Kaç kişi benim egolarım var der. Kaç kişi bir takım egoları olduğunu söyler. Kimse söylemez çünkü kimsenin egosu yok herkes sütten çıkmış ak kaşık. Peki gerçek böylemi acaba. Madem kimsenin egosu yok Ego kelimesi nereden geliyor dersiniz?
Ne yaptığınızın, nerede veya hangi zamanda olduğunuzun hiç bir önemi yok. Düşmanınızı her an yanınızda taşıyorsunuz. Egonuz sizin en kötü düşmanınız.
Kimse kendini kusursuz sanmasın üzgünüm ama bu yazıyı okuyan veya okumayan herkes Ego sahibi. Nasıl mı? Hırslı birimi siniz? Yetenekleriniz var mı? Yapıp yapmadıklarınızla kendinizi bir şekilde tatmin edebiliyor musunuz? Kusura bakmayın zaten Egonuzu yanınızda taşıyorsunuz. Peki ego nedir?
Ego Nedir?
Egolarımızı öğrenmeden önce ego ne demek onu öğrenelim ki gerçekten ego sahibi misiniz değil misiniz içinizde kendi kendinize karar verin. Latinceden gelen bir kelime olan Ego kısaca benlik, bencillik ve ben anlamına gelmektedir. Her hangi bir kişi çok fazla ben ile başlayan cümleler kuruyorsa o kişi kesinlikle ego sahibi ve egosu yüksek bir kişiliktir. Egosu, süper egosu ve id egosu arasındaki dengeyi başarılı bir şeklide kurabilen kişiler çevresindeki insanların hayranlıklarını toplarlar.
Psikologlar, kendilerine odaklanan, diğer kişileri görmeyen ve görmemezlikten gelen kişileri tanımlamak için egoist terimini kullanırlar.
Ego Düşmanındır.
Yukarıda sizlere teorik olarak verdiğimiz tanımların hepsi yüzde yüz doğru. Fakat bizim bahsettiğimiz ego günlük hayatta kendinin çok önemli ve özel olduğuna kendini inandırmış kişilerden ibarettir. Kişilerin kendine olan öz güveninin kibir ile karışımı olarak tanımlanabilir.
Bir çok kişi aşırı ego sahibi olmasa bile karşılaştığı sorun ve sıkıntıların ana temelinde yatan Maalesef ki o üç harf yatıyor ego. Kimse meseleyi bu şekilde kabullenmiyor hemen her sorunda karşısındakini suçlayacak bir şeyleri mutlaka türetiyor.
Ego Sizin Baş Düşmanınızdır.
Ego, kişilerin tavır, davranış, düşünce ve yapılarına göre kendini gösteren bir unsur olduğuna göre size en çok zararı sosyal ve kariyer hayatınızda vermektedir. İlk zararı kendinizedir. Gösterilen kibir kendinizi yalnızlaştırır, etrafınızdakilerin uzaklaşmasına sebep olur.
Etrafınızdakilerin tek tek yok olması sizi sosyal açıdan olumsuz etkileyecektir. Kariyer hayatınızda da bu durum değişmez. Benim ben kibiri karşınızdakileri size karşı düşmanlaştırır. Bir gün bakmışsınız ortada ne kariyer var nede kariyer hayatı. Yapılan araştırmalar ego problemi olan kişilerin özgüven sorunu yaşadıklarını ortaya koymaktadır. Egoist kişiler göstermiş olduğu davranışlarla kendilerini daha yücelttiklerini zannetseler de aslında büyük bir kayıp içerisindedirler. Kaybettikleri ise kişilikleri, merhametleri ve duygularıdır. Ego nasıl anlaşılır sorusunun cevabını da böylelikle vermiş olduk.
Ego Nasıl Yenilir?
Kullandığımız ifade tam olarak doğru olmada da ego yenilmesi gereken bir hastalık, psikolojik bozukluk hatta düşmandır. Bu denkleme de tam anlamı ile doğru gözü ile bakılmaz. Çünkü ego her insanın içerisinde olan benlik duygusudur. Önemli olan bu duyguyu kontrol edebilmektir.
Her insan elbette ki ilk olarak kendi için yaşar, kendi çıkarlarını, kendi mutluluğunu, kendi kazancını, kendi başarısını ve menfaatlerini düşünür. Ama bu kendi çıkarları için başkalarını ezmek veya yermek değildir. Peki ego nasıl aşılır?
Ego duygusunun yenilmesi için öncelikle bilmeniz gereken ilk kural sizin kimseden hiç bir şekilde üstün olmadığınızdır. Kimsenin üzerinde bir hakimiyet kuramayacağınızdır. Bu duyguyu yenmek istiyorsanız tevazu göstermeyi yani alçak gönüllü olmayı öğrenmeniz gerekmektedir. Çünkü alçak gönüllü insanlar, kendilerini başkaları ile eşit gören insanlar hiç bir zaman ego sahibi olamazlar.