Evlilik, farklı fikir ve görüşlere sahip iki kişiden oluşan resmi birlikteliktir. Farklı görüşlere sahip insanlarda da bazı anlaşmazlıkların olması doğaldır. Anlaşmazlıkların yoğun olduğu durumlarda birlikteliklerini kurtarmak isteyen insanların bir bölümü evlilikte yaşadıkları sorunları ortadan kaldırmak için evlilik terapistine baş vurur. Peki evlilik terapisi nedir? Evlilik terapisinin faydaları nelerdir?
Evlilik terapisti, evliliklerdeki sorunları dinleyerek size fikirler veren, durumu değerlendiren, gerektiğinde yanlış ve doğruları gözler önüne seren kişidir. Evlilik terapistleri alanında uzmanlaşmış, gerekli eğitimi almış kişilerden oluşmaktadır. İlişki içerisinde yaşanan sorun ve sorunlara farklı bir bakış açısı getirilmesi gerektiği zamanlarda atılacak en doğru hareket bir evlilik terapistine baş vurmaktır.
Kimi zaman, arkadaş ve ailenin müdahalesi de olumlu yanıtlar verebilir. Göstermiş oldukları yol doğru bir yol olabilir fakat uzman görüşü her zaman daha değerlidir. Peki “Evlilik terapisi nedir?” hep birlikte öğrenelim.
Bu yazımızda evlilik terapisine dair şu soruların cevaplarını bulacaksınız.
- Evlilik terapisi nedir?
- Evlilik terapisine ne zaman gidilir?
- Evlilik terapisti nasıl çalışır?
- Evlilik terapisinin faydaları nelerdir?
- Evlilik terapisi teknikleri?
Evlilik Terapisi Nedir?
Evlilik terapisi nedir sorusunun cevabını aslında herkes az çok tahmin edebilir. Evlilik terapisi, çiftlerin aralarındaki farklılıkları analiz etmelerine ve yönetmelerine yardımcı olmak için psikometrik tekniklerin kullanıldığı bir süreçtir.
Danışman veya terapist, her iki tarafında da eleştirilere başvurmadan endişelerini dile getirmelerine yardımcı olur. Bu, çiftlerin ilişkilerinde gerçek sorunu keşfetmelerini sağlar. Terapist tarafsız kalır ve herhangi bir taraf tutmaz, ancak çatışmayı çözmeye çalışır. Kısaca evlilik danışmanı veya evlilik terapisti sizin evliliğinizi kurtarmak için çabalar.
Evlilik terapisinin faydaları nelerdir öğrenmeden önce evlilik terapisine ne zaman gidilir hep birlikte inceleyelim.
Evlilik Terapisine Ne Zaman Gidilir?
Aşağıdaki durumlarda evlilik terapisine ihtiyacınız olabilir. Bu durumların gerçekleştiği zaman veya eşinizle daha huzurlu bir yaşam geçirmek için uzman görüşünün size yardımı olacaktır.
1- Çiftler arasında tartışmalar varsa
Eşler arasındaki anlaşmazlık motoru hareketlendiren yağ gibidir. Fakat sürekli kavga ediyorsanız ve her konuşma bir tartışma ile sonuçlanırsa, bir mola vermenin ve durumu yeniden değerlendirmenin zamanı gelmiştir.
Kavga etmemek, meselelerle karşı karşıya kalmaktan kaçındığınız anlamına gelebilir. Kavga etmemek için birbirinizle iletişim kurmuyorsanız, problemden kaçıyorsunuz demektir.
2- Hedef ve hayaller barikat haline geldiğinde
Her insanın yaşamında hayalleri ve özlemleri vardır. Ancak bazı durumlarda, bir kişinin istekleri, evliliği ile doğrudan çelişir. Mesela, eşiniz ikinizin de bir arada olmasını isterken hayalinizdeki kariyerini sürdürmek için yurtdışına gitmek isteyebilirsiniz. Eşinizle birlikte olmak için bu hayalinizi unutabilir veya hayalinizi sürdürmek için eşinizi unutabilir misiniz? Hayat içerisindeki bu tarz ikilemler, çiftlerde çatışmalara yol açabilir.
