Depresyonda Olduğumu Nasıl Anlarım? Depresyon günümüzün en yorucu psikolojik hastalıklarından birisidir. Günlük hayatın her geçen zaman kalitesinin düşmesine neden olan depresyon, insanların her türlü işlerinin ertelenmesine sebebiyet verir.
Bazen insanlar içinde bulundukları depresyon halini tam olarak anlamakta güçlük çekebilirler. Bu yazımızda depresyonda olduğumu nasıl anlarım diyenlere depresyonda olan kişilerin bu durumu nasıl anlayacağını anlatmaya çalışacağız.
Depresyon Nedir?
Kişilerin uzun süreli olarak devam eden bir isteksizlik hali, hayattan zevk alamama durumu, kendine güvenin giderek azalması ve umutsuzluk gibi olumsuz hisleri kapsayan bir duygu bozukluğu olarak tarif edilebilir.
Depresyon beraberinde suçluluk, kendisini değersiz hissetme, çaresizlik, ümitsizlik ve mutsuzluk gibi duyguları da getirir. Hatta hiçbir şeye ait hissedememe, toplumlardan kaçma, sizi siz yaptığını düşündüğünüz her şeyden uzaklaşma bile olabilir. Ne yazık ki bunlar başlıca etkileridir.
Unutmayalım ki üzgün olmak depresyonla aynı şey değildir. Üzülmek doğal ve her bireye özgüdür ve depresyonun aynı özelliklerinden bazılarını da taşısa da aynı olmaz. Depresyondan söz edebilmek için yoğun üzüntü ve olağan aktivitelerden çekilme olmalıdır.
Depresyonun Bariz Belirtileri
Depresyonda olduğumu nasıl anlarım için depresyonda olduğunuzu gösteren belirtiler nelerdir. Çevrenizdeki birinin depresyonda olduğunu mu düşünüyorsunuz? İste depresyon belirtileri
Depresyon insanları derinden etkileyen duygu ve durumlarında farklılıklar gösteren genellikle olumsuzlukları ortaya çıkaran tedavi edilebilen psikolojik bir rahatsızlıktır. Çevrenizdeki birinin depresyonda olduğunu anlamak için verdiğimiz 9 maddeye dikkat etmeniz yeterli olacaktır. Bu 9 maddelik özellikleri taşıyan birinin bulunduğu duygu ve durum değişikliğinden kurtulması için uzman desteğine ihtiyacı vardır.
1- Odaklanma Sorunu, Depresyona giren kişilerin her hangi bir şeye odaklanmakta zorluk çektiği gözlemlenmektedir. Hiçbir şeyi tam anlamıyla yerine getiremezler. Bir filmi sonuna kadar izleyemedikleri gibi bir kitabı da sonuna kadar okuyamazlar.
2- Hazırlama Zorluğu, Depresyondaki kişiler bir olayı veya olayın içerisindeki detayları hatırlamakta zorluk çeker veya hatırlayamazlar. Zaman zaman olayın kendisini dahi hatırlayamadıkları gözlemlenmektedir.
3- Kararsızlık, Karar verme yetisi gelişmiş olan kişilerde bile kararsız tavırlar gözlemlenir. Yanlış karar vermekten korkar ve hatta hiç karar veremediği dahi olur.
4- Enerjilerinde Düşme, Depresyonda olan kişiler genelde hasta gibi halsiz olurlar. Geçmişte yaptıkları aktivitelere hali olmadığını söyler veya yapmış olduğu şeyi yarıda bırakır. En zevk aldığı şeylere dahi büyük isteksizlik duyarlar.
5- Uyku Sorunu, Normal uykularının dışında bir uyku süreci geçirir. Ya çok fazla uyur yada pek uyumamayı tercih ederler. Uykuya dalmada güçlük çekmekle birlikte eğer günde 10 saatten fazla uyuyorsa bu kişiyi bir uzman ile görüştürmekte fayda vardır.
6- Olumsuzluk, Sürekli madalyonun arka yüzü ile ilgilenmeye başlarlar. Normal şartlarda tepki vermeyeceklere şeylere tepki verir her şeyi olumsuz tarafından değerlendirirler. İçlerimdeki iyimserlik ölmüş gibidir. Sürekli kaygı ve endişe depresyona giren kişilerin ortak özellikleri içerisindedir. Bu tarz insanların durumunun ciddiye alınması gerekir.
7- Yeme içme sorunu, Depresyondaki kişiler uyku düzeninde olduğu gibi yeme içme rutinlerinde de değişiklikler gösterirler. Ya sürekli yeme isteği duyar yada var olan iştahlarını tamamen kaybederler.
