İnovasyon ne demek? son zamanların en popüler sorusudur. Peki ya bu inovasyon nedir? Son zamanlarda çoklukla karşılaştığınız duyduğumuz bir kavram olan inovasyon yenilikçilik manasına gelmektedir.
Zamanımızda çok hızlı değişen rekabet ortamlarında ayakta kalmak için üreticilerin ürünlerini, hizmetlerini ve üretim yöntemlerini devamlı bir şekilde değiştirmeleri ve yenilemeleri oldukça önemlidir. Bu değişim ve yenileme yönremini ifade noktasına “inovasyon” ifadesi kullanılır.
İnovasyon Nedir?
Kelime olarak latince kökenli olup innovare (yani yenilik) kelimesinden türetilmiş bir kelimedir. İnovasyon nedir sorusuna TDK ise “yenileşim” olarak ifade etmiştir. “Yani değer katma olgusuna dayanır. En kısaca ifadesi ile beraber gelen yeniliği ifade eder. Aslında bir keşif değildir. Bilinen bir bulgunun, inovatif yaklaşımla sürece adapte edilerek değiştirilmesi ve yenilenmesidir.
İnovatif yaklaşım yani İnovatif düşünce demek kısaca yeni fikirlerle sorunları çözmek için yeni yollar aramak adına yol açıcı problem çözmeyi esas alan bir düşüncedir. Kullanılmakta ve yürürlülükte olan ürün ve yötenlerde küçük ama etkisi yüksek eklemeler ve değişiklikler yapmaktır. İnovasyonda öne çıkan şey ilk kez yapılması değil yapılan yeniliğin tüketiciye ve kullanıcıya değer katması işlerini kolaylaştırmasıdır. Aslında İnovasyon demek bir çeşit ARGE dir.
İnovasyonun Temel Aşamaları
1- Ürünün genel değerlendirilmesi.
2- Mevcut süreçte hissedilen eksikliklerinin raporlanması.
3- İlgili bulguya eklenmesi gereken yeniliklerin planlanması.
4- Bulgunun değişim sürecinin tamamlanması ve adaptasyonu.
İnovasyon birçok şirketin endişelendiği bir durumdur. Çünkü, hiç şüphesizdir ki inovasyon ticari pazarların gelişim sürecini doğrudan etkiler. İnovasyon örneklerinden bahsetmek sanırım bu konuyu daha da açıklayıcı hale getirecektir.
Kışın çok soğuk havalarda genelde yollarda buzlanma olur ve yürümek oldukça zorlaşır. Bu konuya çözüm bulmak isteyen ayakkabı üreticileri, buzda kaymaması için altında küçük çiviler olan kar botları tasarlamışlardır.
Buzlu yollarda bu eklenti sayesinde kaymadan kolaylıkla yürünür hale gelinmiştir. A firmasının gerçekleştirdiği bu değişim tüm sektöre yansımış pazarı geliştirmiş imalat malzemelerine yeni ürünler eklenmesini sağlamıştır.
İnovasyon sadece bir ürün yenilemesi değildir. İş modeli, teslimat şekilleri, üretim aşamaları ve daha birçok aşamada uygulanabilir bir yöntemdir. Burada ki en önemli nokta yeni bulunmamış olması ve süreçte ki ihtiyaçları karşılaması veya daha fazla fayda sağlıyor olması gerekir.
İnovasyon Örnekleri
Pandemi süreciyle inovasyon hayatımızda daha belirgin bir hal almıştır. Perakende satış yapan bir mağazanın, satışlarını arttırmak amacıyla mobil uygulama geliştirirek e-ticarete geçmesi, kargo firmalarının temassız teslimata geçmesi, bankaların kredi kartlarını temassız kullanıma göre uyarlaması süreç itibariyle gözlemlediğimiz ama farkında olmadığımız örneklerden yalnızca birkaçı.
Bir şirket yıkandığında buruşmayan ve ütü gerektirmeyen bir kumaş geliştirerek üretir ve satarsa bu ürün İnovasyonu yapmış olur. Başka bir şirket insan sağlığına faydalı Omega 3 yumurtalar üretmesi ve bunları çocukların ilgisini çekerek yumurta yemeğe özendirecek şekilde güzelce paketler halinde satması da bir inovasyondur. Bir hizmet olarak bir hastanenin tahlil sonuçlarını fiziki değilde İnternet’ten görülmesini sağlaması da inovasyon olur.
