Modern koltukların bakımı ve temizliği nasıl yapılır? Yaşam alanlarımıza dahil ettiğimiz mobilyalarımızdan koltuk takımlarının bakımı ve temizliği oldukça önemlidir.
Direkt olarak temas ettiğimiz, oturduğumuz uzandığımız ve temas ettiğimiz, üzerinde uzun süreler vakit geçirdiğimiz koltukların bakımı ve temizliği de bu sebeple oldukça önelidir. Madem öyle uzatmadan konumuza geçelim.
Koltukların Bakımı ve Temizliği Nasıl Yapılır?
Koltuklarımızı, nemli bezle silmek yeterli mi? Yada temizleyici bir kimyasal mı kullanmalıyız? Koltuk takımlarını kullanırken, doğru kullanım kuralları nelerdir? İşte merak ettikleriniz makalemizin devamında yer alıyor.
Koltuk Temizliği İçin Mutlaka Deneyin
Sıklıkla kullandığınız mobilyaların arasında yer alan koltuk takımlarınızın zaman içerisinde kirlendiği ve hatalara bağlı olarak lekelenmelere maruz kalabilmektedir. Doğru temizlik ip uçlarını şimdi keşfedin.
Temizliğe başlamadan hemen önce malzemelerinizi hazırlamalısınız. Temizlik malzemelerinizin içerisinde, olmazsa olmaz sıcak su, yumuşak bez, elma sirkesi, yer almalıdır. İşte hepsi sadece bu kadar. Üç malzeme ile temizliğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik bu temizlik sadece lekeler üzerinde etkili değil, koltuk üzerindeki bakteri ve virüsler ile de mücadele edebilmek adına oldukça yararlı olacaktır.
Kabın içerisinde yer alan sıcak suya, yeterli göreceğiniz kadar sirke katmanız ve karışımı hazırladıktan sonra bezi bu kaba batırarak ıslanmasını sağlamalısınız. Bezi sıkıp, mevcut suyunu akıttıktan sonra, bezin sıcaklığını yitirmeden önce lekeye daha sonra koltuğun genelini temizleyebilirsiniz.
Bu uygulama hem bir genel temizlik, hem de dezenfekte görevi görmektedir. Hem de hiçbir kimyasal kullanmadan tertemiz yaşam alanları oluşturabilirsiniz. Sirkenin kokusu, 5-6 saat boyunca koltuklarınızda kalacaktır ancak, bu koku da zaman içerisinde uçacaktır.
Evde Deri Koltuk Bakımı
Modern koltukların bakımı nasıl yapılmalıdır adlı makalemizde inatçı lekeleri de atlamamak gerekir. Genel bir koltuk temizliğinden de öte, inatçı lekelerin çıkmasını sağlamak için, leke çıkartıcı kimyasallara başvurabilir ya da doğal yöntemler üzerinden devam edebilirsiniz.
İnatçı lekeler için, sıcak su, sirke ve karbonat üçlemesini kullanmalısınız. Bu üç malzemenin iyice karıştığından emin olduktan ve suyun sıcaklığını yitirmesini beklemeden, lekeye uygulamalısınız. İnatçı lekenin yavaş yavaş çıktığını göreceksiniz. Leke çıkana kadar, ovalamaya ve silmeye devam etmelisiniz.
Doğru Koltuk Nasıl Kullanılır?
Koltuklar, uzun süre üzerinde vakit geçirdiğimiz, günün yorgunluğunu atarken, çayımızı üzerinde içtiğimiz, yeri geldiğinde misafirlerimize yiyecek ikram ettiğimiz eşyalarımız zaman içerisinde kirlenebilmektedir.
Kirlenen koltukların bakımı ve temizlemek ve dezenfekte etmek için silme işlemleri yapmamız gerekiyor. Ancak sürekli temizlenen ve silinen koltukların kumaşlarının aşınma hızı daha da artıyor. Uzun süreli koltuk kullanımı için tavsiyelerimizi keşfedin.
- Yemeklerinizi olabildiğince yemek masasında, ikramlarınızı da zigon sehpalar yardımıyla sunmalısınız. Yiyecek ve içeceklerin olabildiğinde koltuğunuzdan uzak tutmanızda yarar var.
- Kesinlikle dış kıyafetinizle koltuklarınıza oturmamalısınız. Gün içerisinde kirlenen ve tozlanan dış giysilerinizdeki kir, bakteri ve mikroplar, dış giysilerinizde kalmaktadır. Koltuklarınıza bu dış giysileriniz ile oturduğunuz da ve bunu alışkanlığa çevirdiğinizde, zaman içerisinde koltuklarınız kirlenecektir.
- Kesinlikle koltuklarınızın üzerine çıkmayın. Genellikle cam silme gibi temizlik işlemleri yapılırken koltukların üzerine çıkılabilmektedir. Ancak bu koltuk kumaşına ve süngerine doğrudan zarar vermektedir. Kısa sürede bir sorun oluşturmazken, uzun süreli tekrarlarda kumaş ve süngerde tamiri mümkün olmayan zararlara sebebiyet verebilir.
- Annelerimizin geçmişten günümüze kadar kullandığı koltuk örtüleri kullanılabilir. Koltuk kumaşının daha az yıpranması ve temiz kalması adına koltuk örtüleri kullanmak oldukça mantıklı.
- Belirli periyodlar halinde koltuklarınızı silmelisiniz. Silinmeyen koltuklar üzerindeki toz ve kir zaman içerisinde daha da kalıcı bir hale gelebilir. Ancak düzenli temizlik ile, bu mümkün olmayacaktır.
- Sürekli kullanılan koltukların yerlerini değiştirerek, kullanılmayanları da kullanabilirsiniz. Örneğin sürekli oturduğunuz ya da uzandığınız üçlü koltuğunuzu, diğer kullanmadığınız üçlü koltuk ile belirli periyotlar halinde yer değiştirerek, sünger ve kumaşlarının daha az yıparnmasını sağlayabilirsiniz.
- Her koltuğun temizliği aynı olmamaktadır. Kimi kumaş koltuklar sirkeli su ile temizlenmesi mümkünken, deri ve boyasının atması mümkün olan koltukların temizlik ve bakımları daha hassas yapılmalıdır.
Modern Koltukların Bakımı Nasıl Yapılmalıdır? Sizde koltuk bakımı e temizliği ile ilgili düşünce ve fikirlerinizi aşağıda bulunan yorum bölümünden hem bizlerle hem diğer ziyaretçilerimizle paylaşabilirsiniz?
Biliyoz.com olarak aşağıda bulunan linki incelemenizi tavsiye ederiz.