Tarihiyle farklı medeniyetlerin kültürleriyle ve doğal güzellikleriyle İzmir merkezde gezilecek yerler nerelerdir? İzmir Merkezde ne yenilir? gibi bir çok sorunun cevabı yazımızda.
Ülkemizin en batısında konumlanan İzmir’i baştan başa gezmek için uzun bir zaman harcamak gerekiyor. Zira her köşesinde sizi cezbedecek güzellikleri bulunuyor.
İzmir’de Gezilecek Yerler
İzmir gezilecek yerler dediğimiz zaman o kadar çok yerler var ki baştan aşağı güzelce gezmek için nerdeyse bir ay gereklidir. Bunun için çok uzun bir yazı yazmak lazımdır. Bizde bu yazımızda İzmir merkezdeki gezilecek yerleri anlatacağız diğer yazımızda ise izmir çevre yerlerine seyahat nasıl olur bahsedeceğiz.
İzmir’de Gezilecek Tarihi Yerler
MÖ 300’lü yıllarda Büyük İskender tarafından kurulan Smyrna şehrinin kalıntıları İzmir’de bulunmaktadır. Hem İzmir’in merkezi daha sonraki yıllarda çeşitli medeniyetlerin çok kültürlü bir görünüme kavuşmuştur.
1- Konak Meydanı
Konak Meydanı adeta İzmir’in kalbi durumundadır. Buranın ismi Atatürk Meydanı olup etrafı kamu binalarıyla çevrilidir. Örneğin İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hükümet Konağı, Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Yalı Camii ile Tarihi Saat Kulesi bu alanda bulunmaktadır. Konak Meydanı adını İzmir’in ünlü ayan ailelerinden Katipoğulları Ailesi’nden almaktadır.
2- Saat Kulesi
İzmir Saat Kulesi İzmir merkezde gezilecek yerler arasında mutlaka görmeniz gerek bir yerdir. Adeta İzmir’in sembol yapılarındandır. 1901 yılında Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılı onuruna inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisi izlerini taşıyan saat taş işçiliği, figürleri ve kubbeleri ile mutlaka görmelisiniz.
3- Yalı Cami
Yalı Camisi diğer adı ile Konak Camisi 1754-1755 tarihlerinde Mehmet Paşa’nın kızı Ayşe Hanım tarafından inşa ettirilmiştir. İzmir’in en eski tarihi yapılarından olan ve inşa edildiği zamanda yanındaki medreseyle küllüye şeklinde olan cami sonraları medresenin yıkılmasıyla bugünkü şeklini almıştır.
Konak cami sekizgen planlı ve tek kubbeli bir yapıdır. Kütahya çinileri ile bezenmiştir. Tahsin Sermet tarafından restore edilmiştir. Ülkemizin en küçük ibadet alanına sahip camilerden birisidir.
4- Milli Kütüphane ve Elhamra Sineması
İzmir Milli Kütüphanesi Ülkemizde milli ismin taşıyan ilk kütüphanedir. 1912 tarihinde inşa edilen kütüphane yapıldığı dönemde Beyler Sokağı’nda idi. Mimar Tahsin Sermet Bey tarafından inşa edilen şimdiki Milli Kütüphane ise Elhamra Sineması ile bitişiktir.
Milli kütüphanede binlerce kitap, dergi, gazete ve eserler bulunmaktadır. Ayrıca İbrahim Müteferrika tarafından basılmış kâtip Çelebi’nin Cihannüma isimli eserinin ilk baskısı, Aristo’nun 1531 tarihli Gutenberg eseri, 72 adet Kur’an koleksiyonun parçaları da kütüphanede bulunmaktadır. Yanındaki elhamra Sineması günümüzde opera ve balesi sahnesi olarak kullanılmaktadır.
5- Tarihi Kemeraltı Çarşısı
Adeta İzmir ticaretinin kalbinin attığı nokta Tarihi Kemeraltı Çarşısıdır. İpek Yolunun batı ucunda bulunan İzmir eskiden beri önemli bir ticaret merkezi konumundadır. Tarihte bilinen bir çok tüccarların yerlerinin olduğu Tarihi Kemeraltı Çarşısı eskiden olduğu gibi şimdide oldukça canlı bir yerdir.