8- Değersizlik, Depresyonda olan kişiler kendilerini sürekli olarak değersiz ve işe yaramaz olarak görerek kendilerini daha fazla bunalımın içerisine doğru iterler.
9- Ölüm, Kendilerinin değersiz olduğunu düşündükleri için kendi yaşamlarını sorgulaya bilirler. Yaşamayı önemsiz bularak ölmenin daha iyi olacağı düşüncesine kapılırlar. Aynı zamanda huzursuz hissetme, kendini nedensiz şekilde suçlu olarak görme, kendini diğerlerinden daha değersiz olarak tanımlama depresyon döneminde sıkça görülen şeyler arasındadır.
Depresyonda Olduğumu Nasıl Anlarım
Depresyondayım diyebilmek için bu belirtilerden en az dört beş tanesinin olması ve bu belirtilerin 2 hafta sürmesi gerekmektedir. Sadece bir iki gün kısa bir süre bunları yaşamış olmak depresyonda olduğumuzu göstermez.
Ayrıca önemli bir nokta ki bu belirtilerin bazılarını kişinin kendisi ifade edebilir bazılarını ise kişi farkında olmaz. Ancak başkaları gözlemleyebilir. Eğer böyle bir durumda olna birisini görürseniz yani depresyonda olduğunu düşündüğünüz birisi varsa onu uzman bir kişiye yönlendirebilirsiniz.
Kişi çok yakın birini kaybetmişse benzer duyguları ve durumları yaşanması normaldir. Önemli olan bu duyguların ne kadar sürdüğüdür. Eğer bu duygular normalden uzun ise bir uzmandan yardım almanız iyi olacaktır.
Depresyon Kendi Kendine Geçer mi?
Elbette kendi kendine geçmesi zordur. Elbette kişinin mesleksel, sosyal ve ailesel yaşamınındaki değişiklerle hiçbir tedavi görmeden kendiliğinden geçen örnekler vardır . Yalnız şunu da unutmayalım tedavi yada gayret edilmediğinde depresyon giderek ağırlaşan bir hastalıktır. Bazen intihara kadar sonuçları olabiliyor. Bu sebeple depresyonun kendi kendine geçmesini beklemek yerine bir şeyler yapmalıyız.
Ama ilaç almadan kendimiz bir şeyler yapabiliriz. Kendimiz bir çaba gösterebiliriz. Eğer uzun süreli bir depresyon varsa uzmana gidere onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket edelim. Deprosyondayım yada Depresyonda olduğumu nasıl anlarım dediniz ve bazı belirtiler gördümüz işte yapabilecekleriniz.
Depresyon ile Nasıl Başa Çıkılır?
1- Egsersiz yapmak. Haftada üç gün kadar yarım saat kardiyo çalışması yapmak depresyon semptomlarını yüzde 50 civarında azaltıyor. Yani yürüyüş ve koşma ve yüzme kafanızı boşaltmak için en ideal sporlardır.
2- Güzel bir uyku. Uykunun dengede olması önemlidir. Çok az yada çok fazla uyumak da depresyona neden olabilir. Uykunuzun 7-8 saat arasında olması iyidir.
3- Beslenma alışkanlığı. Çalışmalar şeker ve yağlı beslenmek şeklinin depresyon ile bir bağı olduğunu gösteriyor. Sizleri ağırlaştıran kötü gıdalardan uzak durarak sağlıklı beslenin.
4- Düşünün ve hayal gücünüzü kullanarak yeni deneyim yaşayın. Mesela şiir yazın, tiyatroya gidin, tatile gidin hatta bir müzik aleti çalın. Yeni beceriler kazanın kendinize yeni alanlar açın.
5- Durumunuz anlamaya çalışın. Hayatınızı gözden geçirin. Hayatınızdaki çıkmaz döngüleri kırmaya çalışın, pozitif olun.
6- Eğitim ve kurslara gidebilirsiniz. Yeni beceriler kazanarak sınırlarınızı zorlayayın.
7- Dua edin ve hayır işleri yapın. Başkala kimselere yardım etmeniz kafanızın içini boşaltacağı gibi başkalarının sorunlarını hayatlarını görmek size bir bakış açısı verecektir. Gönüllü olarak kuruluşlarda iyilik çalışmalarına katılabilirsiniz.
8- Depresyona iyi gelebilecek bitki çayları için. Bunlar lavanta çayı, papatya çayı, melisa çayı, çarkıfelek bitkisi, kediotu ve ginseng çayı olabilir.
“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”