Özellikle sosyal medyada paylaşılan kalp krizi esnasında hastanın faydasına olduğu söylenen fakat hiç bir bilimsel veriye dayanmayan bazı doğru bilinen yanlışlar hastaya faydadan çok zarar vermektedir. sağlık ekibi olarak sizler için kalp krizi geçiren birine ilk olarak neler yapılması gerektiğini ve hangi davranışlardan kaçınılması gerektiğini araştırdık.
Kalp krizi esnasında bazı doğru bilinen yanlışlar kişiye faydadan çok zarar getirmektedir. Kalp krizi esnasında sakın bunları yapmayın.
Kalp Krizi Geçiren Hastaya İlk Müdehale
Halk arasında Kalp Krizi olarak bilinen tıbbi adı myocardial infarction rahatsızlığı ülkemiz dahil olmak üzere en gelişmiş ülkelerde bile çok defasında ölümle sonuçlanan bir rahatsızlıktır. Kişi veya kişiler yer. Mekan ve zaman sınırı olmadan her yerde ve her ortamda aniden bu rahatsızlığa yakalanabilirler. Kriz esnasında yapılan müdahaleler hayati önem taşırken bazı doğru bilinen yanlışlar yüzünden kriz geçiren kişinin hayatı daha da riske atılmaktadır.
Kalp krizi geçiren birini görür veya her hangi birinin kalp krizi geçirdiğini düşünüyorsanız yapacağınız ilk ve en doğru hareket kişiyi düz bir yere yatırarak gereksiz hareket etmesini önlemek olacaktır. Bu esnada kişi kapalı alanda ise kapı, cam , pencere açarak rahat oksijen almasını sağlamak büyük önem taşımaktadır.
Eğer kişinin kalp rahatsızlığı geçmişten geliyorsa mutlaka dil altı hapı yakınlarında bir yerlerdedir. Eğer ki dil altı hapı bulunmuyorsa hastaya aspirin çiğneterek ambulansa haber vermek en akıllıca adım olacaktır. Kalp krizi geçiren birini öksürtmek kriz riskini azaltarak hastanın alacağı zararları en aza indirecektir.
Kalp Krizi Geçiren Birine Neler Yapılmamalı
Sosyal medya üzerinde parmağa iğne batırmak, gerinme hareketi yaptırmak, enseye soğuk su atmak gibi bir çok veri dolaşmaktadır. Bu veriler bilimsel açıdan kanıtlanmış veriler değildir ve hastaya yarar yerine zarar getirebilir hatta hastayı ölüme bile sürükleyebilir.
Sıcak ta damarlarda olan genişleme soğuk su atılması ise damarlarda daralmaya sebep olacaktır. Buda hastanın kan akışını bir anda düzensizleştirerek risk faktörlerini arttırmaya olanak sağlayacaktır. İğne batırmak ise sakinleşmesi gereken hastanın canının yanarak paniklemesine sebep olabilir. Bu sebeple kalp krizi geçiren hastalara sakın bunları yapmayın.