Astım Nedir? Astım kimi zaman solunum zorluklarına neden olan bir kronik bir akciğer hastalığıdır. Her yaşta görülebilen ve genellikle çocuklukta gelişen bir hasatlık olsa da bazen yetişkinlikte de ortaya çıkabilmektedir.
Kişinin hava yollarının daralmasıyla nefes almasını zorlaştıran bu noktada ataklar yaşatan ve hayat boyu devam eden astım hastalığı dünyada pek çok kişiyi olumsuz etkiliyor. Astım hastaları hastalığı tanımalı ve hastalığı tetikleyici nedenlerden korunması gerekmekredir.
Astım Hakkında Genel Bilgiler
Bu tür vakalar her yaşta görülebilmektedir. Ancak %30 oranında bebeklik ve çocukluk döneminde ortaya çıktığı biliniyor. Zamanımızda kapalı ortamlarda yaşamak oldukça arttı toz ve akar gibi alerjenlere daha çok maruz kalıyoruz bu nedenle astım hastalığının görülme sıklığı artıyor.
Astım Nedir?
Astım kişide solunum yollarını tıkayarak nefes almasını zorlaştıran kronik bir hastalık denilebilir. İnsanın hava yolu çevresindeki kaslar bazı etmenlere bağlı olarak ki bunlar alerji, duman, soğuk hava ve egzersiz gibidir sonuçta kasılır ve mukus ismi verilen yapışkanımsı bir salgının üretir. Bu salgı kişinin hava yolunun daraltarak nefes almasını güçleştirir. Ataklar oluşabilir bu durunda nefesin daralması, göğüsün sıkışması, hırıltılı soluk ve öksürük oluşabilir.
Alerjik Astım Hastalığı Nedir?
Alerjik astım hastalığı bahar aylarında sıklıkla kadınlarda görülmektedir. Kişideki alerjik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir astım türüdür. Bu nedenle bahar aylarında görülme sıklığı yüksektir. Başta Polen olmak üzere farklı tetikleyicileri olabilir. Hastalığın genel belirtileri nefes almamak, öksürük, hırıltılı solunum olsa da astım ile beraber alerjik rinit belirtileri de ortaya çıkabilir. Bu belirtiler ise burun akması, göz yaşarması, boğazda kaşıntısı ve geniz akıntısı olabilir. Hastalık belirtileri varsa doktora gidilmesi gerekir.
Astım Hastalığının Sebepleri
Astım hastalığının nedenleri konusunda tam bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak çevresel ve kalıtsal faktörlerin hastalığa ortam hazırladıkları biliniyor. Sigara, kirli hava gibi durumlar hastalığı tetikleyebilmektedir. Astımı tetikleyen durumlar şu şekilde ifade edilebilir:
- Sigara dumanı ve hava kirliliğine maruz kalmak,
- Gebelik döneminde annenin sigara içmesi,
- Üst solunum yolunda meydana gelen viral enfeksiyonlar,
- Aspirin ve ibuprofen gibi bazı ilaçlar,
- Reflü,
- Ev tozu akarları,
- Evcil hayvanlar ile birlikte yaşamak,
- Hamamböceği,
- Küf mantarları,
- Polenler,
- Parfüm ve deterjan,
- Gıda koruyucusu eklenmiş besinler,
- Stres,
- Yoğun duygular,
- Fiziksel aktivite.
Astım Hastalığı Belirtileri
Astım hastalığının belirtileri, ataklar halinde ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler şu şekilde ifade edilebilir:
- Öksürük,
- Nefes darlığı,
- Göğüs ağrısı,
- Hırıltı.
Öksürükler genellikle balgamsızdır ancak yeşil renkli balgam da görülebilmektedir. Astım krizi olarak da ifade edilebilen ataklar genellikle gece veya sabaha karşı görülebilir.
Astım Hastalığı Tedavisi
Maalesef şu an Astım hastalığının kesin bir tedavisi bulunmanaktadır. Bunula beraber doktor tarafından verilen ilaçlar düzenli olarak kullanılması ile kontrol adilebilir. Her hastalık gibi Astım tedavisinin temelide semptomların ne olduğu, tetkiklerin nasıl olduğuna bakılır ve bunlara bağlı olarak ilaç ve dozları verilir.
Eğer Astım iseniz veya şüpheniz varsa öncelikle doktora başvurulması gerekir. Fiziki muayene, astım testi, akciğer grafisi gibi teşhis için gerekli incelemeler yapıldıktan sonra tedavi safhasına geçilmektedir. Astım tedavisinde önemli olan hastalığın hangi aşamada olduğudur.
Alerjik astım problemi olduğu düşünülen hastalarda alerji ilaçları tercih edilmektedir. Bununla birlikte solunum yoluyla uygulanan spreyler, kortizon gibi farklı uygulamalar da sıklıkla tercih ediliyor. Tedavi türü belirlemesinde göz önünde bulundurulan parametreler şu şekilde sıralanabilir. Yaş, Astım şiddeti ve diğer tedavilerden yanıt alınıp alınamaması durumlarıdır.
Astım Hastalarının Dikkat Etmesi Gerekenler
Astım hastalarının dikkat etmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:
- Astım hastalığını tetikleyen faktörlerden uzak durulması gerekmektedir.
- Doktor tavsiyelerine uyulması gerekir.
- Sigara içilmemesi gerekir.
- Sigara içilen ortamlardan uzak durmalı ve özellikle evde sigara içilmesine izin verilmemeli.
- Tozlu ortamlardan uzak durulmalı.
- Hayvanlar ile temasın hastalığınızı tetiklediğini düşünüyorsanız, evde hayvan beslememelisiniz.
- Klima kullanılmaması daha doğru bir tercih olsa da, klima kullanılması durumunda düzenli olarak bakımının yaptırılması gerekmektedir.
- Parfüm, saç spreyi, boya gibi maddelerden uzak durmakta fayda var.
- Ev küfünü engellemelisiniz.
- Alerji mevsimlerinde pencerelerinizin kapalı olmasına özen göstermelisiniz.
- Polen yoğunluğu olan zamanlarda evde kalmaya dikkat etmelisiniz.
- Egzersiz ve yoğun çalışma gibi durumlarda mutlaka doktorunuza danışmanız gerekir.
- Bağışıklık sisteminizi güçlendirmelisiniz.
- Alerjinin yoğun olarak görüldüğü dönemlerden önce mutlaka doktor kontrolüne gitmelisiniz.
Astıma Ne İyi Gelir?
Kullanacağınız bitki veya kürleri doktar tavsiyesi ile kullanmanızı öneriyoruz. Araşatarmalarımzıza göre aşağıda yazolanlar asın hastalığına faydası bulunmakyadır. Astıma iyi gelen besinler;
- Maydanoz
- Portakal suyu
- Nane
- Yoğurt
- Ilık süt
- Rezene tohumu
- Balık
- Karanfil
- Zencefil
- İncir
- Kahve içmek (Kafein)
- Lavanta Yağı
- Soğan
- Keçiboynuzu
Astım İlaçları
Astım hastalığı tedavisinde iki çeşit ilaç grubu kullanılır. Bu ilaçlar hastalığı tedavinde veya kontrol edilmesinde kullanılır ki rahatlatıcı ilaçlardır. Hangi ilaçların hangi süre ile nasıl kullanılacağı mutlaka doktor belirlenmelidir.
“Astım Nedir?” kısaca bahsetmeye çalıştık. Reflü Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Geçer? hakkında bilgi almak linke tıklayınız. Sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir gün dileği ile…