Havuzdan kapılan hastalıklar hakkında bilgiler. Yaz geldi havuz dönemi başladı peki havuzların iyi temizlenmemesi halinde ne tür sorunlarla baş başa kalabileceğinizi biliyor musunuz?
Sıcaklığın giderek artması ile deniz ve havuzlara karşı talep günden güne büyüyor. Kimi deniz ve havuz tercih etmezken kimileri ise yakaladıkları fırsatları değerlendiriyor. Kapalı devre çalışan havuzlar ise iyi temizlenmediği takdirde hastalık saçıyor.
Havuzda geçirilecek eğlenceli dakikaların sonucunun hüsran olmaması için hijyen kurallarına dikkat eden işletmelerin seçilmesine dikkat edilmesi gerekiyor.
Hijyen kurallarına dikkat edilmeyen havuzlar hastalık saçıyor. Kapalı devre çalışan uzun süre boşaltılmayan havuzlar gerek havuzu kullanan gerekse cevreden gelen faktörler ile mikrop barındırabiliyor ve bulaşıcı hastalıklara yol açabiliyor.
Havuzdan kapılan hastalıklardan korunmak
Klorlamanın ve su devridaimi yeterli olmadığını düşündüğünüz havuzlara girmeyin.
– Havuzda su yutmamaya özen gösterin.
– Çocuk havuzu ve yetişkin havuzlarının ayrı olduğu tesisleri seçin.
– Havuzda özellikle çocuklara kulağı kapatan bone kulak ve burun tıkacı kullanın.
– Havuz çıkışında mümkünse her seferinde duş alıp azınızı çalkalayın.
– Klorlama esnasında havuzu kullanmayın.
– Devridaimin gerçekleştiği su çıkış bölgelerine yaklaşmayın.
– Havuzda dağıtılan havluları tanımadığınız kişiler ile ortak kullanmayın.
Havuzlarda klorlama mikropları öldürmek amaçlı olarak yapılmaktadır. Fakat doğada canlılar zaman içerisinde mutasyona uğrayarak bulundukları ortama karşı direnç gösterir ve o ortama ayak uydururlar. Bu sebeple klorlama zaman içerisinde fazlalaşabilir ve fazla klor anlık olsa da nefes darlığına sebep olabilir. Bu sebeple klorlama esnasında havuz çevresinde bulunulması özellikle çocuklar ve astım hastaları için ciddi sıkıntılara sebep olabilir. Fazla klordan kaynaklı olarak ciltte kaşıntı, tahriş, kuruluk, kızarıklık gibi semptomları herkes yaşayabilir. Bu sebeple havuzda uzun süre kalınmaması ve havuzdan çıktıktan sonra mümkünse sabunla cilt üzerine bulunan klorun akıtılması gerekmektedir.
Havuzdan Kapılan Hastalıkları Engellemek
Klorlama birçok havuzda sadece gece yapılmaz gün içerisinde de zaman zaman az az da olsa havuzu mikroplardan arınması için klorlama işlemi devam edebilir. Genellikle havuz diplerinde bulunan su kanallarına dikkat edilmesi gerekir. Klorlama esnasında göz açık bir şekilde o kanallara denk gelmeniz halinde tatiliniz veya havuz keyfiniz zehir olabilir. Göze gelen klor gözde yanmaya kızarmaya sebep olacaktır. Çok ciddi sonun olsa da olmasa da gözünüzü birkaç gün rahat kullanamayabilir. Değil havuza girmek güneşe dahi çıkamayabilirsiniz.
Havuzlarda kullanılan klora karşı dayanıklı olan saç bitleri maalesef ki büyük ölçü de havuzda ölmeyeceklerdir. Ve havuzdan bulaşma ihtimali yüksektir. Havuzdan bulaşmasa dahi tarak havlu gibi materyalleri ortak kullanmamak gerekir. Korunmak için ise en güzel yöntem bone kullanmak olacaktır.
Ve en hassas konulardan biride su yutmak şimdi düşünün onlarca insanın girdiği havuzda hastalık mı var sağdan soldan mikrop mu aldı bilemediğimiz bir durumda o suyu yutuyoruz gerçekten insan düşününce bile kötü oluyor. Böyle bir durumda enfeksiyon kapma ihtimalimiz elbette ki var. Vücut hemen tepkisini belli edecektir ateş, ishal, karın ağrısı gibi göstergeleri ortaya çıkaracaktır. İvedi olarak hekime gözükülmesin de fayda vardır. Bu durumlara maruz kalmamak veya en aza düşürmek için sağlıklı ve iyi beslenerek vücudun direncini yüksek tutarak mümkün mertebe su yutmamaya özen gösterilmelidir.
Yazın havuz döneminde karşılaşılan en büyük sorunlardan biride çocuklarda kulak enfeksiyonlarıdır. Özellikle suya dengesiz atlama uzun süre suda kalma suyun içerisinde dengesiz olarak döne gibi sorunlardan dolayı orta kulak iltihabı görülebilir. Yine önlemek için bone yada tıpa en güzel yöntemdir.
Özetlemek gerekirse
Havuz döneminde herkes kendi sağlığı kadar diğer insanların sağlığına da dikkat edip özen göstermelidir. Kulak Akıntısı, ishal, mantar, ayak enfeksiyonu, deride döküntü, çıban, göz iltihabı gibi hastalıkları olanlar havuzu kullanmamalıdır ve suya kesinlikle tükürülmemelidir.
Hastalıklardan korunmak için
Dar mayolar giymeyin vücudunuzun hava almasını sağlayın.
Havuzdan sonra duş alın.
Hemen kurulanın.
Mayonuzu değiştirin.
Su yutmayın.
Kulağınızı koruyun.
Havuz kenarında yemek yemeğin yere düşen kırıntılar börtü böçek getirecektir.
Ayakkabı ile havuz çevresin de dolaşmayın
Terliklerinizi havuz bölgesine girmeden iyice temizleyin
Burnunuza su kaçmaması için koruyun
Bone kullanın
Su altı gözlüğü kullanın
Suya artislik hareket ler ile atlamayın hiç bir şey canınızdan önemli değildir.