Bu aralar popüler olan alfa, beta, omega kişilikleri yani erkekleri nelerdir ve hakkında ben ne düşünüyorum. Biraz araştırma yaptım doğru düzgün kaynak bulamadım her yazıda farklı şeyler söyleniyor. Özellikle omega gama sigma kısmı acayip karışık. Bu kişilik sınıflandırması bilimsel midir?
Daha çok erkeklerin kişilik özelliklerini anlatmak için alfa, beta, omega,kullanılmaktadır. Bu tabirler Amerikalı araştırmacı Vox Day tarafından sosyo – cinsel hiyerarşi teorisi içindeki erkek kişilik tipleri olarak sınıflandırılmıştır.
Alfa, Beta ve Omega Kişilik Ayrımı
Karmaşık sorulara verilen basit cevaplardan… The Red Pill takipçilerinin sevdikleri bir terminoloji olmakla beraber, insanlar tek bir hiyerarşiye ait değildir. Mahallesinde veya ailesinde baskın olan biri, işyerinde aynı statüye sahip olmayabilir. Alfa – beta -omega kişilikleri ile delta, sigma ve gama erkekleri nelerdir bir bakalım.
Alfa Erkek: Bu erkek tipi kazrizma sahibidir ve girdiği ortamda kendini belli eder. Yakışıklıdır, zekidir, zengindir ayrıca takım elbiselidir. Kadınların çoğu onun peşinden koşar fakat o buna bakmaz. Belkide gördüğü ilgide kadınlara çok bakmazlar. Daha çok günübirlik ilişkiler içindedir. Ancak kendi gibi alfa bir erkek karşısına çıkarsa o zaman bir kadına değer veririr.
Beta erkek: Alfanın yancısı denir ama değildir. Sosyal bir ortamda lideri takip eder. Ama bunu ezik ve yancı olarak nitelendirmez. Zira liderin gücünden faydalanmaz. Kadınlara ise çok değer verir adeta kraliçe gibi davranır. Ama kadınlar için başlarda alfalar kadar etkileyici gelmezler.
Alfa gibi güçlü ve yüksek çekim yataneği yoktur ama ilgi alanlarıda yeteneklidir. Zeki olup kişisel gelişimlerine önem verirler. Risk almaz ve sadıktırlar. İş hayatında ise çalışkandır, yetenekli olup orta düzeyli yöneticidir. Kültürlüdür ve entelektüel olup kadınlara saygı duyar.
Omega erkek: Alfanın ikizi olarak geçmektedir. Fark olarak liderdir, karizması vardır hatta çekicidir lakin liderlik yapmayı tercih etmez. Özgüvenleri yüksek olup kendi işlerini kendileri yapamaktadırlar. Yalnız kurt dense de farklı sosyal gruplarda aynı anda bulunabilmektedirler.
Arkadaşlıkları yakın yani derin dostluklar kurabilirler. Alfa gibi önde olmak ve egosu yoktur. Alfa ilgiye önde olmaya önem verirken omega tam tersi olarak vermez. Kadınların ilgisini çeker ama o daha seçicidir. İş hayatında projeler yapar ve kendi çalışma düzenini belirler. Mesleğinde uzmanıdır.
Delta erkek: Beta erkeğe yanlış bir şekilde delta erkeği denmektedir. Alfa ve omegalara yancılık ederek onların dostluğunu elde etmek isterler. Hem fiziksel hem mental olarakzayıftırlar. Kişisel gelişimlerine önem vermezkerler daha çok güçlü bir erkeğin yanında olup onda fayda beklerler.
Delta erkeklerde yalan, hile, dediko vardır ve kadınların ilgisini çekmek için saldırganlık gösterebilirler.Kadınlarla iyi bir iletişimi bulunmaz. Erkekler arasında kadınlara nefret söyleminde bulunabilirler. Red pill’cidir. Alfa gibi görünmeye çalışır ama kendini rezil eder. İş hayatında patronun yalakası olup kendi işini başkalarına yıkmaya çalışırlar.