3- Aldatma olduğunda
Duygusal veya cinsel, herhangi bir şekilde aldatma, ilişkilere ciddi derecede zarar verir. Bu tür şeyler bir güven ihlalidir. Terapi bu aldatma sorununun getirebileceği etkilere çözmeye yardımcı olabilir.
4- Birbirinizi suçluyorsunuz
Bir evlilikte, çatışmalar genellikle tek bir kişinin suçu değildir. Ama diğer kişiyi suçlamak insanların genel eğilimidir. Siz ve eşiniz her zaman bir diğerini yermeye çalışıyorsa evlilik terapisti bu sorunu çözmeye yardımcı olabilir.
5- Sevgide eksilme
Sevgiliniz ile bitmeyen konuşmalarınızı sohbetlerinizi hatırlayın. Zaman içerisinde bu ilgi ve alakada eksilme olma ihtimali her çiftte olmasa bile bir çok çiftte bulunmaktadır. Zaman geçtikçe ilgi azalır olumsuzluklar görülmeye başlanır. Hatta eşinizin size layık olmadığı bile hissedilebilir. Evlilik terapisi, kayıp sevginizi canlandırmanıza yardımcı olabilir.
6- Bir partner pes ettiğinde
Çiftler arasındaki çatışmalar genellikle bir kişinin daha fazla sözü geçmeye başladığında çoğalır. Kişi ikka kabiliyetini kullanır. Diğer eş ise her zaman sözünün havada kalmasından şikayetçidir. Evlilik terapisti eşlerin birbirine üstünlük kurmaması konusunda size yardımcı olabilir.
7- Bağımlılık durumu varsa
Bu durum çiftlere maddi, fiziksel ve duygusal zarar verebilir. Eşlerden birinin madde, alkol, kumar gibi bağımlılıkları ilişkide içinden çıkılmaz sorunlara yol açar. Terapi bu tür çiftlerin birbirlerini anlamalarına yardımcı olacaktır. Bağımlı kişiye alışkanlıkla mücadele etme cesaretini ve desteğini verir. Aynı zamanda eşin onu desteklemesine yardımcı olur.
8- İletişim sorunu olduğunda
Bazı çiftler her zaman çatışma içinde olmayabilir, ancak iletişim eksikliği nedeniyle sürekli terk edilmiş veya ihmal edilmiş hissedebilirler. Bu gibi durumlarda eş, eşinin duygusal olarak nasıl olduğunu hissedemeyebilir. Gerçek duygularını birbirlerine ifade edemezler ve bir şeyleri üstlenmeye başlarlar. Terapi, bu tür çiftlerin kendilerini ifade etmelerine yardımcı olabilir.
Her maddenin sonunda evlilik terapistinin size yardımcı olabileceğini söyledik. Direk yardımcı olacaktır demedik. Evet evlilik danışmanı veya evlilik terapisti size yardımcı olmak için elinden geleni yapacaktır. Evliliğinizin veya ilişkinizin kurtulması evlilik terapistine direk olarak bağlı değildir. Ellerinde sihirli değnek yoktur. Sizin yapılacak olan terapiye açık olmanız, danışmanınızın söylediklerini özümsemeniz ve uygulamanız gerekmektedir.
Evlilik Terapisti Nasıl Çalışır?
Evlilik terapisinin etkinliği, çiftin bunu yapma isteğine bağlıdır. Terapi, çiftin rasyonel bir şekilde sorunları görmesini kolaylaştıracak bir ortamdır. Bireylerin güçlü ve zayıf yönlerini gözden geçirmelerine yardımcı olur. Bunu yaparak, çift neyin işe yarayıp neyin işe yaramadığını bilecek, böylece onlara bazı kişisel değişiklikler yapma yönünde bir yön verecektir. Peki evlilik terapisinin faydaları nelerdir?
