Beriberi Hastalığı Nedir? Vücudumuza ne çok çok vitamin alınmalıyız yani ihtiyacımız kadar almamız önemlidir. Çokça alınan vitaminler zaten vücuttan sindirim sistemi yoluyla atılıyor. Vitamin eksik olduğunda ise insanlar farklı hastalıklara yakalanabiliyor.
Beriberi Hastalığı Nedir? dersek işte vitamin eksikliğinden kaynaklı hastalıklardan birisidir. Vücutta yaygın sinir yangıları, zayıflık, felçler, dokularda şişme, ussal yetersizlikler ve sonuçta kalp yetmezliği ile kendini gösteren bir hastalık. Beslenmede B1 (tiamin) vitamininin yokluğuna bağlı bir hastalıktır.
Beriberi Hastalığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Beriberi Hastalığı Nedir bir sinir sistemi hastalığıdır. Beslenme alışkanlığından kaynaklı hususen Japonya, Çin, Malaya, Fiji, Hindistan, Batı Afrika, Batı Avustralya ve Meksika körfezi gibi kabuksuz pirincin günlük beslenmede önemli bir yeri olan bölgelerde çokça görülür. Beyaz buğday ununun çok kullanıldığı yerlerde de beriberiye rastlanmaktadır.
Beriberi hastalığında müşahede edilen sinir yetersizlikleri deneysel olarak güvercinlerde denenmiştir. Onlara kabuksuz pirinç verilerek deney gerçekleştirilmiştir. Pirinç kabuğu veya bundan elde edilen bir maddeden, günlük 5 mgram kadar verilmesi ile beriberi hastalığının iyileştirilmesine yol açmıştır. Önceden B vitamini olarak isimlendirilmiş olan bu suda eriyen maddeye, diğer B grubu vitaminlerden ayırmak maksadı ile B1 ismi verilmiştir.
Bir zaman aneurin olarak da adlandırılan bu bileşik şimdilerde kullanılan ismi tiamindir. Beyaz buğday unundan yapılan ekmek batı ülkelerinde bile bazen beriberi vakalarının görülmesine neden olmaktadır. Yapay tiamin elde edlimesi hem çok ucuz hem kolaydır. Omdan bazı ülkelerde değirmenciler beyaz una bu maddeyi katarlar. Normal bir erişkinin günde 1.3 mg. kadar tiamin alması gerektiği belirtiliyor.
Beriberi Hastalığının Çeşitleri
Çocuk Beriberi Hastalığı
Genellikle yaşamın ilk yılında belirir. Bir ile dört ay arasındaki bebeklerde görülmesi yaygındır. Bebeklerde en çok solunum zorluğu, kalp atış hızı, kusmak ve vücut sıcaklığının düşmesi görülür. Hem vücut kasılmaları olması, kalp yetmezliğinin çıkması, akciğerlerde ise kalp yetmezliğinden sıvı birikmesi, dudaklarda ve dilde morarma olması, ses tellerinde felç başka belirtilerdir. Bebeklerde görünen bereberi hastalığına İnfantil beriberi denilmektedir.
Yaş Beriberi Hastalığı
Erişkinlerde görülür. Soshin beriberisi de denilmektedir. Kan dolaşım hızı artar ve toplardamarlarda basınç yükselişi çıkar. Bu basınç nedeni ile akciğerlere kan hücumu olur. Atar ve toplardamarlar arasında bağlantı yapan damarları açılması ve kapanmasını sağlayan kasların gevşemesi ile kan kısa devre yapar. Bu kısa devre nedeni ile düşen atardamar basıncı normale dönmesi için kalp daha çok çalışmak zorunda olduğundan kalpte yetersizlik çıkar.
Kuru Beriberi Hastalığı
Merkezi sinir sisteminden uzakta olan sinirlerdeki belirtiler dikkati çeker. Öncelikle kol ve bacaklarda çıkan belirtiler, daha sonra merkeze doğru gider. Baldır kasları içşinde hissizlik, ağrıl, diz ve ayak bileği reflekslerinde zayıflamak, bacak kası yetersizlikleri ve ayak tabanında yanma hissi görülebilir. Beyine duyuları ileten omurilikte yozlaşma ve göz sinirinin yanması da görülebilir.
Beriberi Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Yaş Beriberi
- Nefes darlığı oluşması, kalp atım hızının çoğalması, çabuk yorulmak
- Yaygın ödem oluşması özellikle ayaklarda ve bacaklarda çıkar
- Karında şişlik oluşnası karın boşluğunda sıvı birikimine bağlı çıkar
Kuru Beriberi
- Konuşma zorluğu çıkması
- Gözde istemsiz hareketlerin oluşması
- Bacakta karıncalanma ile kaslarda güçsüzlük oluşması
- Unutkanlık çıkması, kafa karışıklığı, bilinç kaybı oluşması
- Vücutta yaygın ağrılar, kusmalar
İnfantil (Çocuk) Beriberi
- Emme güçlüğü oluşması, emerken morarma olması
- İshal oluşması, büyüme ve gelişme zorluğu
- Nefeste zorluk ve kalp atım sayısında artış oluşması
Beriberi Hastalığı Tedavisi
Beriberi hastalığında tanı ve tedavinin erken başlaması oldulça önemlidir. Erken teşhis ile ölümleri engellemek, kalpte ve beyinde kalıcı hasarları engellemek mümkündir. Şayet beriberi hastalığı uzun süren alkolden oluşmuş ise yapılacak ilk şey alkolü terk etmektir.
Eğer hafif B1 eksikliği varsa yada kronik alkoliklerde ilk yapılan şey diyettir. Bununla beraber bazen multivitamin tableti de takviye olarak veriliyor. B1 vitamini günlük olarak alındığı, günlük olarak atıldığı düşünüldüğünde çok vitaminin idrarla atılacağı ve ziyan olacağı bilinmelidir.
Şayet kalp yetmezliğinin sonucu olan yaş beriberi varsa B1 vitamini o zaman damar yolu açılarak verilmektedir. Hastalığın belirtileri geçinceye kadar damardan daha sonra ise ağızdan takviyeye geçilmelidir. Beriberi hastalığı uygun dozda alınan B1 vitamini tedavisi ile çoğu zaman düzelebilir.
Beriberi Hastalığına Ne İyi Gelir?
Dengeli beslenmek, diyet ve günlük B1 vitamini yeterli ölçüde alınmalıdır. Bununla beraber bazı gıdalarda B1 vitamini bulunur. Bunlar kuru fasulye, tahıllar, kahverengi pirinç, deniz ürünleri, et ve fındıktır. Kalp yetmezliğine bağlı gelişenlerde ise tuz kısıtlaması yapılmaktadır. Ayrıca alkolden uzak durmak bu hastalığa iyi gelir.
Beriberi Hastalığı Nedir? Beriberi Hastalığı Tedavisi nasıldır konularında kısaca bilgiler verdik. El Titremesi Neden Olur? bilgi almak için like tıklayınız.