Hayır demeyi bilmek hayati bir konudur. Hayatın her yerinde ve her alanında başarılı olabilmek veya başarıyı arttırabilmek için kullanmamız gereken öyle bir kelime var ki bu kelimenin gücü tartışmaya bile kapalıdır. O kelimeleren biri hayır kelimesidir. Bu makalemizde hayır demeyi bilmek konusunu inceleyeceğiz.
Millet olarak basit anlamda çok kullandığımız ama gerçek anlamda kullanmayı bir türlü başaramadığımız hatları oldukça net ve keskin bir kelimedir hayır demeyi bilmek . Hiç birimiz her şeyi bilmek zorunda değiliz. Öyle bir potansiyele sahip kimse yok bu dünyada. Hayır dediği için cahil yerine konan, sevilmeyen kimsenin olmadığına inanın.
Hayır Demek Neden Zordur
Zira özgür değilsin hayır diyemediğin sürece. Hep bir şeylerin, birilerinin yada kendinin esareti altında olduğunun farkında değilsin. Sınırlarını kendin çizdiğin kadar özgürsün bu hayatta. İstemeye istemeye yaptığın şeyler senin ayağındaki prangalardan başka bir şey değildir. Hayır diyemediğin için herkesin baskısını hissedersin üzerinde.
Şimdi size çok ilginç bir örnek vereceğim. Şu anda hayır demeyi bilmek makalesini okuyanların eminim ki en az yarısı kullandıkları akıllı telefonların susmamasından şikayetçidir. Gelen bildirimlerden sürekli gelen maillerden, bitmek bilmeyen sonu gelmeyen mesajlardan.
Peki şikayetçi olanların kaç tanesi kapattı o telefonu bir gün boyunca. Eminim ki kapatanların sayısı %5 i geçmemiştir. Neden esirsin çünkü kendi kendinin esirisin, kendi esaretinde boğuluyorsun. Hoşuna gitmeyen istemediğin bir şeyi bile kendine hayır diyemediğin için yapıyorsun.
Sonra sorsan herkese ben özgürüm der. Hee özgürsün ortaya bir külah koyalım sen ona anlatmaya devam et özgürlüğünü. Özgürlük nedir biliyor musun? Kimsenin ve hiç bir şeyin boyunduruğu altına girmemektir. Hayır gibi net ve keskin çizgileri vardır özgürlüğün. Sırtına bir çanta alıp sağa sola gitmek değildir. Özgürlük kendi sınırlarını net bir şekilde çizebilmektir.
Hayır diyemediğin için bu güne kadar kimlerin angaryasını üstlendin? Herkesin her şeyine yetiştin peki mutlu edebildin mi milleti? Senin bir işin olduğu zaman o angaryasını üstlendiğin kaç kişi koştu senin işine. Hani kaba bir tabir vardır kıyakçılığın sonu ayakçılıktır diye hayır diyemediğimiz için kaçımız ayakçı oldu çıktı aramızdan.
Ama sorumlusu sensin senden talep edilen şeyleri istemesen de yerine getirdin. Kendini iyilik perisi gibi gördün ve o isteklerin ardı arkası kesilmedi. Ne zaman birinin bir işi olsa hemen akıllarına gelen sen oldun. Hatta arkandan bak filancayı arıyayım o beni kırmaz halleder bu işi dedi. Hele bi halletme de bakalım yüzüne bakan olacak mı?
Hayır Demeyi Nasıl Öğrenebiliriz
Şu anda hayır demeyi bilmek makalesini okuyorsan sende hayır diyebilmek kelimesinin önemini merak edenler içindesin. Telefonun susmuyor belki de gelen mesajlardan bildirimlerden, belki yazıyı bekletip o mesajlara cevap veriyorsun. Engelledin işte odaklanmanı sen bu anı bu zamanı bu makaleyi okumak için ayırdın kendine ve kendine hayır diyemediğin için o anki odağını değiştirdin.
İş hayatında da aynısı başkalarına hayır diyemediğin için her zaman sen harıl harıl çalıştın ve başkalarının iş yükünü de üstüne aldın sen 5 iş yaparken onlar 3 iş yaptılar ve işleriniz hep aynı zamanda bitti. Çünkü hayır diyemediğin kişilerin işini sen üstlenirken vitesini 5 e çıkardın onlar ise sahilde sevgilileriyle aheste aheste mehtaba karşı 3. viteste gezindiler.
