Neden küfür ediyoruz, küfür nasıl icat edilmiştir? Küfür etmenin tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz? Küfür etmenin bilimsel açıklaması var mıdır?
İlginç bir soru değil mi? Bu konuda farklı fikirler var. Bilime göre küfretmek dış çevredeki herhangi bir duruma duyulan rahatsızlığın ya da heyecanın şiddetiyle ilgili bir durumdur. Başka bir açıdan bakarsak insanların günlük hayatlarında kullandıkları kelimeler kısıtlı, birkaç yüz kelimeyi nadiren geçiyor.
Küfür Nedir?
Küfür, ayağımızı çarptığımızda çıkardığımız bir homurtu gibi çoğunlukla ani bir refleks olarak ortaya çıkar. Sövmek manasına gelebileceği gibi Allah’ın varlığı ve birliğini inançları inkar edenler için de küfür kullanılır.
Aslında küfür kelimesinin neye göre küfür olduğu önemlidir. Örneğin, “dışkı” kelimesi neden küfür kabul edilmez de muadili edilir? Neden “ilişkiye girmek” hakaret ifade etmez ama türlü diğer muadili eder? Burada dil bilimcilerin “tabu” dedikleri kültürel unsur devreye giriyor. Hemen hemen dünyanın bütün kültürlerinde tabular var. Ülçüler ise ülkelerdeki bu genel tabulardır.
Küfür sosyal olarak kabul edilemez olması ile birlikte belki arkadaş ortamında mizahi olarak değerlendirilebilir. Genel manasa bir politikacı, bir sporcu ya da televizyonda bir kişinin küfür etmesi asla hoş karşılanmaz. Zira ahlaki değerleri ihlal ettiği düşünülür. Bazen de daha daha da ağır bir şekilde karşılık görür.
İnsanların Küfür Etmesinin Sebepleri
Eğer kişinin hissi çok güçlüyse bunu günlük dil kelimeleriyle ifade etmek asıl heyecanı aktarmada yetersiz kalır.
Onun yerine dikkat çekici, rahatsız edici, iletildiği kişinin hayal gücünü harekete geçirici kelimeler seçmek lazımdır. Bu dikkat çekmek içinde küfür ifadeleri oluşturuyor. Biyolojik bulgular da bunu destekliyor deniliyor.
İnsan beyninde amigdala denen fındık büyüklüğünde bir organ var. Bu organın nöron ateşlemeleri özellikle duygusal yoğunlukla, heyecanla, stres durumuyla ilişkili. İşte hem küfür eden kişilerde hem de küfrü “duyan” kişilerde amigdalanın aktifleștiği tespit edilmiştir. Yani küfretmek hissedilen heyecanın sosyal ortamla veya direk aktarılmasını sağlıyor.
Neden küfür ediyoruz? Belki de bunun cevaplarından birisi de genetik olarak açıklanabilir. Zira içinde küfür olmayan dil yoktur. Hatta eski asırlardan beri insanlar arasındaki küfür vardır. Böyle olunca genlerimize işlenmiş denilebilir.
Başka bir neden olarak alışkanlık diyebiliriz. Öyle ki küfrettiğimizi biri bizi uyarınca fark ediyoruz. Hatta günlük hayatımızda kelime dağarcığımız o kadar azaldı ki gençler artık bir çok küfrü küfür olarak değil bir bağlaç olarak kullanıyor.
Yoğun duygular ve acı karşısında bir refleks veya rahatlama da bir neden olarak gösterilmektedir. Yapılan bir araştırmada kişilere ellerini buzlu suya sokması istenmiş bu iki kişiden küfreden kişi elini suyun içinde iki kat daha fazla tuttuğu görülmüştür. Yani insanoğlu acıyla baş edebilmek için küfrü kullanıyor. Yada duyguların bir tatmini rahatlaması denilebilir.
Bazen de bir arkadaş yada arkadaş grubuna dahil olmak kendini ispat için olabiliyor. Yani arkadaş çevresinde kendinize bir yer edinebilmek için kullanılması olasılık olabilir.
Bence
Neden küfür ediyoruz için bir çok şey söylenebilir. Sonuç olarak küfür iyi bir şey değildir. İnsana güzel şeyler hatırlatmıyor hatta kızdırıyor bile. Manevi olarak söylemiyorum bile. Küfür yerine Hay Allah, Maşallah ve Allah hayrını versin denilebilir.
Neden küfür ediyoruz hakkında yazdık. El Titremesi Neden Olur? konusunda bilgi almak için linke tıklayınız.