Evlilik Terapisinin Faydaları Nelerdir?
İşte çift terapistimin çatışmaları, ayrılıkları evlilikteki sorunları sakinleştirme konusunda size sağlayacağı faydalar.
1- İlişkinin dinamiklerini değiştirir
Bir terapist çiftleri bireyler olarak anlamaya çalışacak ve daha sonra takım olarak nasıl davranması gerektikleri üzerinde çalışacaktır. Terapi sayesinde çift, sorunun asıl nedeninin her zaman karşı kişi yüzünden olmadığını anlayacaktır. Örneğin terapist çifte
çatışmaların temel nedeninin finansal durumdan kaynaklı olduğunu anlamaları konusunda yardımcı olabilir. Çift bunu fark ettiğinde, ortak düşmanlarının finansal durum olduğunu fark eder ve bu sorunu ortadan kaldırmak için birlikte çalışmak isteyebilirler.
2- Birbirlerine sayılı davranmayı öğretir
Bir ilişkide eşlerin birbirlerine karşı saygı duyması evliliğin temel dinamiklerini oluşturan öğelerden biridir. Evlilik terapisi eşlerin birbirlerine karşı nasıl saygı içerisinde olunmasının yolunu gösterir.
3- Gerçek benlikleri çıkarır
Çiftler genellikle yargılanma veya reddedilme korkusuyla birbirlerine gerçek öz benliklerini sergilemekten kaçınırlar. Buda eşleri olmadığı bir kişiliğe büründürebilir.
İlişki terapisi sizin öz benliğinizi bulmanıza, karşılıklı olarak dürüst olmanıza yardımcı olur.
4- Daha az tartışma
Etkili iletişim, eşler arasındaki birçok çatışmanın çözümüdür. Terapi size basit ve etkili şekilde nasıl davranmanız ve nasıl yaklaşmanız gerektiğini öğretir.
5- Güçlü yönleri gösterir
Her insanın olumsuz tarafları vardır. Evlilik terapisti size olumsuzlukları görmek yerine eşinizin güçlü yönlerini görmenize yardımcı olur
Çeşitli Evlilik Terapisi Teknikleri
İşte evlilik ve ilişki terapistinin veya evlilik danışmanının kullanabileceği bazı terapi teknikleri.
Gottman yöntemi
Washington Üniversitesi’nde Psikoloji profesörü olan Dr. John Gottman tarafından tasarlanan bu yöntem, çiftlerde sevgiyi artırmak üzere planlanmıştır. Bu terapinin içeriği şu şekilde ele alınmaktadır.
Bu terapi, çiftin ihtiyaçlarına ve kalıplarına göre özelleştirilen yedi ilkeye dayanmaktadır.
1- Aşk haritaları oluşturun
Bu ilke, eşlerin birbirlerine karşı günlük yaşamı, amaçları, değerleri, özlemleri ve hayalleri hakkında sürekli bir farkındalığa sahip olmalarını öğretir.
2- Düşkünlüğü ve hayranlığı dile getirin
Böylece, çiftler birbirlerinin benzersizliğini takdir edip tadını çıkarabilir ve farklılıklar ile yaşamayı öğrenir.
3- Uzaklaşmak yerine yakınlaşın
Çiftlerin önemsiz ve sıradan konularında bile birbirlerine karşı ilgi ve alakalı olmasını ön görür.
4- Olumlu bakış açısı
Terapi, eşlerin yaptıkları her şey için yanlış anlamak yerine, birbirlerine karşı olumlu olarak yeni bir bakış açısı ile güven inşa etmelerine yardımcı olur.
