Çokça sorulan sorularda olan Kürtaj sonrası kanama olur mu? Bu durum bireyden bireye değişiklik gösterir. Kürtaj olduktan sonra olan kanama, regl dönemi ile hemen hemen aynıdır.
Kürtaj kanaması, rahimde bulunan yeni oluşan hamilelik dokularının, rahimden atılmasının sebebidir. Yapılan kürtajın tipi, görmüş olduğunuz adetinizin daha önce nasıl olduğunu ve adet dönemi sırasında bu durumdan nasıl etkilendiği önemlidir.
Gerçekleşen kanamanın belirli süreler içerisinde kanamanın devam etmesi normal görülebilir ve beklenen durumdur yalnız bu sürenin uzaması halinde durum ciddiye biner ve acil bir şekilde bir doktora başvurulması gereklidir. Kürtaj gerçekleştikten sonra fazla kanama gerçekleşmesi veya hiç kanama olmaması da görülebilir.
Kürtajın yapıldıktan sonra yaklaşık iki hafta kadar gerçekleşebilecek kanamalar normal olarak değerlendirilir. Ancak kanama iki haftadan daha fazla sürerse sorun teşkil etmeye başlar. Bu durumda bir doktora başvurmanız yerinde olacaktır.
Eğer uzun süre gerçekleşen kanamalar varsa altında farklı sebepler olma ihtimali vardır. Kürtaj sonrasında kalan parçacık olduğu anlamına gelebilir bu durumdan dolayı kanama sebebinin tespiti için uzman bir doktora başvurulması sizler için iyi olacaktır.
Çoğunlukla kürtaj sonrası kanama iki hafta devam etmektedir. Daha sonra kanamanın yavaş yavaş azalarak yok olması beklenir. Bazen ise kanama hiç olmayabilir. Bu durum da normal olarak karşılanmaktadır. Kürtajdan hemen sonra kanama olur ve hemen hemen iki hafta sürer. Sonra yavaş yavaş azalarak son bulur veya diğer adet dönemine kadar devam edebilir.
Genel olarak parça şeklinde kan pıhtıları veya yumurta büyüklüğünde parçalar görülmesi mümkün ve gelen kan yoğunlu fazla olabilir.
Kürtaj Sonrası Görülebilecek Belirtiler
- Kramplar
- Mide bulantısı
- Kusma
- İshal
- Titreme
- Baş ağrısı
- Yorgunluk
- Ateş (Enfeksiyon olabileceği söz konusu olduğundan vücut ağrıları veya çoğaldığını fark ederseniz eğer doktorunuza ulaşmalısınız.)
- Göğüs uçlarında hassasiyet
- Farklı renklerde minik kan pıhtıları
- Şişkinlik
- Baş ağrısı
- Hassas Göğüsler
- Kas Ağrıları
- Huysuzluk
- Yorgunluk
Kürtajın Yan Etkileri Nelerdir?
- Mide bulantısı
- Kusma
- Kramplar
- Yorgunluk
- Terlemek
Kürtaj sonrası uyarılar
- Kürtajdan ilk iki haftaya kadar sıkı ve plastik içeren pedlerden uzak durulmalıdır. Tercihen tıbbi bezler veya regl dönemine uygun pamuklu olan kumaşlardan iç çamaşırı tercih edilmelidir..
- Ağır olan eşyaları kaldırmaktan kesinlikle kaçınmalısınız.
- Yorucu olan ve ağır geçecek sporları yapmamalısınız.
- Kesinlikle tamamen iyileşme olmadan cinsel ilişkiden de kaçınmalısınız.