Ülkemizin en büyük açık hava çarşısı konumunda olan Tarihi Kemeraltı Çarşısı içinde hanlar, hamamlar, camiler, kiliseler, sinagoglar, şadırvanlar ve ticarethaneleriyle İzmir’in en eski ve en hareketli alışveriş bölgesidir. Hem 2020 tarihinde UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine dahil olmuştur.
6- Kızlarağası Hanı
Kızlarağası Hanı 1745 tarihinde Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından İzmir Liman Kalesi’nin arkasında inşa edilmiştir. Bu han tüccarların konak yeri ve malların satıldığı yer bir yer olarak kullanılmıştır.
Kare şeklinde olan Kızlarağası Hanı’nın geniş bir avlusu olup çok sayıda dükkan vardır. Burada el sanatları, gümüşler ve altın takılar, hediyelik eşyalar ve ünlü dibek kahvesi bulabilirsiniz.
7- Kestane Pazarı Cami
Kestane Pazarı Cami Kemeraltı Çarşısında Kestane Pazarı bölgede bulunmaktadır. Kesme taşı ile işlenen mimarisi ve geniş avlusuyla en eski ibadet yerlerinden birisidir. 1663 tarihinde Eminzade Hacı Ahmet Ağa tarafından inşa edilen cami zamanla şimdiki halini almıştır.
8- Şadırvan Cami
Şadırvan Cami Kemeraltı Çarşısında bulunuyor. İsmini içinde bulunan şadırvanlardan almaktadır. Kesme taş ile yapılan caminin altında dükkanlar vardır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de geçen bu cami 1637 tarihinde Bıyıkoğlu Mahmud tarafından yaptırılmıştır.
Zaman içinde bazı tamirlerden sonra son halini alan cami şadırvanıyla hem sıcak yaz günlerinde serinlemek isteyenlerin yeri soluklanacağınız ve bir şeyler içebileceğiniz kafeler bulunmaktadır.
9- Salepçioğlu Cami
İzmir merkezde gezilecek yerler arasında salepçizade Hacı Ahmet Efendi tarafından 1896 yılında yaptırılan Salepçioğlu Camiyi de görmelisiniz. Barok mimarisiyle öne çıkmaktadır. Üç soğan kubbesi, balkonları, avlusu ile etkileyici bir yapısı vardır
10- Agora
Agora antik kenti İzmir Konak’ta Namazgah semtinde bulunmaktadır. Helenistik ve Roma döneminin en iyi korunan yapılarından birisidir. Üç katlı olan yapı yaşanan bir depremle yıkıldıktan sonra İmparator Marcus Aurelius tarafından yeniden yaptırılmıştır.
Günümüzde Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası iş birliğinde yapılan Agora kazısı çalışmaları ile bu alan güzel bir görünüme sahip olmuştur.
11- Kadifekale
Kadifekale hem Körfeze hem kent merkezine hakim bir tepede bulunmakta olup muhteşem bir manzarası vardır. Kadifekale helenistik ve Roma döneminden kalmış olup etrafı surlarla çevrilidir.
Zamanında yaklaşık 6 km uzunluğunda olan kalenin günümüze sadece 20-25 metre yüksekliğindeki 5 kulesi ve güneydeki sur duvarları ulaşmıştır. Kalenin içinde yıkılmış su sarnıcı ve bir şapel kalıntısı vardır.
12- Basmane Oteller Sokağı
Basmane Oteller Sokağının eski ismi Dibek Sokağı olup üzerinde bulunan tarihi oteller sebebiyle bu sokak zamanla oteller sokağı olarak bilinmeye başladı. Sokakta hem yeni yapılı binalar hem tarihi binalar görmek mümkün.
13- Basmane Garı
Basmane Garı merkezde bulunan iki tren garından birisidir. Türkiye’nin ilk demiryolu hattına sahip olup 1856’da inşa edilmiştir. Basmane Garı o zamanlarda elinde bulunduran Fransızlardan kaynaklı Fransız mimari üslubu görülmektedir.
14- Ayavukla Kilisesi
Ayavukla Kilisesinin ismi İncil’de geçtiği için Hristiyanlar tarafında büyük önem taşımaktadır. Basmane semtinde olup 1886 tarihinde Rum kilisesi olarak inşa edilmiş, daha sonra Atatürk’ün emriyle İzmir’in ilk arkeoloji müzesi olarak hizmete alınmıştır. Halen aktif olarak kullanılmaktadır.
