Zona hastalığı, suçiçeği geçiren her çocukta görülme ihtimali olan halk arasında gece yanığı olarak bilinen bir hastalıktır. Peki zona nedir? Zona nasıl tedavi edilir? Gece yanığı belirtileri nelerdir?
Çocuklarda sık görülen su çiçeği hastalığı yapılan aşı ile durdurulup etkileri yok edilebilir. Ancak virüs tamamen vücuttan yok olmaz. Vücut içerisinde kalır. Uyumaya geçer. Virüs nadiren olsa da zona olarak bilinen gece yanığı olarak ciltle ilgili başka bir duruma neden olmak için aktif hale geçer.
Bu yazımızda hangi soruların cevaplarını bulacaksınız?
- Zona nedir? Gece yanığı nedir?
- Zona bulaşıcı mıdır? Gece yanığı bulaşıcı mıdır?
- Zona nedenleri nelerdir? Gece yanığı sebepleri
- Zona belirtileri, gece yanığı belirtileri nelerdir?
- Ne zaman doktora başvurulur?
- Zona teşhisi. Gece yanığı teşhisi
- Çocuklar için zona tedavisi.
- Zona için bitkisel ilaçlar.
- Evde zona tedavisi. Evde gece yanığı tedavisi
- Zona önlene bilinir mi?
gibi sorularınızın cevaplarını arayacağız. İşte tıbben zona denilen halk arasında gece yanığı olarak bilinen hastalığın detayları.
Zona nedir? Gece Yanığı nedir?
Halk arasında gece yanığı olarak bilinen su çiçeği hastalığına neden olan varicella zoster virüsünün meydana getirdiği sinir iltihaplanmasıdır.
Su çiçeği geçiren her çocukta bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu görülme ihtimali bulunmaktadır. Yanak veya sırt bölgesinde ortaya çıkan viral bir enfeksiyondur. 60 yas ve üstü insanlar daha yüksek risk altında iken, çocuklar özellikle de zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahipse bu enfeksiyonu geçirebilirler. Nadir olmasına rağmen, bazı kişilerde birden fazla zona oluşabilir.
Zona bulaşıcı mıdır? Gece yanığı bulaşıcı mıdır?
- Su çiçeği gibi zona da bulaşıcı bir hastalıktır.
- Bununla birlikte zona hastalığı olan biriyle temasa geçen çocuk zona değil suçiçeği geçirir.
- Zona sadece daha önce su çiçeği geçirmiş kişilerde görünür.
- Zona enfeksiyonunun devam edebileceği süre ortalama iki ila dört haftadır ve kendiliğinden kaybolur.
- Enfeksiyon sadece su çiçeği geçirmiş kişilerde görünür.
Zona hastalığının sebepleri, gece yanığı nedenleri?
Zona, su çiçeğine neden olan Varicella zoster virüsünden kaynaklanır. VZV genital herpes ve uçuklara neden olan herpes virüsü ile ilgilidir. Su çiçeği geçirmiş çocuklarda uykuya yatan virüs, bağışıklık sisteminin zayıf düşmesi sonucu zona yani gece yanığı olarak ortaya çıkabilir. Ancak bu durum üç yaşın altındaki çocuklarda nadirdir.
Su çiçeği ve zona birbiriyle çok yakından ilgili olduklarından aralarında ayrım yapmak için çocuklarda zona sentromlarına bakalım.
Zona belirtileri, gece yanığı belirtileri nelerdir?
- Zona genellikle derinin üst kısmındaki döküntülerle karakterizedir. Çocuk, kızarıklığın oluştuğu yerde karıncalanma hissi yaşayabilir, bunu ağrı ve kaşıntı izleyebilir.
- Derinin altındaki sinirlerde ağrı oluşur, ağrının sinirde olmasına rağmen ağrının ciltte olduğu hissini verir.
- Kurdeşen, yüz veya üst vücutta sivilce veya çizgi grupları olarak ortaya çıkar. Enfeksiyon büyüdükçe sivilceler yedi ila on gün içinde parçalanıp dağılan iri kabarcıklara dönüşür.
- Baş ağrısı.
- Ateş
- Genel ağrılar
- Yorgunluk
- Bazı durumlarda çocuklarda döküntü olmaz sadece sinirle ilgili ağrılar olabilir. Bu durumlarda acıya neyin neden olduğunu bilmiyorsanız mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.
