Hemofili Nedir? Belirtileri ve tedavileri hakkında bilgiler vereceğiz. İnsanlarda bulunan bazı bozuk genlerden kaynaklı hastalıklar vardır ki bunlardan biri de hemofili hastalığıdır.
Hemofili kalıtsal olarak aktarılan kanama bozukluğu olarak ifade ediliyor. Hastalığın tedavisi olsa da hemofili hastalığı olanların bu hastalık ile birlikte yaşamayı öğrenmeleri gerekmektedir.
Hemofili Nedir?
Hemofili demek vücutta bir kanam olduğunda kanın gerektiği gibi pıhtılaşmaması sonucunda kanamanın ya durmaması ya da geç durması olarak tanımlanıyor. Yani vücudumuzda bir yer kanarsa hemen kan hücreleri pıhtılaşarak kanayan damar ucunun tıkar ki kanama dursun. Hemofili Nedir? dersek eğer bu işleyiş bozulur ise durmayan kanamalar ortaya çıkar ki buna hemofili hastalığı denilmektedir.
Kanımızda kanama olduğunda kanamanın durması için pıhtılaşmayı sağlayan birçok protein vardır. Hemofili hastalığı olanlarda bu proteinlerden bazılarında azalmalar vardır. Hastalığın seviyesini bu eksikliklerin oranı ve çeşitliliği belirler.
Hemofili Hastalığı Çeşitleri
Hastalığın seviyesine göre birkaç farklı hemofili hastalığı çeşidi vardır. Bununla birlikte en çok görülen ve bilinen kalıtsal hemofili türü A ve B tipi olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Hemofili A aynı zamanda klasik hemofili olarak da bilinir. Kanın pıhtılaşması için lazım olan ara basamaklardan olan faktör 8 ismi verilen proteini üreten genlerde olan bozukluktur. Yani bu faktör kanda ya çok az ya da hiç yoktur. Bu tip hastalar şiddetli hemofili hastalarıdır.
Hemofili B ise pıhtılaşma sırasında gerekli olan protein Faktör 9’un eksikliğine verilen isimdir. Bu faktör kanda ya çok az ya da yoktur. Bu tip aynı zamanda Noel (Christmas) Hastalığı olarak ta bilinir.
Hemofili Belirtileri
Hemofili hastalığının en temel belirtilesi aşırı kanama veya kolay kanamalardır. Kanamanın miktarı ve şiddeti hemofili hastalığının tipi ile bağlıdır. Kanamalar vücudun dışında (dış kanama) veya içinde (iç kanama) olabilir.
Bu hastalıklarda en önemli sıkıntılardan biri eklem içi kanamalarıdır. Ağır hemofilide kanama kendiliğinden çıkabilirken orta ve hafif hemofili hastalarında bir travma sonucu gelişmektedir.
İç kanama olarak ortaya çıkan kanamalarda belirtiler genellikle idrar ve gaitada ortaya çıkar. Dış kanamanın bazı belirtileri ise şöyledir. Ağızda ve diş etinde kesik kanama, bir sebep yokken burunda kanama, küçük bir kesikle şiddetli kanama olması, kanama durduktan bir süre sonra tekrar kanamanın başlamasıdır. Erkeklerde sünnet sonrası kadınlarda ise regl sonrası aşırı kanamalar olmasıdır.
Hemofili Neden Olur?
Hemofili hastalığı soğuk algınlığı hastalığı gibi sonradan bulaşan bir hastalık değildir. Çoğunlukla kalıtsaldır. Yani anne babalardan çocuklara geçer. Bu hastalık erkeklerde daha yaygın görülürken kadınlar daha azdır.
Hemofili Kalıtsal mıdır?
Hemofili hastalığı genetik olan bir hastalıktır. Hastalığı taşıyıcı genleri olan annede bulunur. Lakin bu hastalıkla çoğunlukla erkekler karşılaşır. Ancak nadirde olsa kadınlarda da görülebilmektedir.
Hemofili Tedavisi?
Hemofili hastalığının belirli ve kesin bir tedavisi mümkün değildir. Bununla birlikte kişilerin hemofili ile nasıl yaşayacaklarını nasıl hareket edeceklerini öğrenmeleri gerekir. Bu şekilde yaralanma ve kanamalarda doğru hareketleri yaparak hayatlarını tehlikeye atmamış olurlar.
Ciddi bir durum olursa kana suni pıhtılaşma maddeleri enjekte edilmektedir. Bu ilaçlar enjeksiyon şeklinde olup hafif olanlarda kanamanın başlangıcında önerilmezken kanamaların uzaması sonucunda suni pıhtılaştırıcı yapılır.
Daha ciddi olan kanamalar ve travmalarda kanamayı önlemek maksadıyla düzenli olarak enjeksiyon uygulanmaktadır. Hemofili hastalığı ile yaşamak zorunda olanların kanmaya neden olabilecek bazı hareketlerden kaçınmaları en önemli tedavi yöntemidir. Bu noktada bazı sporlardan kaçınmak çok önemlidir.
Ayrıca çeşitli ilaçlar ve hormonlar da tedavi için kullanılmaktadır. Son yıllarda gen tedavisi üzerinde de çalışmalar yapılmaktadır.
Bu hastaların kan sulandırıcı ilaçlar kaçınmaları gerekir. Zira pıhtılaşması zor olan kan bu ilaçlar nedeniyle pıhtılaşması daha da zor olacaktır. Hem ağız ve diş sağlığı olarak ta dikkat etmek gerekir ki meydana gelebilecek iltihap ve kanamalar ciddi olabilir.
Hemofili Hastalığına Ne İyi Gelir?
Hemofili hastaları günlük düzenli olarak aşırıya kaçmadan fındık, fıstık, badem, ceviz yemek kaybettikleri mineraller almak açısından doğal bir yolla olur. Hem kendilerini daha dinç ve sağlıklı hissetmelerine vesile olur.
Buradaki bilgiler bilgilendirmek maksadıyla yazılmış olup teşhis ve tedavi için hekime başvurunuz. Ayrıca reflü hastalığı konusumda da bilgi almak isterseniz linke tıklayınız.