Hızla gelişen teknolojiler hele akıllı telefonlar günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. İşte bunlarla ilgili olan 5G Nedir? 5G teknolojisi hakkında merak ettiklerimiz burada.
Akıllı telefonlar ve beraberinde gelen teknolojiler ve uygulamalar her geçen gün yeni özellikler ve pratik hizmetler sunmaktadır. Bu gelişmeleri hızlandıracak olan 5G teknolojileri yakında hayatımıza girecek.
Evet 5G teknolojileri de baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Henüz 4G teknolojisine daha yeni alışırken hayatımıza 4,5G girdi. Son günlerde ise 5G teknolojisi sonrasında gelecek yenilikler konuşuluyor. Ülkemiz de bu gelişmeleri yakından takip ediliyor.
5G Nedir?
5G teknolojisi demek kısaca 5. nesil kablosuz ağ teknolojisidir. Yani telekomünikasyon teknolojileri ne kadar hızlı değişirse gelişim gösterirse altyapı da o kadar hızlı değişiyor.
Alt yapıdaki bu değişimlere 1G, 2G, 3G ya da 4G gibi isimler veriliyor. Bu isimlerde geçen G İngilizce’de “Generation” anlamına gelmekte olup biz nesil olarak çevirmişiz. Bu noktada 5G 5. nesil anlamına gelmektedir.
Önceden on yılda bir olacak şekilde kablosuz iletişim standartları yayınlanırken şimdilerde bu standartlar daha çabuk değişiyor. İlk telefonlar icat edildiğinde bu standartlar analog yani 1G teknolojisine sahiptiler.
Ondan sonra 2G teknolojisi hayata geçmiş ve dijital nesiller bu şekilde ilerleyerek günümüze kadar gelmiştir.
5G Teknolojisi ile Hayatımıza Neler Getirecek?
- 5G teknolojisi ile ağ bağlantısı standartları ve hızlarının gelişerek yakın zamanda global çapta yayılması bekleniyor. Sonrasında başta mobil internet dünyasında pek çok değişimler beklenmektedir.
- Bu değişimler uzmanlara göre iletişim, sağlık, eğlence, hizmet, otomotiv gibi sektörlerde büyük değişimler getirecek. 5G sonrası neler değişecek şu şekilde özetleniyor;
- Gerçek zamanlı artırılmış teknolojisinin gelişmesiyle sanal gerçeklik gözlüklerinin tamamen kablosuz olması ve gerçekliğinin artması
- 5G ile birlikte evimizde ve iş yerlerinde hem yüksek hızlı internet olacak hem kablolara olan bağımlılığımız bitecek
- En büyük özelliklerinden birisi otonom makineler olacak. Bu teknoloji ile otomobil şirketleri tarafından inovatif otomobiller günlük hayatımıza girecek
- 5G ile daha az baz istasyonu ve dolayısıyla yeni tasarıma sahip telefonlar ile çalışma imkânı gelecek
- Gelecek yeniliklerden biri de 8K görüntü teknolojiler olacak. 8K görüntü veren özel televizyonlar 5G üzerinden yayın yapabilecek
- Bulut teknolojisi hayatımıza birçok kolay getirdi. Yeni dönemle birlikte bulut servislerinin artırılması ve kullanımının da yaygın hale gelecek
- 5G teknolojilerinin ev eşyalarına uyarlanması bekleniyor. Evde bulunan makinalarımız akıllanacak belki bambaşka olacak
- 5G veri aktarım hızlarının da çok büyük hızlarla gelecek. Bir saniyede 10 GB’lık bir dosyanın indirilmesi hedefleniyor.
5G Zararlı mı?
Bu teknolojinin yayılması için kullanılacak ağlar, kuleler ve antenler her yerde olacağından Bilim adamları bu radyasyonun insanın DNA’sına zarar vereceğini ifade ediyorlar.
Öyle ki internet ve ona bağlı cihazlar ciddi olarak büyüyecek ve her yerde karşımıza bir şekilde çıkacak. İşte akıllı evler, akıllı yolllar, akıllı şehirler gibi pek çok internete bağlanabilir şeyler olacak. Satın aldığımız kullandığımız neredeyse her şeyde bir anten ve mikroçip olması anlamına geliyor.
