Çocukla iletişimin kuvvetli olması psikolojik gelişimi, kendine öz güveni, kendini bir birey hissedebilmesi, içine kapanmaması, size karşı tavır almaması açısından önemlidir.
Çocuğunuzla aranızdaki iletişimin doğru ve kuvvetli olabilmesi için dinlemek en önemli adımlardan biridir. Özellikle okul çağına gelen çocukların anlattıkları sizin için çok önemsiz olsa bile onun çevresi, çevresinde olup bitenleri anlama, yaptıkları, fikir ve düşüncelerinin ne yönde olduğu konusunda bizlere bilgi verir ki bu bilgiler anne ve babalar için çok değerlidir.
Nasıl Sağlıklı Çocukla İletişim Kurulur?
Çocuklarla kurulan iletişim esnasında anne ve babaların dikkat etmesi gereken en önemli noktaların başında çocukların artık bir birey olduğu, onlarında kendi düşünce ve fikirlerinin olduğu, konuştuğu veya anlattığı şeyler çoğu zaman size saçma gelse de onlarında bir takım paylaşımlara ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Peki çocuklarla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Çocukla iletişim kurarken dikkat edilmesi gereken noktalar.
Sonu gelmeyen nasihatler
Çocuğunuz yanlış bir tavır veya davranış sergilediği zaman anne ve babaları tarafından uzun uzun nasihat edilmesi çocukta psikolojik sıkıntılara sebep olabilir. Fazlaca uzatılan nasihatler çocuğun öz güvenini sarsarak, haklı olsa dahi kendini haksızmış gibi hissetmesine yol açar. Bu nedenle çocuğa yapılacak olan nasihatlerin kararında tutulması öz güven açısından çok önemlidir.
Zaman ayırmak
Sizin nasıl dinlenmeye, yemeye, içmeye, arkadaşlarınızla sohbet etmeye, kafanızı dinlendirmek için gezmeye veya bir şeyler izlemeye ihtiyacınız varsa çocuklarınızın da sizinle zaman geçirmeye ihtiyacı vardır. Çocukların bu ihtiyaçlarını karşılamak için onlara zaman ayırmak, onlarla bir şeyleri paylaşmak, aranızdaki etkileşim açısından şarttır.
İlginizi Çekebilir: Kız Çocuklarında Ergenlik Belirtileri
Gelişi güzel dinlemek veya dinlememek
Genelde her anne ve baba çocuklarını ya dinler yada dinlediğini iddia eder. Peki gerçekten çocuklarınızı dinliyor musunuz? Sizin için çok basit olan bir konu bile çocuklar için çok büyük önem arz edebilir. Çocuğunuz her hangi bir konuda her hangi bir şey anlatsa bile elinizdeki işi bırakarak çocuğunuzu önemli bir konu anlatıyormuş gibi dinleyin. Aksi taktirde çocuk kendini önemsiz hisseder ve nasıl olsa ben dinlemiyorlar diyerek içine kapanabilir. Çok önemli bir konuyu bile size anlatmayabilir.
Göz hizasına inin
Çocuğunuzla konuşurken onların göz hizasına inmeye çalışın. Oturun, yere çömelin veya kucağınıza alın. Bu onların kendine olan güvenlerini arttıracak ve onları gerçekten dinlediğinizi hissettirecektir. Her hangi bir iş yapar veya bir şeylerle ilgilenirken anlat evladım ben seni dinliyorum demek çocuklar için sadece sıradan gelişi güzel bir konuşmadır.
Sinirli davranmayın
Bazen sizin hoşunuza gitmeyen şeyler olabilir. Bu durumda çocuğunuza sinirle davranıp onu korkutup tehdit etmek yerine ona doğru yolu göstermek için gerekirse defalarca anlatın. Unutmayın ki sizde çocuk oldunuz sizde hatalar yaptınız. Size de bir şekilde bir davranış sergilendi.
Tekrar yapın
Çocuğunuzu dinlediğinizi, o anda ondan daha önemli bir şey olmadığını onun bilinçaltına yerleştirmek için onaylayın. Dinlediğinizi gösterircesine kafanızı onaylarmış gibi aşağı yukarı sallayın, tekrar yapın konunuz Ahmet ise Ahmet ne yaptı peki demeyi ihmal etmeyin.
