Kegel egzersizi sayesinde idrar kaçırma sorunlarını ve diğer pelvik taban kası problemlerini yok etmek veya kontrol altına alabilmek için en etkili yöntemler arasındadır. Bu yazımızda Kegel egzersizi nedir? Kegel egzersizi nasıl yapılır? Kegel egzersizinin faydaları nelerdir? Kadınlar için kegel egzersizinin önemi gibi sorularınızın cevaplarını bulacağız.
Kegel egzersizi nedir?
Fiziksel duruma veya yaşa bağlı özellikle doğum sonrası kadınlarda pelvik taban kaslarının zarar görmesinden dolayı, gebelikle idrar tutamama veya idrar kaçırmayı engellemek için yapılan egzersize kegel egzersizi denir.
Pelvik taban kası nedir, nerededir?
Küçük tuvalet ihtiyacını giderirken kendini kasma veya istenildiği zaman durabilmeyi sağlayan kaslara pelvik kaban kası denir. Pelvik taban kasının görevi tuvalet ihtiyacının tutulmasını sağlamaktır. Kegel egzersizi ise pelvik taban kasını çalıştırmak ve kuvvetlendirmek için yapılır.
Kadınlar için kegel egzersizi neden önemlidir?
Doğum, ameliyat, hamilelik, yaşlılık, kabızlık, aşırı veya kronik öksürük ve hatta zorlanmalar gibi faktörlerin çoğu pelvik taban kası üzerinde olumsuz etkilere sebep olarak onları zayıflatabilir.
Kegel egzersizi, tüm idrar yolları ve pelvik taban kasının güçlenmesine ilaveten cinsel isteği arttırabilen ve her zaman uygulanabilen bir egzersiz türüdür. Peki kegel egzersizinin faydaları nelerdir?
Kegel egzersizlerinin faydaları.
Kegel egzersizi pelvik taban kasının kuvvetlenmesini sağladığından idrar kaçırmayı engelleyen egzersizlerdir. Egzersiz sayesinde güçlenip kuvvetlenen pelvik taban kası adeta idrar kaçırmayı engelleyen conta görevini görmektedir.
- Gülerken veya hapşırırken bir iki damla da olsa idrar kaşıran kişiler,
- Öksürürken idrar kaçıran kişiler,
- İdrar tutmakta zorlanan kişiler,
- İdrar tutamayıp kaçıran kişiler,
- Dışkı tutma sorunu yaşayan kişiler
- Gaz tutmakta zorlanan kişiler hemen kegel egzersizine başlamalıdır.
Kadınlar için kegel egzersizleri nasıldır?
Kegel egzersizini belki ilk defa duydunuz ama dünya üzerinde çok fazla kişi tarafından uygulanan ilgili kasların gelişimini sağlayan bu egzersizleri mutlaka denemeniz değil direk olarak uygulamanız önerilmektedir.
Pelvik taban kasını güçlendirmek için yapılacak olan kegel egzersizi için öncelikler kasların bulunması tavsiye edilmektedir. Ancak kasların idrar tutma ile ilgili olduğundan aslında yeri tam olarak bellidir. Rahim ve kasık bölgesinin iç tarafından bulunan kasların çalışması ve kuvvetlenmesi için gerekli olan tek hareketi yapmak kasların güçlenmesine yardımcı olacaktır.
Kegel egzersizi nasıl yapılır.
Kegel egzersizi yapmak için öncelikle düz bir zemine veya yatağa surt üstü uzanmak gerekmektedir.
- Ayaklarınız yattığınız zemine basılı duracak şekilde dizlerinizi kendinize çekin. Ayaklarınız kalçalarınıza değecek kadar yakın konumda olsun.
- 5 saniye nefesinizi içeri çekin ve tutun.
- Nefesinizi 10 saniye tutarak kalçalarınızı kasmak sureti ile pelvik taban kasınızı sıkın.
- Sıkma işlemini şiddetli olarak yapmayın.
- 10 saniye sonunda nefesinizi vererek kaslarınızı serbest bırakın.
- Bu işlemi sabah ve akşam günde iki sefer olmak sureti ile on kere tekrarlayın.
- Zaman içerisinde tekrar işlemini 20 ye çıkarın.
Kegel egzersizi ne zaman yapılır?
Kegel egzersizini yapmak için özellikle yatmanız gerekmemektedir. Egzersizin en uygun olduğu konum yatar pozisyonda yapılmasıdır. Kegel egzersizini otururken, ayakta, yürüken hemen her türlü pozisyonda yapabilirsiniz.
Not: Kegel egzersizini mesane boşken yapmanız gerektiğini unutmayın.
Kegel egzersizi ne zaman sonuç verir?
Kegel egzersizi düzenli olarak yapılması durumunda bir kaç hafta içerisinde sonuç vermeye başlamaktadır. Ancak bu egzersizin rutin haline getirilmesi idrar kaçırma problemi olmasa dahi ileriye dönük olarak tedbir amaçlı yapılması tavsiye edilir.