Yaz aylarınin gelmesiyle tezgahları süsleyen, mis gibi kokusuyla herkesi cebeden çileğin faydaları nelerdir? Çilek neye iyi gelir? araştırarak derledik.
Çilek rengiyle, kokusuyla ve tadıyla her yaştan kimseler severek tüketiyor. Tam bir antioksidan gaynağı olan çilek İnsan sağlığına çokça faydaları bulunmaktadır.
Çilek meyvesi yerde yetir ve bir yaz meyvesidir. 18. yüzyılda Fransız bir askerin görevli olarak Şili’ye gitmiş ve dönüşünde küçük kırmızı renkli bir meyveyi, yani çileği Fransa’ya getirmiştir. Daha sonra bütün dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasındandır. Çileğin bir çok çeşidi bulunmaktadır.
Çilek Neye İyi Gelir
- Kanı temizler
- Sakinleştirici etkiye sahip olup stresi azaltır.
- Diş etlerini güçlendirir ve ağız kokusunu giderir.
- Romatizma ile karaciğer hastalıklarına iyi gelir.
- İçeriğindeki antioksidan ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kalp ve damar sağlığının korunmasında önemli bir yeri vardır.
- Sindirim sistemi sağlığına faydalıdır.
- Bağırsak kurtlarını döker.
- Cildi nemlendirerek taze bir görünüm verir.
- İdrar söktürür.
Altın Çileğin Faydaları
- Lif ve Antioksidan bakımından zengin olan bir meyvedir.
- Kilo vermeye yardımcı olur
- Diyabet yani şeker hastalarına faydalıdır.
- Kalp sağlığı ve idrar yolu rahatsızlıklarına faydalıdır.
- Kalsiyum ve potasyum bakımından zengindir.
- Kalorisi az olup metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcıdır.
- Sindirim sistemi sağlığına faydalıdır.
- Cildi güneşten korur ve yaşlanmayı geciktirmeye yardımcıdır.
- Kanda olan fazla ürik asitin atılmasına yardımcı olur.
- İçeriğinde sekiz ayrı alkolid vardır ki bunlar bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılır.
- Kanı arındırır ve görme sinirlerini yapılandırmaya yardımcıdır.
- Prostat ve solunum yolu hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır.
Çileğin Besin Değeri
Çilek %91 oranında su ve %7,7 oranında karbonhidratlardan oluşur. Çok az miktarda yağ ve protein bulunur. 100 gr. ağırlığındaki çilek yaklaşık 32 kalori içerirmektedir. Çilek C vitamini ile manganez bakımından zengin bir meyvedir. Folat (B9 vitamini) ve potasyum da bulunmaktadır.
Hamilelikte Çileğin Faydaları
Çilekte bulunan potasyum bebeğin kalp fonksiyonlarının ve sağlığının güzel bir şekilde gelişmesine yardımcıdır. Manganez de fetüsün kemik gelişimine katkı sağlar. Ayrıca annelerin güzelliğini ve cilt sağlığına katkı verirken bebeğinde beyin ve kemik gelişimine faydalıdır.
Çilek Nasıl Tüketilmelidir
Çilek çiğ olarak yersek besin değeri azalmaz ve çok lezzetli bir tadı vardır. Tatlı yapmak isterseniz çilek kurusunu ya da meyvesini alıp adeta bir üzüm gibi eklenebilir. Çilekle reçel ya da meyve suyu da yaparak tüketebilirsiniz. Aroması pastacılık sektöründe, dondurma aroması olarak ve marmelat yapımında kullanulabilir. Ayrıca meyve salatalarında ve turtalarda kullanılabilir.
Çilek Günde Ne Kadar Yenmeli
Antioksidan kaynağı ve C vitamini bakımından zengin olması bağışıklık sistemine faydasında tüketmeliyiz. Günlük düzenli olarak yiyeceğiniz sekiz tane çilek bağışıklık sisteminizin güçlenmasina ve hastalıklara karşı direncinizin artmasına fayda sağlar. 100 gram yersek günlük almamız gereken C vitamini karşılanmış olur.
Çileğin Zaraları
Çilek bazı çocuklarda alerjiye sebep olabilir. Çilek yine bazı kişilerde yan etkilere neden olabilecek bir polen içerir. Az da olsa bazı kişilerde mide yanması ve ishal olabilir. Gastrit veya ülser olanların çilek yerken dikkatli olması tavsiye ediliyor. Çok çilek yemek hem mide yanmasına hem de şişkinliğe sebep olabilir. Ayrıca tüp bebek tedavisi gören kadınların günde 1 adetten çok çilek tüketmemesi önerilir.
Çileğin faydalarını yazdık. Ayrıca Kavunun Faydaları Neden Kavun Yemeliyiz? konusunda bilgi almak isterseniz linke tıklayınız. Sağlılı günler temenni ederiz.