Gebelik şekeri nedir? Gebelik şekeri neden oluşur? Gebelik şekeri belirtileri? Gebelik şekerinde tedavi yöntemleri. Gebelik şekeri hakkında bilinmesi gerekenlerin hepsi bu yazımızda.
Gebelik Şekeri Nedir?
Diyabet hastalığı veya diğer adı ile şeker hastalığı, toplumumuzda azımsanmayacak kadar çok görülen bir rahatsızlıktır.
Vücudun kandaki şeker oranını ayarlamakta çeşitli etkenlere bağlı olarak başarılı olamadığı bir durumdur. Diyabet üç şekilde görülmektedir. Doğuştan yani insülin hormonun üretilmesi, ikincisi daha sonra gelişen yani üretilen insülin hormonlarına cevap verilmemesi ve üçüncüsü gebelik şekeri (gestasyonel diyabet) olarak bilinmektedir.
Gebelik Şekeri Neden Oluşur?
Hamilelik döneminde anne adayının çok fazla glikoz ile başa çıkma potansiyeli vardır. İnsülin glikozun hücrelere eşit bir şekilde dağılmasını sağlar ve şeker hastalarında başrole sahip bir maddedir. Tüketilen besinlerden sonra sindirim ile edilen glikozun düzenli bir şekilde doku ve hücrelere dağıtılması gerekmektedir. Bu aşamadan sonra kan şekeri anne adayının vücuduna gelir ve insülin üretiminde bir sorun çıkar. Glikoz dokulara dağıtılamadığı takdirde anne adayının kanında şeker oranı yükselmeye başlar. Kanda şeker oranı yükselmektedir fakat şeker dokulara ulaşamaz.
Eğer gebelik döneminde kadının insülin üreten bir mekanizmasında daha önceden bir problem varsa, bu durumda anne adayı gebelikte fazladan yükselen kan şekeri ile baş edemez ve gebelik şekeri denilen durum oluşabilir.
Gebelik şekerinde risk grupları;
- İleri yaşlara sahip anne adayları
- Çoklu gebelik
- Yumurtlama problemleri olan anne adayları
- Ailede genetik şeker hastalıkları olanlar
Gebelik şekerinin belirtileri;
- Aşırı yemek yeme isteği
- Aşırı su içme isteği
- Aşırı idrara çıkma gereksinimi
Gebelik Şekerinde Tedavi
Tedavi anne ve bebeğin hamilelik esnasında ve hamilelik sonrasında yaşayacak oldukları sorunları ortadan yok etmeyi amaçlar. Bunun için de annenin kan şekeri belli bir seviyede tutulması yeterlidir. Geberik şekeri bazı diyetlerle kolayca düzeltilebilir. Diyette, alınacak kalori miktarı ve diyetin bileşenleri özel bir şekilde hazırlanmalı ve kan şekerini güvenli seviyelerde kalmasını sağlamak hedeflenir. Bebek için zararlı olmayacak bir diyet uygulanmalıdır.
Gebelikte kan şekerinin ayarlanması diyet uygulamasından daha yararlı sonuçlar alınmasını sağlamaktadır. İnsülin tedavisinde, gebelik dönemi boyunca doz arttırılması gerekebilmektedir. İnsülin tedavisi başladıktan sonra şeker seviyesi takip edilir ve gerekli görülen durumlarda doz ayarlamaları yapılmalıdır.