5G şebekesine ait frekansların zararını inceleyen ICNIRP yüksek frekansa maruz kalacak insanların sağlığında ciddi etkiler olabileceğini savunmaktadır.
5G Teknolojisi ile 4G Arasındaki Farklar
- Birinci nesil olan1G 1980’ler de hayatımıza girdi ve kablosuz sesli iletişim yani analog ses geldi.
- İkinci nesil olan 2G 1992 de hayatımıza girdi ve dijital ses tanıtıldı.
- Üçüncü nesil olan 3G – 2001 de hayatımıza girdi ve mobil veri görüntü iletildi.
- Dördüncü nesil 4G LTE 2012 de hayatımıza girdi ve mobil geniş bant haberleşme çağı başladı.
- Beşinci nesil 5G kullanıcı deneyimlerini arttırmak, dağıtım ağını güçlendirmek ve yepyeni hizmetler vermek için geliştiriliyor. Çok yüksek hızlar, üstün güvenlik ile mobil ekosistemi hayatımızın her alanında genişleyecek.
- 5G ağları ile 10 Gbps ile 20 Gbps’lik hızlara ulaşabileceğiz. Aynı zamanda ağ gecikmesinde azalma olacaktır yani ping’i en az düzeye inecektir. Bu gecikme hızları sayesinde arttırılmış sanal gerçeklik gibi bazı uygulamalar günümüz şartlarında kullanılabilir olacaktır.
5G Teknolojisinin Avantajları
- 5G teknolojisinin hayatımıza katacağı şeyleri heyecanla bekliyoruz. Bunlar;
- Daha Yüksek Hız download indirme hızlarında büyük iyileşmeler sağlayacaktır. 4G ağlar 100 Mbps’lerde bir indirme hızları sunarken, 5G nin 1 Gbps’nin üzerindeki hıza çıkması beklenmektedir.
- Daha Fazla Kapsama Alanı artık kırsal alanlardaki kapsama sorunları çözülecektir. Ayrıca geniş bant hizmetleri ile öğrenme, kültür ve medya kaynaklarında büyük bir değişim olacaktır.
- Düşük Pil Tüketimi mobil ağların harcadığı enerji tüketimi büyük ölçüde azalacak bu şekilde mobil cihazlarda pil ömrünü artacaktır.
5G Teknolojisinin Dezavantajları
- Bu teknolojisinin beklenen pek çok fayda ve değişikliği yanında bazı dezavantajları elbette vardır. Bunlar:
- Uygulama Maliyeti geniş bir alana yayılması ve çok sayıda yeni altyapılar beraberinde gelmesi maliyetleri arttıracaktır.
- Eski Teknoloji cihazlarının 5G uyumlu olmaması nedeniyle bu cihazların atıl duruma düşmesi ve değişim uzun sürmesi nedeniyle 5G teknolojisinin yayılmasının yavaşlaması
- Ağların sayısının artması yani mevcut ağlara 5G de eklendiğinden, frekans aralığının kalabalıklaşması ve karmaşıklaşması bazı sorunları beraberinde getirmektedir.
- Henüz uygulama ve kullanma olmadığından ve birçok şey planlama ve tasarım aşamasında olmasından hayat geçtiğinde ortaya çıkabilecek sorunlar 5G nin dezavantajları görünüyor.
5G Güvenli midir?
5G Nedir? konusundan sonra sorulan sorulardan birisi de güvenliktir. Evet 5G tamamen güvenlidir denilebilir. 5. Nesil radyo kulelerinde şu an kullanılan 4G, WiFi ve diğer kablosuz teknolojilerle aynı hatta daha fazla güvenlik düzenlemeleri vardır. 6 GHz altı çalışan 5G ler şimdiki ağlarla hemen hemen aynı bölgede kalmaktadır. Ama daha yüksek frekanslı mmWave (kansere neden olan iyonlaştırıcı radyasyon) sıkıntılı olabilmektedir.