Temas kurun
Özellikle olumsuz geçen bir olayı anlatıyorsa sizden korkmaması ve rahatlaması için onunla temas kurun. Sizden korkmaması gerektiğini sizinle her şeyi paylaşabileceği hissini ona yaşatın. Dokunun saçını okşayın çocuğunuzun rahat olmasını sağlayın.
Anlaşılır bir dille konuşun
Çocuğunuza konuşurken onun anlayabileceği kelimelerle konuşun, aksi taktirde aranızda bir iletişim problemi yaşanacaktır. Örneğin 5 yaşındaki çocuğa kalkıp fevkaladenin de fevkinde demeyin çocuk ne söylediğinizi anlamaz. Onun yerine çok güzel olmuş gibi sade kelimeler kullanın.
Çocuklarla nasıl konuşulmalı
Siz nasıl bazı kelimeleri duymaktan hoşlanmıyorsanız, bazı kelime ve cümleleri duyduğunuzda sinirleniyor kendinize hakaret edildiğini düşünüyorsanız veya bazı kelimeleri duymak hoşuna gidiyor gururunuzun okşandığını hissediyorsanız çocuklar içinde durum aynıdır.
Çocuklarınız bu kelimeleri duymaktan hoşlanmıyor.
Onlarında duymayı sevmediği, duymaktan hoşlanmadığı, duyduğu zaman kendilerini kötü hissettikleri bazı kelimeler vardır. Elbette ki bu kelimelerin hemen hepsi hakaret içerikli, aşağılayıcı ve argo kelimelerden oluşmaktadır.
Çocukların duymayı hiç sevmediği kelimeler
Aptal, adın batsın, gözün kör olsun, öküz, salak, ahmak, hayvan, akılsız, adam olamazsın, senden bıktım, beceriksiz, çeneni kapat, beyinsizi geri zekalı, Allah belanı versin, kes sesini, Allah cezanı versin, manyak, sen karışma, tembel, defol, sen anlamazsın, annen evden gider, baban evden gider, geberesice, öleyim annesiz kal, öleyim babasız kal, hesap vereceksin, bana ettiklerini çekersin, başaramayacağını biliyordum, ben sana sorarım, ben sana gösteririm, keşke seni doğurmaz olaydım, artık seni sevmiyorum, senin gibi çocuk olmaz olsun, terbiyesiz, eşek oğlu eşek, seni bırakır giderim, seni annene söyleyeceğim, seni babana söyleyeceğim, seni doğuracağıma taş doğursaydım gibi örnekler çocuğun duymaktan hiç hoşlanmadığı kelimelerden bazılarıdır.
İlginizi Çekebilir: Birinin Size Yalan Söylediğini Gösteren 8 İşaret
Çocuğunuzun duymaktan hoşlandığı kelimeler
Başaracağını biliyordum, aferin, harikasın, muhteşemsin, seni çok seviyorum, canım, bana yardım eder misin, seninle gurur duyuyorum, çok yakışmış, aslanım, güzelim, çok beceriklisin, çok güzel yapmışsın, sana güveniyorum, sana inanıyorum gibi kelimelerle çocuklarınızın ruhunu okşayın. Bu davranış çocuğunuz ile aranızdaki bağı kuvvetlendirecektir.
Bu kelimeleri çok kullanın
Teşekkürler, rica ederim, teşekkür ederim, lütfen, başarılar, özür dilerim, affedersin, günaydın, iyi geceler, tatlı rüyalar gibi kelimeler çocuklarınızın başkalarına karşı çok daha kibar ve nazik olması açısından önemlidir.
Verilen örnekler elbette ki çoğaltılabilir. Çocuğunuzun nasıl birisi olmasını istiyorsanız öncelikle siz ona olmasını istediğiniz gibi davranmalısınız. Unutmayın ki sizler birer rol modelsiniz. Elindeki en iyi örnek sizsiniz.
Mukemmel bir calisma olmus