Hukuk Alanında İnovasyon
Adliyelerde görülen davalarda evraklardan dolayı kapanmayan davalara giden avukatları çoğumuz görmüşüzdür. İşte bu süreçte değişime uğrayarak pek çok evrakla ilgilenmek yerine yerini dijital programlara bırakıyor. Evraklar fiziki değilde programlar vesilesi ile dijital gönderiliyor ve davalar artıl görüntülü yapılıyor. Bu sayede avukatlar daha verimli, daha düzenli hızlı çalışma imakanına kavuşmuş oluyor.
Ulaşım Alanında İnovasyon
Bu alan hemen hemen herkesi ilgilendiriyor. Artan nüfusla beraber, ulaşım araçlarına duyulan ihtiyacın artmasıyla, araç egzozlarından yayılan zehirli gazlar hız kesmeden atmosferimizi kirletmeye devam etmekte. Yeni yaygınlaşmaya başlayan yapay zeka, elektrikli otomobiller, akıllı yollar ve şehir içinde kiralanarak kullanılan elektrikli scooterlarda bu bağlamda güzel bir örnektir.
Finans Alanındaki İnovasyon
Bankalarda çok fazla vakit geçirmek, sosyal mesafe ve diğer etkenler sebebiyle insanların istemediği bir durum. Bankaların çözümleriyle beraber mobil bankacılık hayatımıza tam anlamıyla girdi. Artık hiç bankamatiklere dokunmadan, mobil bankacılık üzerinden para çekebiliyor ve daha birçok bankacılık işlemini yapabiliyoruz.
Eğitim Alanındaki İnovasyon
Eğitim insan yaşamında ki en önemli unsurların başında geliyor. Salgın sebebiyle eğitime bir süre ara verilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı EBA isimli geliştirdiği yazılım aracılığıyla ülkemizde uzaktan eğitime geçmek zorunda kaldı. Bunu takiben özel eğitim kurumları da bu değişikliğe ayak uydurdu. Bu yenilikte çok uygun bir örnektir bizler için.
Tarihte İnovasyon
İnovasyon, aslında yeni bir konu değildir. Daha ismi konulmuş olmasa da çok eski tarihlerden bu yana insanlar tarafından kullanılan bir olgudur. Sizler için insanlık tarihinde ki önemli birkaç inovasyon örneğini derledik.
Yangın (MÖ 400.000) – Ateş bulunduktan sonra kontrollü kullanımı ulaşılabilir kanıtlar doğrultusunda MÖ 400.000’e kadar dayanan erken Taş Devri döneminde karşımıza çıkar. Ateşin geliştirilerek kontrol altında yangın oluşturması tarihten verebileceğimiz eski bir örnek.
Ticaret (MÖ 17.000) –Diğer insanlarla ticaret yapmaya başlayan ilk insan örneği, insanların ihtiyacı olan şeyler için takasa girdiği en yakın bilinen tarih MÖ 17.000 yıllarında karşımıza çıkıyor. Ticaretin ortaya çıkması insanların ihtiyaçlarını daha rahat karşılayabilmesine fayda sağlamıştır.
Çiftçilik (MÖ 15.000) –Hayvanların evcilleştirilmesiyle MÖ 15.000’de ilk çiftçilik girişimlerinin başladığı düşünülüyor. Bunu takip eden MÖ 10.000’de ise bitkilerin işlenmeye başladığı saptanıyor. Bu sayede insanlar sürekli göçebe bir yaşam sürdürmek yerine, yerleşik hayata geçebilir olmuşlardır.
Tekerlek (MÖ 3400) –İnovasyon tarihindeki bir önemli gelişme ise takriben MÖ 3400’de tekerleğin bulunmasıyla oluşmuştur. Bu sayede insanlar bir çok işlerini kolaylaştıracak araçlar üretebilmişlerdir.
Demir (MÖ 3000) –Metalurji bilimi, insan uygarlıklarının bakır ve kalayı bronz oluşturmak için birleştirmeye başlamasıyla MÖ 4400 civarında başladı. MÖ 3000 civarında, yeni bir insanlık tarihi çağına yol açan, demir adı verilen daha da güçlü bir madde bulunmuştur. Buda tarihin en önemli inovasyon örnekleri arasındadır.
Verdiğimiz örneklerle de betimlediğimiz gibi inovasyon nedir desek bir değişim serüvenidir. Ürünün veya olgunun ihtiyacı olan değişimi sağlıklı motivasyonla en iyi şekilde yenilemektir. Bu şekilde hem siz hem yararlanalar maksimum fayda elde etmiş olur. Her şeyin gönlünüzce olması dileklerimizle, sağlıkla kalın.