15- Kültürpark
Kültürpark İzmir’in göbeğinde hem büyük bir fuar alanı hem 421 bin metrekare alanda yarısı yeşil alanla kaplı olup içerisinde yürüyüş yolları, yüzme havuzu, kapalı spor salonu, amfi tiyatro, nikah salonu, lunapark ve sergi salonları vardır.
16- Etnografya Müzesi
Etnografya Müzesi Konak’ta 831 tarihinde vebalı hastalar için yapılan St. Rock Hastanesi binasındadır. Müze Bizans mimarisi izlerini taşımaktadır. 3 katlı olup 2 katı müzedir. Geleneksel el sanatları örnekleri de sergilenmekledir.
17- Arkeoloji Müzesi
Arkeoloji Müzesi, Etnografya Müzesi ile aynı bahçede yer almaktadır. 1984 tarihinde açılan Müze 5 bin metrekarelik kapalı alandadır. Üç katlı olan İzmir civarda arkeolojik kazılarda elde edilen buluntuların sergilenmektedir.
18- Konak Pier
Konak Pier 19. yüzyılda Fransızlar tarafından inşa edilen bir yapıdır. İlk yapıldığında gümrüklü mal depolama alanı idi. Zamanala son halini alan Konak Pier alışveriş merkezi olarak kullanılmaktadır.
İzmir’de Gezilmesi Gereken Yerler
1- Kordon Boyu
İzmir merkezde gezilecek yerler arasında olup İzmir’e günübirlik olarak gelen herkesin mutlaka görmesi gereken yerlerdendir. Alsancak’ta olan bu harika yer en popüler merkezlerdendir. Sahilin hemen başında denizi seyredebilir, yürüyüş yapabilirsiniz. Hem alışverişiyle, lokantalarıyla, yürüme ve parkurlarıyla hem fotoğraf çekilebilir hem çekebileceğiniz mükemmel bir yerdir.
2- Pasapot Limanı
884 yılından beri hizmet veren Pasaport Vapur İskelesi, sahil boyunca bulabileceğiniz kafeler, restoranlar ve günbatımı terasıyla bir buluşma noktasıdır. Burada Nargile içebilir, tavla oynayabilir, güzel demli çay içebilir, bol köpüklü bir Türk kahvesi içebilir hem İzmir’in meşhur kumrusu ve gevreğini yiyebilirsiniz.
3- Dario Moreno Sokağı
İzmir merkezde gezilecek yerler denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biridir. Dario Moreno Sokağı Konak ilçesinde Mithatpaşa Caddesi’nin girişinde olup adını, 1921’de dünyaya gelen piyanist, tiyatrocu ve gitarist Rum asıllı Dario Moreno’dan almıştır.
Bu sokak eski İtalyan usulünde yapılmış sakız evleriyle ve köşkleri ile dikkat çekmektedir. Sokakta bulunan Moreno Evi ise müze olarak hizmet vermektedir. Güzel kafeler, sanat okulları ve küçük dükkanlarla döşeli olan sokakta, müzik sesi de eksik olmuyor.
4- Tarihi Asansör
İzmir merkezde gezilecek yerler arasında mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. 1907 tarihinde Musevi iş adamı olan Nesim Levi tarafından inşa ettirilen Tarihi Asansör Binası önemli turizm noktalarından biridir. Bu tarihi kule çok güzel bir seyir noktasıdır ki muazzam bir deniz manzarası seyredebilirsiniz.
5- Varyant
İzmir şehir manzarasını en güzel bir şekilde izleyebileceğiniz nokta neresi derseniz Varyant ilk akla gelen yerlerden birisidir. Aslında virajı ve dönemeci bol bir yol olup yapıldığı günden bu yana trafik kazalarıyla adını duyursa da burası iyi bir setir noktasıdır.
6- Dünya Barış Anıtı
İzmir genel manzarasını yüksek bir tepeden izlemek istiyorsanız en iyi yerlerden birisi Dünya Barış Anıtı olup İzmir’in Bayraklı ilçesindir. İçerisinde, restoranlar, kafeteryalar ve İzmir’i panoramik izleme imkanına sahip olan ekvator seyir terası vardır.
7- Karşıyaka İskele Meydanı
İzmir merkezde gezilecek yerler içinde olan Karşıyaka İskele Meydanı devamlı yoğun bir kalabalığa ev sahipliği yapmaktadır. Şehrin en popüler alanlarından biridir. Yeme-içme ve eğlenceler, restoranlar, kafeler gibi birçok yer vardır. Hem meydanda bir de tramvay hattı vardır.