ikizlerinde bile.
2.Gün Hafta Hafta Gebelik
Hafta Hafta Gebelikte: ikinci gününde ilk hücre bölünmesi gerçekleşir. Eşinizin spermi ve sizin yumurta hücrenizle oluşan tek hücreli zigottan iki hücreli bir kürecik olur. Fallop tüpünde hücre küreciği serbest bir şekilde haraket edebilir, tüpün içi küçük tüylerle doludur (cilla) hareketler ve yer çekimiyle gerçekleşen kürecik tüpün içerisinde ordan oraya gider sabit bir yerde durmaz.
Baışıklık baskılayıcı olan protein olan erken hamilelik (EHF) Üretimi başlar. EHF olmasa beden gün gün gelişmekte olan bebeği (Bakteri veya virüs vs.) yabancı madde olarak görür ve saldırmaya başlar ama EHF olduğunda, bebeğiniz tüm risklerden uzak olarak gelişmeye devam eder.
Hafta Hafta Gebelikte Önemli Not: Hamilelik sonuçlarını etkileyen birçok etkileyen faktörler içerisinde ön önemlisi ve değiştirilmesi en kolay olanı beslenmedir. Vücudun doğru kalori alımı besleyici bir diyet doğrultusunda sizlerin ve bebeğinizin gelişimini gelecekteki sağlığı için fayda sağlamaktadır.
En önemli besin maddeleri olarak protein, kalsiyum, folik asit, demir, çinko, k vitamini, B vitaminleri ve fitokimyasallardır. Vücudunuzdaki demir deposunu takviye etmeleri gereklidir. Özellikle bir yaşını aşmış çocuğu emzirmeye devam eden anneler beslenmeye özellikle özen göstermeleri önem arz etmektedir.
3.Gün Hafta Hafta Gebelik
Hafta Hafta Gebelik: Üçüncü gün içerisinde bir birinin eşi olan hücrelerde üç ya da dört hücre bölünmesi gerçekleştir. Bir birbirlerine sıkı sıkıya bağlı olan iki hücre dörde dört hücre sekize sekiz hücre on altıya bu şekilde devam eder. Bebeğinizin hücreleri sizin yumurtanız da depolanmış olan besin maddelerinden faydalanarak üretilir.
4.Gün Hafta Hafta Gebelik
Hafta Hafta Gebelik: On altı civarı hücreye ulaşan hücre küreciği fallop tüpünün ucuna ulaşır ve yakında rahmi kaplayan yüksek miktarda yağ ve şeker içeren dokunun salgılarıyla beslenmeye başlar. Hücre küreciği yuvalanmaya hazırlık için bu salgıyı yapışkan olacak şekilde karbonat salgılamaya başlar. 4 gün önce döllenmiş yumurta olan hücre küreciği hala gözle görünmeyecek şekilde küçüktür, ama yarın öbür gün kadının rahmine girecektir.
Hafta Hafta Gebelikte Önemli Bilgi: Proteinler bebeğinizin dokusunun yapımı için gerekli olan amino asitleri içerdiğinden dolayı günlük alınması gereken miktar yaklaşık 60 mgdır. Amerika birleşik devletlerinde bir çok hamile olan kadın bu miktarları karşılamak amacıyla beslenme programlarına proteinden yana zengin gıdalar eklerler. Aşırı proteinin sağlığa bir yararı olmadığı gibi fitokimyasallar, aromalı otlar, baharatlar, tahıllar, ve bakliyatlar gibi gıdalarda bulunan biyolojik bakımından bebeğiniz için aktif maddelerdir.
5.Gün Hafta Hafta Gebelik
Hafta Hafta Gebelik: Hücre küreciğinde büyük değişiklikler meydana gelir. Hücreler tarafından salınan sıvı, Hücre küreciğinin tam merkez noktasına geçer ve hücreleri iki gruba böler. Dışarıda kalan grup gebeliği destekler ernbriyonik adı verilen içeride kalan grup ise bebeğin oluşumunda yardımcı olurlar. Ortası boşluk olan hücre küreciğine verilen ad blastoksit denir.
Hücre küreciği henüz rahminize giremediyse, Bugün gerçekleşecektir. Hücre küreciğinin salgıladığı EHF sebebiyle daha bebeğin varlığından haberdar değildir. Peki bunu biliyor musunuz? Vücudun hamilelik esnasında eskisine göre daha fazla demir ihtiyacı vardır, adet kanaması esnasında dışarı atılan demir artık vücut içerisinde kalmaktadır. C vitamini ve bakır ilk trimester dönemi esnasında önerilen 30mg demririn emilimini arttırmaktadır. Demir sağlam kemik yapısını oluşturma ve dişlerin oluşumunda önemli rol oynamaktadır.
6.Gün Hafta Hafta Gebelik
Hafta Hafta Gebelik: Hücre küreciğini iki gruba ayrılmasına sebep olan sıvı, hücre küreciğinin merkezine henüz geçmediyse bu gün geçecektir. Sıvı ile dolu olan hücre küreciği rahminizin içerisinde yapışkan yüzeyinde durur. Hücre küreciğinde şimdi binlerce hücre bulunmaktadır. Bunların üçte biri kadar küreciğin bir kenarında toplanır amacı bir tümsek oluşturmaktır.
Hücre küreciği rahminizin duvarında durduğundan, yuvalama süreci başlar yuvalama sırasında dışarıda kalan grup rahim yüzeyindeki hücrelerle birleşir. Yuvalanma hücre küreciğini korumaya başlar ve karnınızdaki hücre küreciğine oksijen ve besinleri taşımaya başlar.
Önemli: Hamileliğin erken işaretleri olarak memelerin yada meme başlarının karıncalanması-ağrı, hassaslaşması, bulantı, aşırı yorgunluk, adet görememek ve sık sık vajinal lekelenme bulunur. Eğer ikinci kez hamile kalıyorsanız ve diğer bebeğinizi hala emziriyorsanız göğsünüzdeki değişiklikleri hissedemiyor olabilirsiniz.
Gıdalar hakkında gıdaların işlemden geçirilmesi gıda nesin değerlerini yok eder. Taze gıdaların donmuş veya konserve gıdalara göre besin değeri çok daha fazladır. Tüm pişirilmiş sebze besin değerlerini muhafaza etmek isterseniz eğer buharda, ızgarada veya mikrodalga fırında pişiriniz.
7.Gün Hafta Hafta Gebelik
Hafta Hafta Gebelik: Kan pıhtısının yuvalanması devam eder. Rahme yapışıp kalan hücre küreciği artık 0,1mme ulaşmıştır. Yuvalanma esnasında hücre küreciği rahim yüzündeki dokularını yerinden ederek kendine yer açar ve bunun sonucu hafif lekelenmedir. Bu lekelenmeyi adet kanaması olarak görülmemeli, Bu durum hamileliğinizin başladığına işarettir.
Önemli: Bitkisel çaylar ve sağlık ürünleri satılan dükkanlardan almış olsanız dahi üzerinde doğal yazıyor olsa bile bitkisel çayları tüketmeden önce mutlaka doktorunuzla görüşmeli bu konuda teyit almalısınız.
Hafta Hafta Gebelikte Bebeğinizin gelişimi ile alakalı bilgi almak isterseniz eğer hafta hafta gebelik sürecini takip edebilirsiniz.
2 Hafta gebelik için linke tıklayabilirsiniz. Not: Burada anlatılanlar genel bilgiler olup kişiye özel özel durumlar olabilir. Bunun için hanilelik konuılarında mutlaka doktorunuzdan bilgi almalısınız.