Unutkanlık tüm insanlığın günlük yaşantısını etkileyen sorunlar içerisinde yer almaktadır. Peki unutkanlığı ne giderir?
Unutkanlık nasıl çözülür? Unutkanlık tedavisi için hangi doktora gidilir? Bu makalemizde unutkanlık ile ilgili problemlerin çözümlerini hep birlikte inceleyeceğiz.
Unutkanlık hemen herkesin başına gelebilecek insanın günlük ve sosyal hayatını olumsuz etkileyen sorunların üst sıralarında yer almaktadır. Son yıllarda gerçekleştirilen bir takım eylemler ise unutkanlığın artmasını göstermektedir. Oyunlar, bilgisayar, tablet ve cep telefonu kullanımı, internet, artan iş yoğunluğu, sıkıntı, kalabalık, stres, dengesiz ve sağlıksız beslenme, iş hayatı ve kazanılan kötü alışkanlıklar unutkanlığı tetikleyen problemlerin başında yer almaktadır.
Unutkanlığın altında beyindeki yorgunluk yer alsa da en büyük tetikçisi yaşanan strestir. Bilerek ve bilmeyerek insanın bir şeylere sürekli odaklanması unutkanlığın başlıca sebepleri arasında yer almaktadır. Peki unutkanlık nasıl çözülür? Unutkanlığı ne giderir?
Unutkanlık iki farklı yönde ele alınmaktadır. Birincisi her insan oğlunun zaman zaman başına gelen normal unutkanlıktır. Diğeri ise sürekli yaşanan bir hastalığın belirtisidir. Bunu anlayabilmenin en kolay yolu ise çevrenizden gelen geri bildirimlere dikkat etmektir. “Son zamanlarda her şeyi unutmaya başladın! Daha dün konuştuk ne çabuk unuttun! Hatırlamıyor musun? Yine mi unuttun?” gibi geri yapılan bildirimler unutkanlığınızın ciddi boyutlara ulaşmaya başladığının bir göstergesidir.
Bu durumda dikkat edilmesi gereken husus ise unutkanlığın sosyal ve iş hayatını etkileyip etkilemediğidir. Bu durum sizin unutkanlığınızın ne derecede olduğunu hakkında size fikir verecektir.
Unutkanlık nasıl çözülür?
Unutkanlığı ilerlemiş olan ve sürekli bir şeyleri unutan kişilerin ortak arama konusu içerisinde “Unutkanlık nasıl çözülür? Unutkanlığa ne iyi gelir?” bulunmaktadır. Bu soruların çözümü için karşı karşıya olduğunuz unutkanlık sorununu iyi anlamak gerekir.
Unutkanlığın sebepleri nelerdir?
Unutkanlığın veya unutkanlığa sebep olan durumları çok dikkatle izlemek gerekir. Aksi taktirde unutkanlık sonucunda ciddi sorunlarla baş başa kalınabilir.
- Yoğun bir şekilde cep telefonu, tablet ve bilgisayar kullanımı
- Sinir, stres, sıkıntı, depresyon, duygu ve durum bozukluğu gibi sorunlar
- Gereksiz yersiz bilgi birikimi, işe yaramayacak belirli şeylerin ezberlenmesi
- Geç yatıp erken kalkma, uyku süresi ve uyku bozuklukları
- Vitamin ve mineral eksikliği D, B12 ve folik asit gibi
- Hormon bozuklukları
- Troid sorunları
- Düşme, vurma ve çarpmaya bağlı kafa travmaları
- Yaşam tarzındaki olumsuz değişim
- Hava kirliliği ve toksit maddelerin alınması, solunması
- Düzensiz, dengesiz ve yanlış beslenme
- Hafızayı güçlendirecek bulmaca ve kitap okuma alışkanlığının olmaması
Unutkanlığın sebepleri ve nedenlerinin en genel olanlarını öğrendik. Bazı maddelerin klinik tedavi gerektirdiğinin farkındasınız. Özellikle depresyon, vitamin eksikliği, troid sorunları, kafa travmaları gibi sorunlar için konunun uzmanından destek almanız gerektiğini bilmeniz gerekir Peki unutkanlık tedavisi için hangi doktora gidilir?
