Hızlı Bozuk Konuşma denildiğinde bireyin konuşma hızı ve oranını normalden fazladır ve konuşurken ses ve hece yutma gibi durumlar vardır. Aynı kekemelik gibi bir akıcılık bozukluğudur. Ancak iki bozukluk aynı değildir.
Hızlı Bozuk Konuşma kulağa hızlı, net olmayan ve/veya düzensiz gelen konuşmayı içerir. Dinleyici, düzensiz konuşma planlaması, konuşmanın normal akışında, çok hızlı veya ani konuşmalar ya da sadece ne söylemek istediği şeyden emin olamama gibi gelmekte olan aşırı kesintiler duyabilir.
Buna karşı, kekelemekte olan kişi tipik olarak ne söylemek istediğini tam olarak bilir ama geçici olarak söyleyemez. Ayrıca kekemelikle birlikte hızlı bozuk konuşma görülebilir. Hızlı Bozuk Konuşma insanların konuşma hızlarını o anın sözdizimsel veya fonolojik taleplerine göre yeterince ayarlayamadıkları bir konuşma akıcılığı bozukluğudur.
Hızlı Bozuk Konuşma Hastalığı
Konuşmanın hızı ve oranının normalden fazla olmasıdır. Kişi konuşurken ses ve heceleri yutması, yerinde olmayan duraksamalar ve tekrarlarla kesintiye uğramaktadır. Konuşurken ses bazen incelebilir veya kalınlaşabilir, monotonlaşabilir, vurgu ve tonlamalar kaybolabilir. Konuşma organize bir şekilde değildir. Böyle bir insan ne söyleyeceğini ve nasıl söyleyeceğini tam olarak bilemez gibi görünür.
Konuşma bozukluğu yani Takifemi hızlı konuşmak ve anlaşılmamak ile ortaya çıkan bir bozukluktur. Bu durum aşırı heyecanla daha çok ortaya çıkmaktadır. Bu durumda olan kişinin söyledikleri ya az anlaşılır ya hiçbir şekilde anlaşılamaz. Eğer bu durum çokça süregeliyor ve iletişim bozuklukları da varsa yaşam kalitesi düşüyor hatta ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor.
Takifemi yani konuşma bozukluğu daha çok IQ seviyesi yüksek olan kişilerde görülmektedir. Bu durumda olan kişilerde kelime daha söylenmeye başlamadan önce düşünülenin de söylenmeye başlamasıyla ortaya çıkar.
Hızlı Bozuk Konuşma Belirtileri
- Artmış konuşma hızı,
- Yaygın bir şekilde konuşmada akıcısızlık,
- Sesletim hatalarının eşliği,
- Monoton ses,
- Mırıldanarak konuşma,
- Konuşma seslerinde bozulmalar,
- Hece atmaları,
- Sesleri veya heceleri söylerken yerini değiştirme,
- Zaman zaman konuşmasının farkında olmama,
- Dikkat süresinin azlığı, hiperaktivite,
- El yazısında bozulmalar,
- Kendini ifade etmede ve cümleleri organize etmede güçlük,
- Ritim ve müzik yeteneğinde güçlükler.
- Kekemelik eşlik edebilir. (HBK tek başına da görülebilir)
- İşitsel algısal zorluklar
Hızlı Konuşma Sorunu Neden Olur?
Evet Hızlı bozuk konuşma sorununun sebebi tam olarak bilinmiyor. Araştırmalar tek faktörün değil birçok faktörün bir araya gelerek neden olduğunu gösteriyor. Beyin ve davranış arasındaki ilişkiyi inceleyen Nörofizyolojik etkiler nedenler arasında bulunmaktadır.
Genetik faktörler de başka bir etkisi vardır. Şayet kişinin yakın akrabaları arasında hızlı konuşma veya kekemelik olması risk faktörüdür. Psikolojik faktörler de sebepler arasında olabilir. Hususen kişinin ailesi, sosyal hayatı ve işi ile ilgili sorunlarında stres yaşadığında konuşmasında farklılıklar olabilir.
Hızlı Bozuk Konuşma Tedavisi
Hızlı bozuk konuşma tedavisi için öncelikle bir değerlendirme yapılarak buna eşlik eden bir dil ve konuşma bozukluğu olup olmadığına bakılır. Şayet varsa tespit edilmişse öncelikle buna bakılır. Akabinde hızlı bozuk konuşma terapisine başlanır.
Bireyin konuşmasının daha planlı ve organize olması için dil ile anlatım becerileri birlikte çalışılır. Özellikle anlatım için giriş, gelişme ve sonuca dikkat edilir. Terapinin bir diğer amacı konuşurken doğru noktalarda durmayı öğrenmektir.
Terapide basitten daha zora doğru konuşma hızını kontrol ederek nefes koordinasyonu sağlanır. Burada nefes kontrolü yapmak, abartılı fonasyon (ses çıkarma), heceleri ve sesleri uzatmak, yumuşak bir başlangıç ve ses perdesi gibi kontrolü teknikler kullanılmaktadır.
Hızlı bozuk konuşma tedavisi noktasında başarı kişinin motivasyonu ve teknikleri günlük yaşamda kullanmasıyla yakından ilgilidir. Konuşma terapileri ortalama olarak üç ay sürmektedir. Terapi bittikten sonra konuşma hızın tekrar artmaması için belli aralıklarla kontrol seansları yapılmalıdır. Ayrıca Hemofili Nedir? okumak isterseniz linke tıklayabilirsiniz.
Bir uyarı: Burada yazılan bilgiler açık kaynaklı bilgiler olup kesin tanı ve tedavi için mutlaka bir hekime danışınız.