Etrafında olan bir çok şey ve bir çok kişi senin odağını kendi üzerine çekmeye çalışıyor bilinçli yada bilinçsiz bir şekilde. Onunla ilgilenmeni istiyor ki dürüst olmak gerekir se bende senin odağını kendi üzerime çekmeye çalışıyorum ama hayır demelisin gerektiğinde kendine ve çevrene.
Hayır diyebilmek için çözüm önerisi olarak ilk başta ‘hayır’ kelimesinin her vakit olumsuz manalar ifade etmeyeceğini anlmak önemlidir. Bu sözü kötü olarak algılamak yerine onun aynı evet kelimesi gibi bize lazım olduğunu, bizi ifade eden bir kelime olduğunu ve hayır diyebilmek bizi kötü bir insan yapmadığını bilelim.
Hayır Demeyi Bilmek
Çok kolaydır ağızdan çıkması altı üstü iki hece ha-yır ama içimizde öyle bir güç var ki çıkaramıyoruz o kelimeyi bir türlü. Sanki alt taraftan Bir şey çekiyor kelimeyi içeri.
- Şurayı biliyor musun? Hayır.
- Şu filmi izledin mi? Hayır.
- Şu kitabı okudun mu? Hayır.
- Baba bugün geç yatayım mı ? Hayır.
- Baba 5 lira versene Ne 4 liramı ne yapacaksın 3 lirayı dolandırma lafı hayır.
Kişisel gelişim önerileri içerisinde yer alan hayır demenin önemini anlamaya çalıştığımız bu yazımızda hayır kelimesinin insanlar üzerinde oluşturduğu baskıya da dikkat etmek gerekebilir. İnsanlar neden hayır diyemez?
Belki bir cehalet kelimesi gibi geliyor bize belki de diktatörce bir yaklaşım ama sınırlarının net olmasını istiyorsan net bir şekilde anlaşılmak istiyorsan ve hatta başarılı olmak istiyorsan hayatta kullanman gerekiyor bu kelimeyi. Hayır.
Hayır kelimesi çok büyük anlamlar taşır ve illa başkasına söylenebilen bir kelime değildir. İnsan kendisine de hayır demeyi bilmek sözcüğünü yeri geldiğinde kullanmalıdır. Çünkü başarının sırlarından biri odaklanmaktır ve odaklanamamayı sağlayan etkenlerden biri de kendimize dahi hayır diyememektir.
Hayır Demenin Yolları
Hayır diyebilmek olmayacak çünkü bunu sen istedin. Sen alıştırdın herkesi. Korktun yalnız kalmaktan belki de seni sevmezler sandın. Her şeye evet dedin. Kimsenin seni sen olduğun için sevmesine de fırsat vermedin. Ve açık konuşayım mı dostum insanların işini gördüğün kadar ve o anlık değerlisin.
Benim gözlemlediğim doğrultuda sınırlarını çizebilenler ve hayır diyenler genelde çevresinde lider görevini üslenmektedir. Ebet arkadaş çevrenizi düşünün onları gözden geçirin ,çlerinde gurubu yönlendiren birisinin olduğunu göreceksin.
Şimdi o kişiyi de bir düşün bakalım kaç kişinin işine koşuyordur. Kimlerin bir işine yardımcı olup destek vermiştir. Mış gibi gözükür çoğu zaman ama hiç bir şey yapmaz ve ne hikmetse herkesi de yönetir yönlendirir.
Neden biliyor musun sınırları nettir. İnsanlar onu kendi olduğu için sever sayar ve herkes bilir onun sınırlarını kimse ondan Bir şey istemez. Ve gelelim diğer konuya bilmediği şeyleri bile biliyormuş gibi davranarak hayır diyemeyenlere.
Sana sordularsa Ankara’ ya gittin mi diye deme ya kenarından kıyısından geçtim diye hayır de dostum yadırgayacak varsa yadırgasın. Arkandan biliyormuş gibi davranıyor demelerinden çok daha iyidir.
Şimdi Hayır demek için ipuçlar verelim. Cevabınızı ertelemeyin hemen vermeye çalışın, ısrarlara karşısında güçlü kalmaya çalışın, red edecekseniz de süsleyin, ona iltifatlar edin, hayır demeyi bilmek cesaretiniz yoksa pratik yapın, nedenlerinizi açıklayın, söyleyene değil isteğine hayır dediğinizi belirtin, anlayışlı görününün ve alternatif sunmaya çalışın.