Hamilelikte mide ekşimesi nedenleri arasında özellikle endüstriyel yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi ilk sıralarda yer almaktadır. Diğer taraftan hamilelikte mide ekşimesine sebep olan faktörlerden biri de, gebeliğin sindirim sistemini baskılayıcı etkileri gösterilmektedir.
Asit reflü adıyla da bilinen mide ekşimesi, hamilelikte yaygın görülen sorunlardan biridir. Hamilelik sürecinde mide ekşimesi, anne adayını birçok kez etkileyebilecek sosyal problemlere de neden olabilen sağlık sorunlarından biridir. Üst sindirim sistemi, boğaz ve göğüs bölgelerinde yanma hissi ile karakterize edilen bu sindirim sistemi problemi, kişinin sosyal hayatını da olumsuz yönde etkilemektedir.
Hamilelik Mide Ekşimesine Sebep Olur mu?
Normal şartlarda gebeliğin mide ekşimesine sebep olabileceğine dair herhangi bir bulgu bulunmamaktadır. Ancak uzmanlar gebeliğin ilerlemesi ile birlikte karın bölgesinde oluşan baskının, mide ekşimesine sebep olabileceğini söylüyorlar.
Özellikle progesteron ve östrojen gibi gebelik hormonlarının ve bebeğin boyutunun büyümesinin, mide ekşimesi ya da yanmasına sebep olabileceği düşünülüyor.
Hamilelikte Mide Ekşimesi Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte mide ekşimesinin nedenleri bazen gebeliğin doğal sonucuna bağlı olarak görülmektedir. Bazen ise farklı hastalıkların belirtisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Gebelikte mide ekşimesi probleminin en temel nedenleri şunlardır;
Hormon Seviyelerinde Yaşanan Değişiklik
Hamilelik sürecinde hormon seviyelerinde yaşanan ani artış, annenin hareketliliğini engelleyebilir ve sindirim sürecinde problemlere neden olabilmektedir. Bu da mide ekşimesi görülme olasılığını artırmaktadır.
Özellikle progesteron hormonundaki önemli artışların mide ekşimesi ve yanması gibi problemlere sebep olabileceği düşünülmektedir.
Yemek borusu sfinkteri
Midenin üst kısmında ki düz şekilde bulunan kas demeti olan yemek borusu sfinkteri gevşeyerek, mide asidinin yemek borusuna doğru kaçmasına neden olabilmektedir.
Bu durum midenin sağlıksız çalışmasıyla birlikte hem midede hem de yemek borusunda yanma hissine sebep olabilir. Normal süreçlerde yaşanabilecek bu problem, gebeliğin etkileri ile birlikte daha yaygın olarak görülebilir.
Mide Zarı İltihaplanması
Gastrit olarak da bilinen mide zarı iltihaplanması, midede ekşime ve yanma problemlerine neden olabilmektedir. Hamilelikte mide zarı iltihaplanmasına bağlı olarak yanma hissi daha yoğun olarak hissedilebilir.
Rahmin Büyümesi
Hamilelikte büyüyen rahim mideye baskı yaparak mide ekşimesini daha kötü hale getirebilir. Ayrıca bebeğin ve rahmin büyümesinin artması ile birlikte, diğer organların tıkanması ve böylelikle de midenin baskılanması sonucu mide ekşimesinin daha fazla görülmesine sebep olabilir.
Sağlıksız Beslenme
Sağlıksız beslenme koşulları, hamilelikte mide ekşimesi nedenleri arasındadır. Diğer taraftan yağlı ve baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi, gebelik sürecinde bu problemin daha fazla görülmesine neden olabilmektedir. Aynı zamanda gazlı ve kafeinli içecekler de hamilelik sırasında mide ekşimesini tetikleyebilmektedir.
Kullanılan Bazı İlaçlar
Kusma ve mide bulantısı ilaçlarının mide ekşimesine sebep olma ihtimalleri bulunmaktadır. Bu semptomlar daha çok ilacın yan etkileri olarak görülmektedir. Bazı anne adaylarında yan etkilere bağlı olmadan da görülmektedir.
Fıtık
Hiatus adındaki diyaframdaki açıklık, büyüyen rahim ile birlikte mide ekşimesine sebep olabilmektedir. Fıtık olarak da bilinen bu süreç yemek borusunun tıkanması veya daralması gibi sonuçlara bağlı olarak mide ekşimesine neden olabilmektedir.
Enfeksiyonlar
Mide zarında ağrı ve yanmalara sebep olabilecek bazı enfeksiyonlar, mide ekşimesi probleminin görülmesine neden olabilmektedir.
Hamilelikte Mide Ekşimesi Belirtileri
Hamilelikte mide ekşimesi belirtileri, hormonal değişiklik sebebiyle gebeliğin erken dönemlerinde görülmeye başlayabilmektedir.
Büyüyen bebeğin organlara doğru rahmi itmesi sonucu mide ekşimesi semptomları daha yoğun ve farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Gebelikte mide ekşimesi belirtileri yaygın olarak şunlardır;
- Boğazda ve göğüste yanma hissinin artması,
- Göğüs bölgesinde sık tekrar eden ağrıların hissedilmesi,
- Yutkunma sırasında ağrı veya zorluk çekmek,
- Sersemlik hissi ve baş dönmesi,
- Sıklıkla geğirme ihtiyacı hissetmek,
- Şişkinlik hissi,
- Aşırı terleme ve endişeli hissetmek,
- Yanma hissinin sık aralıklarla ve uzun süreli tekrar etmesi,
Hamilelikte mide ekşimesi belirtileri olarak ona çıkmaktadır.
Hamilelikte Mide Ekşimesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Gebelikte mide ekşimesini tedavi etmek için ilaç kullanmadan önce bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak faydalı olabilmektedir. Bu nedenle ilaç kullanımının riski olduğu gebelik sürecinde öncelikli olarak yaşam ve beslenme biçiminde değişiklik yapmaya önem vermek gerekir.
- Semptomların kontrol altına alınamaması ve şiddetli olması durumunda, ancak doktor tavsiyesi ile bazı ilaçlar kullanılabilmektedir.
- Mide ekşimesine karşı reçetesiz ilaçlar satılıyor olsa da hamileliğin ilaç kullanımı için riskli bir dönem olması nedeniyle ilaç alımları kesinlikle doktor tavsiyesi ile olmalıdır.
- Reçetesiz satılan antasitler mide ekşimesi ve yanmasının tedavi edilmesi için tercih edilebilmektedir. Doktorunuzun reçete etmesi durumunda bu tip ilaçları gebeliği riske atmayacak şekilde kullanabilirsiniz.
- Mide ekşimesini ortadan kaldırmak için verilen ilaçlarla birlikte besinlerinde zamanında ve düzenli tüketilmesi önemlidir.
- Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınmak ve uyurken başı dik tutmak, mide ekşimesi problemine iyi gelebilmektedir. Ayrıca yatmadan önce yemek yememeye dikkat edilmelidir.
- Sigara ve alkol gibi zaten hamilelik için zararlı olan alışkanlıkların terk edilmesi de önemlidir. Tedaviye destek olmak için bol miktarda ılık su içilmesi, mide ekşimesinin etkilerini azaltabilmektdir.
Hamilelikte mide ekşimesi nedir ve tedavisi kosunda yazdık. Şayet mide ekşimeniz fazla ise uzmanlardan destek almanızı öneririz. Gebelikte Doğru Beslenme Nasıl Olur? öğrenmek için linke tıklayınız.