Kalın bağırsak kanseri, Kalın bağırsak kanseri belirtileri, Bağırsak kanseri evreleri, Bağırsak kanserinde ameliyat çare mi? Bağırsak kanseri ile ilgili merak edilenler bilinmesi gerekenler bu yazımızda.
Bağırsak Kanseri, Kalın bağırsak sindirim sistemi içerisinde bulunan sindirim sisteminin anüsle sonlanan 130 – 160 cm. uzunluğu olan 6 – 8 cm. çapında bulunan boru şeklindeki bölümünün adıdır. Kalın bağırsağın son 15 cm. lik bölümüne rektum, geride kalan kısmına ise kolon adı verilir.
Günümüzde en çok rastlanan kanser türevleri içerisinde olan Kalın Bağırsak kanserinde son dönemlerde başarılı çalışmalar yapılmış olsa bile halen en önemli sağlık problemleri arasında her alarak binlerce insanın hayatını tehtit etmeye devam etmektedir.
Kalın Bağırsak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Kendi varlığını aleni bir şekilde belli eden kalın bağırsak kanserinin temel belirtileri arasında makattan kan gelmesi, yorulma, nefes darlığı, halsizlik, sonradan oluşan düzensiz dışkılama, dışkılama bitmesine rağmen hala dışkı varmış hissi, kabızlık, ishal, karın ağrısı, şişkinlik, bulantı, dışkılama esnasında sümüğümsü akıntıdır.
Bu belirtilerden tek bir tanesi kalın bağırsak kanserini net bir şekilde göstermez fakat aynı anda görülen bir kaç belirti kalın bağırsak kanserinin habercisi olabilir. Belirtilerin görülmesi halinde ivedilikle alanında uzman bir hekim’ e gözükmekte fayda vardır. Unutulmamalıdır ki bu tür hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir.
Kalın bağırsak kanseri ile basur sorunları zaman zaman birbirine karıştırılmakta ve hastanın hayatında olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Makattan kan gelmesi kimi zaman hastalar tarafından Basur ( hemoroid ) olarak değerlendirilir. Bu şikayeti yaşayan kişiler konuyu hafife aldıklarından dolayı uzun süre doktora baş vurmaz ve bilinçsizce kalın bağırsak kanserinin ilerlemesine sebep olabilir. Bu sebeple makattan kan gelmesi yaşayan kişiler her ne olursa olsun bir uzamana baş vurarak gerekirse kolonoskopik inceleme yaptırmalıdır.
Bağırsak Kanseri Evleri
Bağırsak kanseri evreleri 0 dan başlar ve son evresi 4. evredir. 0 olarak adlandırılan evre başlangıç evresidir. Çok nadiren de olsa kalın bağırsağın bir bölümü ameliyat ile alınması gerekir. Kemoterapi veya radyoterapi gerektirmez.
Bağırsak Kanseri 1. Evre:
Kalın bağırsağın iç kısmının bir bölümü kanserli hücreler tarafından tutmuştur. Kalın bağırsağın kanserli bölümünün alınması gerekir. Kemoterapi veya radyoterapi doktorunuz önermedikçe gerekmez. Beş yıllık sağ kalım oranı % 90′ dan fazladır.
Bağırsak Kanseri 2. Evre:
Kanser kalın bağırsağın dış bölümüne yayılmaya başlamış, fakat lenf bezlerini henüz tutmamıştır. Kanserli olan kalın bağırsak bölümünün alınması ve lenf bezlerinin çıkartılması gerekmektedir. Kemoterapi doktorunuz tarafından aksi söylenmedikçe gerekmez. Kanserli bölüm patolojik inceleme sonucunda yüksek dereceli olduğunun görülmesi halinde, kanserin yakın olan diğer organlara yayılmış olması, ameliyatta 12′ den az sayıda lenf bezinin çıkartılmış olması, cerrahi sınırlara yakın bir bölümde kanserli hücrelerin görülmüş olması, kanserin bağırsakta delinmeye yol açmış olması durumunda, ameliyatı gerçekleştiren cerrah, kemoterapi ve nadiren radyoterapi önerebilir. Beş yıllık sağ kalım oranı % 90 civarındadır.
Bağırsak kanseri 3. evre :
Genelde kanser yakında bulunan lenf bezlerine yayılmıştır. Kalın bağırsağın kanserli bölümünün alınması ve lenf bezlerinin çıkartılması gerekir. Bu operasyona ek olarak kemoterapi ve bazen de radyoterapi gerekebilir. Beş yıllık sağ kalım oranı % 45-65 civarındadır.
Bağırsak kanseri 4. evre :
Kanserli hücreler vücudun diğer bölümlerine yayılmıştır. Bu durumda cerrahi tedavinin yararı pek fazla olmayacaktır. Kemoterapi, radyoterapi hedefli tedavi uygulanır. Hastanın bu tedavilere yanıtı dikkatle gözlemlenmelidir. Gözlem sonucunda tümörün boyutunda küçülme veya gerileme görülmesi yapılan tedavinin olumlu olduğu anlamına gelir. Bu durumda doktorunuzun tavsiyesi ile ameliyat gözlemlenebilir.
Bağırsak kanseri ameliyatı sonrası kontrolleri : Kalın bağırsak kanseri hastaları tedavi bitiminden itibaren ilk 2 yıl 3 ayda bir, ikinci yıl ile beşinci yıl arasında 6 aylık aralıklarla kontrol edilirler. Bu kontrol sırasında hastalığın evresine bağlı olarak CEA testi, bilgisayarlı tomografi, kolonoskopi gibi tetkiklerle takip edilirler.