Ne zaman doktora gidilmeli
Genellikle zona su çiçeği gibi kendi kendine teşhis edilebilir. Gece yanığı hastalığı belirtileri ile su çiçeğine benzemesinden dolayı hemen fark edilir
- Döküntü yüzünde yada gözünde ise,
- On gün yada iki hafta sonunda döküntü geçmedi ise,
- Döküntü çok acı verici ve yoğun kaşıntılı ise,
- Oluşan kızarıklığın zona olduğundan emin değil iseniz,
- Çocuğunuzun bir hastalığı var ise yada yan etkileri olabilecek ilaçlar kullanılıyor ise,
- Çocuğunuzun ateşi var ise,
- Döküntü bulaşmış görünüyor ve genel durumu iyi değil ise mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir.
Zona nasıl teşhis edilir? Gece yanığı teşhisi
- Tıbbı bir uzman döküntüye bakarak zona teşhisi edebilir.
- Vücutta kızarıklık olmadığı zaman doktor çocuğa ağrıları sinirle ilişki olup olmadığını anlamak için ağrılar ile ilgili sorular sorar.
- Bazı durumlarda patolojik testler yaparak tanı doğrulanır ve teşhise bağlı olarak doktor tedavi yöntemlerini belirler.
Çocuklarda zona tedavisi
Çocuklarda gece yanığı tedavisi nasıl yapılır? sorusunu sizler için cevaplayalım. Su çiçeği gibi zonada tedavi edilemez. Yukarıda bahsedildiği gibi zona enfeksiyonu bir ay kadar sürebilen, seyrini tamamladıktan sonra ortadan kaybolan bir hastalıktır. Bu nedenle doktorunuz gerek duymadığı sürece ilaç tedavisi yapılmaz. Doktorunuzun ihtiyaç halinde belirleyeceği allerji ilaçları sadece iyleşme sürecini hızlandırır virüsü ortadan kaldırmaz. Genelde uygulanan ilaçlar ağrı kesici ve kaşıntı giderici ilaçlardır.
İhtiyaç halinde doktorunuz virüsün neden olduğu sinirle ilgili ağrıyı azaltmak adına topikal kremler veya spreyler, cilt yamaları veya oral ilaçlar önerebilir.
Zaman için bitkisel ilaçlar
Çocuğunuzun zona kaynaklı ağrılarını veya rahatsılıklarını hafifletmek için birkaç bitkisel çözüm önerimiz olacaktır. Fakat her zaman dediğimiz gibi doktor onayı olmadan ve kullanacağı bitkiye karşı alerji testleri yapılmadan kullanılmamalıdır.
Yulaf ezmesi:
Kızarıklığın azalmasına yardımcı olur ve kaşıntıyı azaltır. Çocuğunuzu yulaf ezmesi banyosu yaptırın. Banyo için özel çiğ yulaf yada öğütülmüş yulaf tozu ile dolu suda çocuğunuzun iyice ıslanmasını sağlayın.
Soğuk su kompreslerine sirke:
Soğuk su ile sirke karışımı döküntülerin oluşturacağı kaşıntıya karşı gece yanığı veya zona hastalığında etkili bir çözümdür.
Aloe vera veya E vitamini jeli:
Doktorunuzun onayı ve alerji sorunu yaşamayacak kişilerle Aloevera ve e vitamini jeli kaşıntılara karşı iyi gelmektedir.
Karbanot tozu veya mısır nişastası macunu:
Döküntülerin neden olduğu kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir. İki ölçek mısır nişastası yada karbonat ile bir ölçek suyu karıştırıp macun haline getirin. Bu macunu kızarıklara uygulayın ve 10-15 dakika bekledikten sonra temiz su ile durulayın.
Evde zona tedavisi. Evde gece yanığı tedavisi
- Evde birden fazla çocuk var ise zona hastalığı olan çocuk diğer çocuklarla hiç bir şey paylaşmamalıdır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirecek gıdalar tüketilmelidir.
- A, B12, C ve E vitaminleri bakımından zengin gıdaların yanı sıra turuncu ve sarı meyveler, tam tahıllar, yapraklı yeşil sebzeler, fasulye, domates, baklagiller, tavuk, sür ürünleri ve yumurta gibi yiyeceklerde tüketilmelidir.
Zona yani gece yanığı engellenebilir mi?
Zona tamamen önlenemez ancak önleyici tebir alınarak çocuğunuzun hastalanma riskini azaltabilirsiniz. Su çiçeği aşısı yanı sıra zona aşısının da yapıldığından emin olun.Ne yazık ki zona bir kerenden fazla tekrar edebilir. Bu nedenle aşı yaptırmak yakalanma olasılığını azaltacaktır.