Unutkanlık tedavisi için hangi doktora gidilir?
Unutkanlık nasıl çözülür sorusunun cevaplarını aradığımız bu yazımızda unutkanlığın detaylarını hep birlikte inceledik. Unutkanlığın günlük normal unutkanlıklar dışında sık sık tekrarlanması, çevreye, kendine veya iş ortamında iş yerine zarar verebilecek boyutta olan kişilerin derhal uzman bir hekimden destek alması gerekir. “Arabanın anahtarını nereye koydum? Çayıma şeker attım mı?” gibi problemler sorunsuz problemler olsa da gözlem altına alınması gerekir. Fakat ocağın açık bırakılması, el freninin çekilmemesi, ütünün prizde kalması, bebeğin unutulması gibi problemler norolojik problemler olabilir. Unutkanlık tedavisi için baş vurulması gereken doktor bir nöroloji uzmanıdır. Noroloji bölümünde yapılacak incelemelerden sonra doktorunuz gerekirse sizi yönlendirebilir.
Unutkanlığı ne giderir?
Genel olarak rastlanan unutkanlığın giderilmesi, unutkanlık sorunlarının yaşanmaması için risklerin en aza düşürülmesi için sizin de atabileceğiniz adımlar bulunmaktadır. Unutkanlığı ne giderir? Birlikte inceleyelim.
Dengeli ve düzenli beslenme
Unutkanlığı ne giderir diye düşünenlerin öncelikle beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekir. Özellikle D, B12 ve folik asit eksikliği unutkanlık sorunlarının yaşanmasını tetikler.
D ve B12 vitamini içeren besinler
- Ton balığı, somon, uskumru istiridye, balık yağı
- Süt, ayran, yoğurt, beyaz peynir ve kefir
- Tereyağı, yumurtanın sarısı
- Karaciğer, mantar
- Maydanoz, yonca, ısırgan otu
- Yulaf
İlgili içerik: D vitamini kolon kanseri riskini azaltıyor
Folik asit içeren besinler
- Ekmek ve tahıllar
- Yumurta
- Bezelye, taze fasulye, mercimek
- Keten tohumu, fındık, fıstık, badem, ceviz
- Brokoli, marul, kuşkonmaz, Brüksel lahanası, Karnabahar, pancar, mısır
- Kereviz, havuç, kabak, portakal, limon, mandalina, kivi, greyfurt, kavun, avokado
Unutkanlığı Gidermek İçin Kitap okuma
Kitap okuma alışkanlığı size yeni kelimeler, kıvrak cümleler fikir ve bilgi kazanmanız açısından önemli yer tutmaktadır. Kitap okuma alışkanlığı şüphesiz ki beyninizin zinde kalmasını sağlar.
Unutkanlığı Gidermek İçin Bulmaca çözün
Bir şeyleri sürekli hatırlamaya çalışmak, bir şeyleri bulmak için kafayı kullanmak unutkanlık sorununun yaşanmaması için beyninizi güçlendirir. Bulmaca denince akla hemen çengel gelse de unutmayın ki puzzle bile bir bulmacadır ve çok faydalıdır.
Unutkanlığı Gidermek İçin Daha fazla sohbet edin
Unutkanlığı ne giderir sorusunun cevaplarını aramaya devam ediyoruz. Unutkanlık problemlerinin yaşanmaması için az öncede söylediğimiz gibi zihnin canlı tutulması gerekmektedir. Arkadaşlarınıza, ailenize daha fazla zaman ayırın sohbet edin ortak konularda tartışın.
Unutkanlığı Gidermek İçin Sosyal çevrenizi arttırın
Sosyal çevre deyince hemen aklınıza gelen sosyal medyadan uzak durun. Bu sizi monotonluğa itecektir. Yeni yerler gezin yeni insanlarla tanışın.