5- Çatışmayı yönetin
Çiftler, birbirlerinin yaşamları üzerindeki etkilerini kabul edebilecek, kendi kendine sakinleşebilecek ve problemleri hakkında konuşabileceklerdir.
6- Hayat rüyalarınızı gerçeğe dönüştürün
Rüyanız eşinizinkilerden tamamen farklı olamaz. Bir evlilik, çiftlerin birlikte hayal kurmasına ve bu hayalin gerçekleşmesi için birlikte çalışmasına yardımcı olur. Gottman’ın yöntemi bunu anlamanıza destek verir.
7- Paylaşılanlardan anlam yaratın
Çiftler arasında güçlü bir bağ ancak birbirlerinin hayatlarını zenginleştirip hayatın anlamını bulmalarına ve mücadelelerine değdirmelerinde yardımcı olabilir.
Duygusal odaklı çift terapisi
Sue Johnson’ın terapisi çiftler arasındaki bağlanma üzerine yoğunlaşıyor. Bu kısa süreli tedavide, çiftler çatışmalarının temel nedenini anlamaya ve birbirlerinin yaşadıklarını anlamadıkları duygu ve duyguları keşfetmelerine yardımcı olurlar.
Bu tedavide üç aşama vardır :
Birinci aşama
Döngü küçültme: Bu aşamada, terapist her ortağa eşleri veya aile üyeleri ile olumsuz iletişim kurmalarını, kurdukları kötü iletişim sonucunda ilişkinin nasıl etkilediğini anlamalarına yardımcı olur.
İkinci aşama
Etkileşim düzenlerinin değiştirilmesi: Burada terapist çiftin ilişkideki korkularını ve kaygılarını yapıcı bir şekilde dile getirmelerine yardımcı olur.
Üçüncü aşama
Konsolidasyon: Terapist, eski sorunları tartışmak ve yeni çözümler bulmak için yeni iletişim yolları kullanmalarına yardımcı olur.
Anlatı terapisi
Bu terapi, çiftlerin sorunu kişiden izole etmelerine ve eski bir konuya yeni bir bakış açısı getirmelerine yardımcı olur. Terapist çiftten bir kavga anlatmasını ve sonra olumsuz kısımları yeniden yazmalarını isteyecektir. Böylece çift, eski problemlerle başa çıkmanın yeni yollarını bulacaktır.
Imago ilişki terapisi
1980’de Dr. Harville Hendrix ve Dr. Helen LaKelly Hunt tarafından geliştirilen bu terapi, çiftlerin çatışmalarını iyileşme ve gelişme, kötü olan durumları fırsata dönüştürmelerine yardımcı olur. Çiftlerin çocukluk deneyimlerinin ilişkideki davranışlarını nasıl etkilediğini öğrenerek çatışmaları üzerinde çalışmaya ve birbirlerine yaklaşmaya teşvik edilir.
Olumlu psikoloji müdahaleleri
Bu müdahaleler, çiftlerin hataları görmelerine ve eşlerinin olumlu yanlarına odaklanmalarına yardımcı olmaktadır. Terapist çiftteki bir günde yaşadıkları mutlu anları kaydetmelerini ve neden onları mutlu ettiklerini açıklamalarını isteyebilir. Bu, çiftin olumlu anlara odaklanmasını ve oldukları gibi eğlenmelerini sağlayacaktır.
Bu teknikler size biraz karmaşık gelmiş olabilir. Sonuç olarak bunların hepsi birer teknik ve bir çok örnekleri olan yöntemlerdir. Bir kerede bunları okuyarak uygulamanız mümkün değildir. Biz sadece teknikleri ele aldık. Uygulaması ve uygulatması elbette ki uzman kişilerce bu işin eğitimini almış kişilerce yapılmalıdır.
Eğer evlilik terapisi deneyiminiz oldu ile altta bulunan yorum bölümünden bizimle paylaşın.
Bu konu hakkında yazılmış en mantıklı makale..
Emeğinize saglik
Teşekkür ederim