Maalesef çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı her üç çocuktan birisinde görülmekte olan bir davranış bozukluğudur. Aslında tırnak yemek hem aile içinde hem çevrede oldukça rahatsız edici bir durumdur.
Çocuklarda tırnak yeme davranışının birçok sebebi bulunmaktadır. Onikofaji olarak isimlendirilen tırnak yemek dürtü kontrol bozuklukları içinde bulunmaktadır.
Genellikle kişi kızdığı vakit, tartışma yaşadığı zaman, kendini ifade edemediği zaman, baskı altında olduğu zaman, kıskançlık yaşadıkları durumda bu davranış ortaya çıkmaktadır
Tırnak Yeme Hastalığı
Genellikle stres ve baskı altındayken gerçekleşen bu hareket 3-4 yaşlarından sonra başlar. Eğer çocuk sinirli bir kişiliğe sahip ise tırnak yeme henüz dişlerin çıkmaya başladığı dönemde de başlayabilir.
Genellikle endişeler, kaygılar, korku, stres ve öfke gibi sebeplerle başlayan tırnak yeme hastalığının ergenlik döneminde artış gösterir. Bunun sebebi çevreden onay alamamaları gösterilebilir. Bazı çocuklarda ise ebeveynlerin taklit edilmesiyle de başlayabilir.
Çocuklarda Tırnak Yemek Davranışı Neden Oluşur?
Çocuğun yaşadığı bir iç sıkıntının bir nevi dışavurum olarak yani tırnak yiyerek gidermeye çalışmasıdır. Daha çok boşanmış ailelerin çocuklarında, stresli, eleştirilen ve baskı altında olan çocuklarda bu davranış daha çok görülür.
Çocuklarda tırnak yeme görülmesi o çocuğun hayatında illa olumsuz bir durum olmasını da gerektirmez. Bazen de normal aile ortamında yaşayan bireylerde de görülür. Ancak mükemmeliyetçi ailelerin çocuklarını baskı altında tutması önemli bir nedendir.
Tırnak yeme davranışı konusunda çözüm öncelikle evde anne ve babalara, okulda ise öğretmenlere düşmektedir görevidir. Bilelim ki küçük çocuklarda eğer tırnak yeme varsa onun üstüne bilinçli bir şekilde gidin. O çocuğu uygun bir dille uyarmalı ve o hareketin yanlış olduğunu güzelce anlatmalısınız.
Tırnak Yemenin Zararları Nelerdir?
Tırnak yemek parmakta, tırnak ve tırnak etrafındaki dokuda hasara neden olabilir. Bu durum süreklilik kazanırsa zaman içinde şekil bozukluğuna neden olabilir. Kişinin tırnağı ve çevresindeki dokunun kötü görünmesi, o kişinin kendisini kötü hissetmesi, kaygılanması, öz güven eksikliği ve sosyal hayatta bazı olumsuzları beraberinde getirebilir.
Çok uzun dönemde ise tırnak yatakları zarar görerek tırnağın düşmesi gerçekleşebilir. Tırnak yendiğinde o tırnağın yutulması neticesinde mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar çıkabilir. Tırnaklarda oluşan kir ve tozun sürekli ağız ile teması neticesinde enfeksiyon hastalığı oluşabilir.
Tırnak Yeme Tedavisi
Çocuğu tırnak yemek hususunda devamlı uyarmak yerine onun dikkatini başka bir yöne çekmeye çalışın. Onun eline onu meşgul edecek bir şeyler verin.
Çocuğu tırnak yemeye götüren psikolojik durumunu bozan şeyleri ortadan kaldırın. Yani çocuğu geren endişelendiren, strese sokan ya da onu basıya alan durumları tespit etmelisiniz. Sonrada gerekli önlemler ve tedbirler alınmalıdır.
Şayet çocuklarda tırnak yeme davranışının altında yatan sebebi bulmak yerine o çocuğu azarlama, korkutma ve cezalandırma olursa o çocukta beraberinde duygusal sorunlar çıkar.
Eğer aile içinde kıskançlık varsa bu kıskançlığın boyutu ve temeli araştırılmalıdır. Sorunlar usulünce çözüme kavuşturulmalıdır.
Çocuğu gerginliğe götürecek, endişelere sevk edecek her türlü filmlerinden çocukları uzak tutmak lazımdır. Hatta bu tür filmler çocukların ruh sağlığını olumsuz etkiler. Çocukta o tür filmleri izlerken olayı derinden yaşar ve gerginlikten çıkmak için tırnak yiyebilir.
Okulda ise tırnak yiyen çocuklara öğretmenin anlayışla yaklaşması ve öğrencilerin kendini ifade etmesi için ortamlar oluşturulmalıdır. Sonrasında öğretmen ve aileler birlikte hareket etmelidir.
Ayrıca acı oje kullanmak da tırnak yeme alışkanlığının bırakılmasına yardımcıdır. Bütün bunları yaptınız ama tırnak yeme alışkanlığı devam ediyorsa o zaman bir hekime başvurmalısınız.