Unutkanlığı Gidermek İçin Dil öğrenin
Unutkanlık problemlerini çözmek için yapılabilecek en iyi aktiviteler arasında yeni bir dil öğrenmek yatmaktadır. Bu hem sizin yeni yerler keşfetmenizi, yeni insanlarla sohbet etmenizi sağlar hem de zekanızın gelişmesine yardımcı olur.
Unutkanlığı Gidermek İçin Ajanda kullanın
Ajanda kullanımı unutabileceğiniz ufak tefek problemlerin çözümünde oldukça etkili bir yöntemdir.
Unutkanlığı Gidermek İçin Belirli şeyleri belirli yerlere koyun
Sürekli elimizde olan bir takım eşyaları gelişi güzel bir takım yerlere hemen herkes koymaktadır. Kendinize yer belirleyin. Gözlük şurada, anahtar şurada, cüzdan şurada gib. Böylelikle sürekli unutacağınız şeylerin yerini belirlemiş olacaksınız.
Unutkanlığı Gidermek İçin Tekrar yapın
Bir çok kere hepimiz düşünmüşüzdür “Ocağın altını kapattım mı? ” yada “ Kapıyı kilitledim mi? “. Tekrar yapın kendinize söyleyin gerekirse yüksek sesle. Ocağı kapattım, televizyonu kapadım, kapıyı kilitledim. Bu sayede böyle ufak şeyleri unutmayacak kafanızı fuzuli şeylerle meşgul etmeyeceksiniz.
Unutkanlığı Gidermek İçin Başka bir şey ile bağlayın
Hatırlamakta zorlandığınız veya sürekli unuttuğunuz örneğin bir doğum gününü başka şeylerle birleştirin. Örneğin kız arkadaşınız 18 Martta doğmuş ise Çanakkale Zaferi ile birbirine bağlayın. Veya 8 Nisan da doğmuş biri için Dünya Kadınlar Gününden bir ay sonra diyerek hafızanıza işlemesini sağlayın.
Unutkanlığı Gidermek İçin Uyku düzeni oluşturun
Vücudun dinlenmesi kadar beyninizin de dinlenmeye ihtiyacı vardır. Uzmanlara göre yetişkin birinin günde en az 6 saat 55 dakika uyuması gerektiğini unutmayın. Kendinizi sabitleyin her sabah 7,30 da kalkıyorsanız her hece aynı saatte örneğin 12 de uyuyun. Bünyenizi nasıl kalkmaya alıştırdıysanız yatmaya da alıştırın. Bu düzene alışan beyin hareketlerini de siz göre düzenleyecektir.
Unutkanlığı Gidermek İçin Doktora gidin
Kendini sizlerin sağlığına adamış doktorlardan kaçmayın. Onlar sizin düşmanınız değil dostunuzdur. Belirli aralıklarla sürekli muayene olun tavsiyeleri dinleyin. Size verilen vitamin ve ilaçları kullanın. Unutmayın ki doktorlarımızın ilk görevi yaşatmaktır. Sizi sağlıkla yaşatmak için her türlü fedakarlıktan kaçınmayacaklardır.
- Her türlü rahatsızlıkta olduğu gibi doğanın bize sunmuş olduklarını tüketmekten kaçınmayın. Derdi veren Allah’ın devasını da verdiğini unutmayın. Her gün sebze ve meyve tüketin.
- Ceviz, çekirdekli üzüm, fındık, badem, yaban mersini, elma, balık tüketin. Doktorunuz öneriyor ise folik asit takviyesi alın
- Boş vakitlerinizi telefon veya bilgisayar ile değil sevdiklerinizle geçirin. Beyninizi uyuşturmayın,
- Ne kadar başarılı olunabilir bilinmez ama stresten kaçının.
- Tütün ve tütün maddelerinden uzak durun.
- Alkolden kaçının.
- Beyninizi boşaltacak hobiler edinin
- Bulmaca çözün
- Rahatlamak için bol bol koşun, yürüyün.