Çocuklarda burun kanaması nedenleri nelerdir? Biliyoz ekibi olarak sizler için araştırdık. Özellikle çocuğunun kanının bir şekilde aktığını görmek bir anne için son derece ürkütücü bir olaydır.
Bütün anneler, çocuklarının burunları birdenbire kanarsa çok telaşlanır ve ne yapacaklarını bilemezler. Burundan çok az miktarda kan bile gelse annenin gözünde çocuğu aşırı kan kaybetmiştir. Bebeklik döneminde çok seyrek olan burun kanamaları çocukluk çağında çok sıktır.
Çocuklardaki burun içi damarlarının kalınlığı erişkinlere kıyasla son derece incedir. Bu ince damar ağı, burnun iç dokusu kuruduğunda veya tahriş olduğunda kolaylıkla kanar. Buruna darbe gelmesi, çocuğun yaşadığı ev ortamı havasının kuru olması, üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik rinitler ve sinüzitler gibi iltihabi durumlar burun kanamasının sık rastlanan nedenleridir.
Bazı çocuklarda burun karıştırma alışkanlığı vardır, bu çocuklarda burun kanamaları yaygın olarak gözlenir. Burun kanaması olan çocukların çoğunda anne ve babanın çocukluk çağında burunlarının kanadığı öyküsü vardır. Çocuklarda burun kanaması nedenleri kesin bilinmese de burun kanamalarının büyük bir kısmı ailevidir.
Çocuklarda Burun Kanaması Nedenleri?
Çocukluk döneminde tansiyon yüksekliğine çok az rastlandığı için bu olasılık burun kanamalarında genellikle düşünülmez. Bazı çocukların burunlarının diğerlerine göre çok daha fazla kanaması çoğunlukla anlamlı olmamasına karşın çok sık burnu kanayan çocuğun kan pıhtılaşma bozukluğu, böbrek yetmezliği ve lösemi gibi ciddi hastalıklar açısından değerlendirilmesi önerilir.
Çocuklarda burun kanaması belirtileri
Kanama çoğunlukla hiçbir belirti vermeden gelir. Kanama, gece uykuda olursa kan yutulabilir ve burnun kanadığı sabah çocuk kanlı kusarsa veya 1 – 2 gün sonra koyu renk kaka yaparsa fark edilir.
Kanamaların çoğu birkaç dakika içinde kendiliğinden durur. Birkaç dakika içinde kendiliğinden durmayan kanamalarda basınç tedavisi uygulayarak kanamaların çoğunu kontrol altına alabilirsiniz.
Burun Kanaması Tedavisi
Çocuklarda burun kanaması nedenlerinden sonra tedavi yöntemine de bir göz atalım. Burnu kanayan çocuğunuzu dik pozisyonda oturtun veya ayağa kaldırın, yatırmayın. Başını öne doğru eğin. Böylece kanı yutmasını veya genizden aşağı doğru inmesini engelleyin.
Burun köprüsü üzerinden burun deliklerini baş ve işaret parmaklarınızla sıkıştırın. Bu basıncı 10 dakika süre ile uygulayın. Mutlaka saat tutun, yoksa 2-3 dakika size çok uzun gelebilir. Bu süre içinde çocuğun ağızdan nefes almasını sağlayın. On dakika dolmadan kanamanın kesildiğinden emin olsanız bile parmaklarınızı geri çekmeyin.
Bu pozisyonda durmaktan sıkılan çocuğunuzu sakinleştirip rahatlatacak sözleri söylemeyi unutmayın. On dakika sonra parmaklarınızı gevşetin, kanamanın kesilip kesilmediğini kontrol edin. Şayet kanama devam ediyorsa aynı uygulamaya 10 dakika daha devam ettirin.
Kanama hala durmuyorsa bir plastik torbaya birkaç buz parçası koyun, burun deliklerini bu soğuk tamponla sıkın. Kanama durduysa çocuğunuza 1-2 saat gülmemesini, burnunu sümkürmemesini söyleyin. Burnun içinde büyükçe bir kan pıhtısı olabilir ve sümkürme ile yerinden oynarsa burun kanaması tekrar başlayabilir.
Bu çabalarınıza karşın kanama durmadıysa veya çocuğunuzun çok kan kaybettiğini düşünüyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Sağlık merkezinde çocuğunuza burun tamponu konur ve kanama kesilir. Kanama kontrol altına alındıktan sonra, kanama odağı saptanabilirse, o bölgenin özel bir yöntemle yakılması sonraki kanamaların oluşmasını çoğunlukla engeller.
Tekrarlayan burun kanaması çocukların yeterli bir tıbbi değerlendirmeden geçmesi uygundur. Pıhtılaşma bozukluğu olan çocuklarda uygun pıhtılaşma faktörlerinin verilmesi ile sağlanır. Sizin de çocuklarda burun kanaması nedenleri ile ilgili yaşadığınız tecrübeler varsa bizimle yorum bölümümüzden paylaşabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.