Antioksidan içeriği olması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve antibiyotik direncini artırması organik gıdaların faydaları arasında sayılabilecek şeylerdir. Bunların dışında organik beslenme alışkanlığına sahip olan kişilerin sağlık ve yaşam kaliteleri üst seviyelere çıkar.
Maalesef zamanımızda başta ticari nedenler olmak üzere bir çok nedenlele gıdalar doğal olmaktan çok yapay konumdadırlar. Sağlık ve kaliteden çok uzakta kalmakta hatta kanserojen maddeler içermektedirler. Bunun için bizler doğal olan organik olan gıdalara yönelmeliyiz. bununla breber araştırmacı olmalı her organik denilene kanmamalıyız.
Organik Gıda Nedir?
Genel bir ifade ile sanayi devrinden evvel tüketilen besinler için organiktir demek doğru bir ifade olabilir. Yani geleneksel yöntemlerle üretilen, mevsiminde ve kimyasallar katılmadan üretilen besinlere organik besin denilmektedir.
Organik Beslenmenin Önemi
Evet organik besinleri genel olarak anlatacak olursak; bu gıdalar taze, güvenli, koruyucu özelliği olan, kaliteli, sağlıklı, lezzetli, tarım ilacı olmayan, besin değeri yüksek besinlerdir. Herkez için hususen çocuklar için oldukça faydalı dıdalardır. Hem doğa dostu olup doğanın dengesi içerisinde tekrar dönüştürmek kolaydır.
Organik Gıdaların Faydaları Nelerdir?
Doğal şekilde yetiştirilen tüm besin kaynaklarının vitamin ve mineral değerleri daha yüksektir. Ayrıca koku ve tat seviyesinin de iyi oldukları biliniyor. Kimyasal içerikli besinlerde koruyucu maddeler bulunduğu için, uzun vadede sağlık için çeşitli problemlerin ortaya çıkması söz konusu olabilir.
Kimyasal tarım teknikleri ile üretilen besinler ağır metaller içerdikleri için, uzun vadede kanser ve kalp hastalıklarından görülmeye ihtimalini artırırlar. Bu yüzden mümkün olduğu kadar organik teknikler kullanılarak yetiştirilmiş besinleri tercih etmek gerekiyor.
Antioksidan İçerikleri Yüksektir
Antioksidanlar vücudun hücre hasarına karşı korunması için gereklidir. Hücre hasarının artması kanser gibi ölümcül rahatsızlıklara neden olur. Bu nedenle hücre hasarına karşı önlem alabilmek için antioksidan içerikli gıdaların tüketilmesi büyük önem taşıyor.
Neredeyse her besin maddesinde bir miktar antioksidan bulunur. Ancak organik şekilde üretilen gıdaların antioksidan içerikleri kimyasal içerikli gıdalara göre daha fazladır. Kanser gibi ciddi rahatsızlıklara karşı önlem almak istiyoruz değil mi? O zaman vücudun ihtiyacı olan antioksidanların düzenli ve yeterince alınması gerekir.
Kardiyovasküler Sistem İçin Faydalıdır
Kardiyovasküler sağlık sistemini koruması da organik gıdaların faydaları arasında yer alıyor. Başta kalp hastalıkları ve inme gibi ciddi problemlerin önlenmesi için, mümkün olduğu kadar doğal gıdalar ile beslenin. Genel sağlığına iyileşmesinin yanı sıra kalp sağlığının mümkün olduğu kadar korunması gerekiyor. Yüksek kolesterol ve tansiyon seviyelerini normal düzeylere çekeceği için, organik gıdalar kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiler gösterirler.
Antibiyotik Direncini Artırmaya Yardımcı Olur
Vücudun hastalık ve enfeksiyonlara karşı her zaman korunmaya ihtiyacı vardır. Özellikle enfeksiyonlarda alınacak uzun süreli antibiyotikler, vücudumuzu daha dirençsiz hale getirir. Bu nedenle antibiyotik direncini artırabilecek besinler tüketmek, tedavi sürecinin kısalmasına neden olur.
Dolayısıyla alınacak antibiyotik ve ilaç miktarı da düşecektir. Bu sayede vücudun direncinin kırılması ve bağışıklığın düşmesi söz konusu olmaz. Aksi halde aşırı dozda antibiyotik alımı ve uzun süren tedaviler söz konusu olabilir. Bu da bağışıklıkların zayıflaması ve aynı zamanda hastalıkların etkilerinin artması demektir.
Daha Güçlü Bir Bağışıklık İçin Önemlidir
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi doğal gıdaların faydaları arasındadır. Endüstriyel çiftçilik uygulamalarında kullanılan birçok yöntem ister istemez kimyasal içerikler taşır. Geleneksel yöntemlerle yapılan üretimlerin ise insan sağlığına zararlı etkileri yok denecek kadar azdır.
Büyüme hormonlarının kullanılması ya da genetik modifikasyonlar, sağlığı tehdit eden detaylar olarak öne çıkıyor. Örneğin kullanılan büyüme hormonlarının olağan dışı şekilde daha büyük meyve, daha fazla et veya tahıl üretme üzerindeki etkileri sağlık üzerindeyse olumsuz etkiye dönüşmektedir. Kullanılan tüm endüstriyel tarım malzemelerinin kısa ya da uzun vadede sağlığı olumsuz etkilemesi mümkündür.
Besin Değerleri Yüksektir
Organik gıdaların besin değerlerinin yüksek olması da, daha sağlıklı kalmak için önemlidir. Endüstriyel tarım ile üretilen gıdalara göre doğal şekilde yetiştirilen tüm besinlerin değerleri maksimum seviyededir. Bu da genel sağlığın iyileşmesine etki etmektedir. Ayrıca Zeytinyağının faydaları hakkında bilgi almak istiyorsanız linke tıklayınız.