Sigma erkek: sigma erkekler manipülatiftir. Alfa ve omegalar gibi havalı bir duruşları yoktur. Zekalarıyla dikkat çekerler. Kişileri hem ürpertip hem de saygısını kazanabilirler. Onlarda bulunan iki yetenek ikna ve manipülasyon ile sosyal ortamlarda alfa ve omegalardan bile güçlü olabilirler. Ama lider değil takipçidirler.
Alfa gibi lider olmadıklarından ve aynı zamanda güçlü olduklarından alfaların en yakın arkadaşı olurlar. İnsanların “şeytan tüyü var” dedikleri kişilerdir. Kadınlar için ilgi merkezi olmasalar da cool ve gizemli tavrıyla ilgi çekerler. İş hayatında patronla iş dışında da arkadaş olabilirler. Müşterilerle doğrudan temas kurar, iş bitirici rolü vardır.
Gama erkek: Gama erkekler dışarıda olan bir gruptur. Yani lider veya takipçi değildirler. Kendi hallerinde olup adeta görünmezdirler. Yaptıkları şey ne ise ona odaklıdırlar. Merd denilebilir. Yeterlik ve yetenek olarak çoğunlukla ortalamadır. Sosyal açıdan çok dışa dönük değildirler. Evde oyun oynamayı severler. İş hayatında bilgisayar kurdudur.
Psikoloji Bilimine Göre Kişilikler Nasıl Sınıflandırılır?
Söz konusu kişilik ise 4 başlık altında değerlendirilir.Bunlar; Psikotik, Nevrotik, İçedönük, Dışadönük. Tabi bu ayrımlar karişabilir. Sadece Dışadönük normal birey yada içekapanik psikotik veya sadece nevrotiklik olabilir.(Psikolojide ayrım bu yöndedir.)
Bu konulara ilgi duyuyorsanız psikoloji ve sosyoloji alanında gerçek bilimsel kitaplar okuyup, gerçek bilimsel kaynaklardan yapılan araştırmaları takip etmenizi tavsiye ederim.
Ben Ne Düşünüyorum
Tür olarak bizi ilerleten ve ayırt eden şey, farklı kapasite ve yetenekteki bireylerin işbirliği yapabilmesi; “Chad” (maskülen) tipli erkeklerin kadınları ve narin yapılı “beta” erkekleri kontrol etmesi değildir.
Alfa-beta ayrımı, 20.yy başlarında esaret altındaki yetişkin kurtların incelenmesi sonrasında ortaya atılmış. Birkaç benzer araştırma benzer sonuçlar verince, “baskın/boyun eğen” efsanesi yerleşiklik kazanmış görünüyor.
Daha sonra doğada yapılan incelemerde ise, kurtların daha ziyade aile formatında yaşadıkları tespit edilmiş. “Baskın” denen bireyler, ebeveynlere denk geliyormuş. Bu, sosyal türlerde baskınlık ve tabi olmanın hiç bulunmadığı veya insanların statüye önem vermediği anlamına gelmiyor elbette. Ancak, doğada bile net olmayan bir modeli, 1-1 insanlara uygulamak ve eşitsizliklere gerekçe yapmak da çok sağlıklı sayılmaz
Sonuçta doğal yetenekler sayesinde ve/veya çabalayarak hiyerarşinin tepesine yerleşmek gerektiğine dair düşünce, eşitsizliğin artmasıyla popülerlik kazanmış durumda. Empati, aile, sadakat, bağlılık türü kavramlar, kısmen gözden düştü. Ekonomik koşulların keskinleştirdiği ayrımlar, bazıları için fırsat haline geldi
Erkek nüfus, genel bir depresyon ve amaçsızlık hissiyatı içindeyken (genç işsizlikte artış, öğrenci borçları vb.), bazılarına cazip gelecek bu tür söylemler yeşerdi. Eskiden bunun daha organize ve etnisite temelli versiyonları da, benzer bir iklimde ortaya çıkmıştı
Alfa, beta, omega kişilikleri özellikle alfa kelimesini o kadar pomlaladılarki; lider, önder, kelimesi yerine kullanılmaya başladı. Havalı kelimeler kullan entellektüel sansınlar.