Günümüzün sosyal problemleri arasında yer alan terleme sorunu birçok kişiyi oldukça rahatsız ve huzursuz etmektedir. Peki aşırı terleme nedenleri nelerdir? Aşırı terleme sorununun tedavi yöntemleri nelerdir.
Terleme vücut ısısının kontrolünü sağlamak için vücudun gösterdiği fizyolojik bir tepkidir. Aşırı terleme ise vücudun ısı kontrolünün dışarısında kalan sıkıntı ve çevre faktörlerinin yol açtığı terleme durumudur. Tıp dilinde Hiperhidrozi olarak adlandırılan aşırı terleme durumu için kişinin koşmasına, yürümesine hatta herhangi bir şekilde hareket etmesine gerek yoktur. Hiperhidrozi yani aşırı terleme ile karşı karşıya olan kişiler oturdukları yerde bile boncuk boncuk ter dökebilir.
Aşırı Terleme Nedenleri Nelerdir?
Aşırı terleme belli bir nedene bağlı değildir. El, ayak gibi bölgesel terlemeler küçük yaşta başlayabilmekle birlikte aşırı terlemenin genelde başlangıç yaşı 25 ve üzeridir. Kadın ve erkek cinsiyet fark etmeksizin oluşabilen aşırı terleme durumu bazı kişilerde fazla kiloya bağlı olarak gelişebilmekte dir. Kilonun azalması ile fazla terleme durumunda azalabilir
Bölgesel olarak aşırı terleme bir çok kişide normal terleme sorununa oranla daha sık rastlanan bir sorundur. Bölgesel aşırı terleme sorununun nedeni net olarak bilinmemektedir. Ancak sindirim sistemindeki sorunlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bölgesel aşırı terlemenin en sık gözüktüğü noktalar ise avuç içi, koltuk altı gibi bölgelerdir.
Aşırı Terleme Belirtileri
Tıbbi olarak aşırı terleme tanısının konulabilmesi için kişinin rahatsızlığın bazı şartlarını taşıması gerekmektedir.
- Terleme ataklarının haftada en az bir kere gerçekleşmiş olması.
- Terleme olayının kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir olması.
- 25 veya 25’li yaşlarda ortaya çıkmış olması.
- Terlemenin uyku esnasında da yaşanabilir olması.
Aşırı terleme sorununun en yaygın belirtileri arasındadır. Bunlara ilaveten aile öyküsünde aşırı terlemeye maruz kalan birinin olup olmadığına da genetik açıdan dikkat edilir. Bölgesel olarak terleme sorunu yaşayan kişilerde mantar sorunu olup olmadığı da tam tanı için önem arz etmektedir.
Aşırı terleme sorunu ile baş başa kalan kişilerde net bir tanı ortaya konulabilmesi için kilo kontrolü, kan basıncı, kan tetkikleri ve detaylı nörolojik muayene gereke bilmektedir. Peki aşırı terleme tedavi edilebilir m? Aşırı terleme tedavisi nasıl yapılır?
Aşırı terleme tedavisi
Aşırı terleme tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle aşırı terlemeye neden olan faktörlerin net olarak ortaya konması gerekmektedir. Sebebi tam olarak anlaşılabilen aşırı terleme sorunu yaşayan kişilerde, terlemeye sebep olan olumsuz faktörlerin tedavisi ile sorunun çözümüne ulaşılabilmektedir. Fakat sebebi net olarak belirlenmeyen aşırı terleme için yapılabilecek tedaviler sonuçsuz kalabilmekle birlikte uygulanacak yöntemler afaki yöntemler olabilir.
Bu konuda en net cevabı size verebilecek kişi gerekli testleri yaparak sorunun çözümüne ulaşmayı sağlayabilecek doktorunuz dur. Kısacası aşırı terleme evde tedavi edilebilir bir sorun değildir.
Bölgesel aşırı terleme sorununda ise cerrahi, cerrah olmayan ilaç tedavisi ve botox gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Fakat terleme sorununu çözmek ne kadar doğru bir adım olacaktır. Terleme ile vücuttan atılan zararlı maddeleri engellemek sağlık açısından olumsuz etkilere neden olabilir mi? Bunları en iyi şekilde düşünmek terleme sorunu ile baş başa kalan kişileri yakından ilgilendirir.
Bende aşırı terleme sorunu yaşayan kişiler içerisindeyim ve bu konuda bir doktorumun bana verdiği tavsiye şu şekildedir. Terleme sorunu elbette bir şekilde engellenebilir fakat insan vücuttan attığı ter ile birlikte kanser oluşumunu bile engelleye bilmektedir.