Kavunun Faydaları Nelerdir? Yaz aylarında ve günün her saatinde severek yenen meyvelerden olan kavun potasyum kaynağıdır. Bol sulu ve tatlı olan bu meyvenin faydalarını beraber okuyalı.
Ülkemizin farklı yerlerinde yetişen kavunun ana vatanı ise Anadolu ve Orta Asya’dır. İngilizcesi melon olan kavun Kabakgiller familyasından olup yoğun olarak Ege Bölgesinde yetişir. Güzel lezzetiyle her yaştan kimsenin yediği kavunun faydaları dikkat çekmektedir.
Yaz aylarında serinlemek için soğuk olarak yenen kavun kalori noktasında da düşüklüğü ve metabolizmayı hızlandırması ile dikkat çekiyor. Bu nedenle kilolarını korumak isteyen ve diyet yapan kişilerin beslenme listesinde bulunmaktadır.
Kavun Neye İyi Gelir
Kansere karşı faydalıdır. Kavun içeriğinde olan beta karoten, tokoferol ve antioksidanlar stresin sebep olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcıdır. Düzenli olarak tüketmek kanserli hücrelerin büyümesini ve oluşmasını engelleyebilir.
Su kaybını önler. Bol sulu olan kavunun ağırlığının yaklaşık yüzde 90’ı sudur. Bu noktada yaz aylarında ter ile kaybedilen suyun telafisi için kavun iyi bir ara öğündür. Hem egzersiz yaptıktan sonra sağlıklı bir atıştırmalık olabilir.
Kalp sağlığını desteklemektedir. İçeriğinde bulunan düşük sodyum ve yüksek potasyum tansiyonun dengelemekte faydalıdır. Aynı zamanda B vitaminleri ve folat kaynağı olan kavun homosistein düzeylerini düşürerek felç riskini düşürmeye yardımcı olur.
Cilt için faydalıdır. İçeriğindeki C vitamini cilt dokusunun onarımı için lazım olan kolajen oluşumuna destek verir. Hem kolajen güneşin zararlı ışınlarına karşı cildinizi korur. Unutmayalım ki C vitamini vücudumuz tarafından üretilmeyip sadece meyve ve sebzelerle alınabiliyor. Bu noktada kavun önemli bir C vitamini kaynağıdır.
Saçlar için faydalıdır. Kavunun faydaları olarak içeriğindeki A vitamini saç sağlığına faydalıdır. A vitamini saç sağlığına yardımcı olan sebum üretimine faydalıdır. Bu şekilde daha canlı ve parlak saçlara kavun tüketerek ulaşabiliriz.
Gözlere faydalıdır. Yaşlanma bağlı olarak, güneş ışıkları nedeniyle oluşan katarakt, sarı nokta hastalığı ciddi görme sorunları ortaya çıkarabilir. Bunlara karşı kavun meyvesi beta-karoten lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar ile bize yardımcı olur.
Kemikleri güçlendirebilir. Kalsiyum bakımından zengin olan kavun dişler ve kemikleriniz için oldukça faydalıdır . Anti-inflamatuvar olan kavun iltihaplı hastalıklar ve osteoporoz gibi hastalıklar karşı başa çıkmak noktasında kemikleri güçlendirir.
Ciğerleri tazeler. A vitamini düzenli tüketmek vücudun tazelenmesine faydalıdır. Sigara gibi zararlı maddeler A vitamini azalttığından ciğerlerimiz zayıflar. Ciğerleri taze tutmak nefes almayı da kolaylaştırır. İşte kavundaki A vitamini hususen nefes darlığı çekenlere birebirdir.
Kavun sakinleştirir. Potasyum içeriği vücutta sakinleştirici etki yapar. Stres giderici bir besin olan kavun aynı zamanda odaklamayı kolaylaştırır. Zira potasyum kalp atışını düzenler ve beyne oksijen gidişini kolaylar. Bu durum hem sakinleşmeye hem odaklanmaya yararlıdır.
Kavunun Vitaminleri
Kavunun türüne göre değişen çok miktarda önemli mineral ve vitaminler bulunmaktadır. A vitamini, C vitamini, E vitamini, B1, B2, B5 vitaminleri ile potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfat açısından oldukça zengindir. Fitokimyasallar da bulunmaktadır. İçeriğinde Likopen ve beta-karoten gibi bitkisel besinler vardır. Ayrıca demir, kalsiyum ve değerli yağlar da içeriğinde vardır.
Kavunun Cinsel Faydaları
Kavun meyvesinin kolay uyumaya yardımcı olduğunu belirten araştırmacılar kokusunun çiftlerde cinsel arzuyu arttırdığını beyan ediyorlar. Ayrıca kavunun içindeki amino asitlerin ereksiyona faydalı olduğu, meniyi ve cinsel arzuyu arttırdığı belirtilmektedir.
Kavunun Mideye Faydaları
Kavunun faydaları denildiğinde ilk akla gelen bağırsaklara olan faydasıdır. İçeriğindeki lif ile kavun bağırsak hareketlerini düzenler. Bol sulu olması nedeniyle yine bağırsaklara iyi gelir. Bu noktada kabızlık sorunları olan kişiler için tercih sebebidir.
Yine içeriğindeki C vitamini bağışıklık sistemini artırır. Bağırsak sağlığı için faydalı olan fitokimyasallar bulunur. Yani iyi bir bağırsak sağlığı demek güçlü bir bağışıklık demektir. Bağırsaklarla dost bakteriler bulunmakta ve virüs, bakteri gibi tehlikelere karşı beyaz kan hücrelerinin üretilmesine yardımcıdır.
Kavun nasıl tüketilmelidir?
Kavun meyvesi dilerseniz dilimleyerek ya da suyunu çıkararak tüketilebilir. En çok tüketilen şekli dilimleyerektir. Kavunu tüketirken çekirdekleri ile tüketmek sağlık noktasında en doğrusudur. Ayrıca kavundan çeşitli tatlı ve yemekler de yapılmaktadır.
Kavunun Zararları
Kavunun faydaları oldukça fazla olup insan sağlığına olumsuz bir etkisi yoktur. Her meyvede oluğu gibi fazla tüketimi istenmeyen durumlar oluşturabilir. Kavun şeker oranı yüksek bir meyvedir. Çok tüketimi şeker sorunu olan kişilerin şekerinin yükselmesine sebep olur. Bu yüzden diyabet hastalarının da kavun tüketimine dikkat etmeleri gerekir.
Bunula beraber yüksek potasyum içeriği sebebiyle böbrek hastalarının doktor kontrolünde kavun tüketmesi tavsiye edilmektedir. İncirin Faydaları Nelerdir? isimli makalemizi linke tıklayarak okuyup bilgi edinebilirsiniz.