İnsanlar içinde bir hastalık olarak bilinse de nasır, vücutta o an meydana gelen tehlike verilen bir tepkidir. Nasır Nedir? Nasır tedavisi nasıldır? Bitkilerle nasır kürü hakkında derlediğimiz bilgileri bu yazımızda sizlere aktarıyoruz.
Nasır genellikle ayak ve ellerde meydana gelen bir cilt hastalığıdır. Kişinin yaşam kaitesini büyük oranda olumsuz olarak etkiler. Nasırın oluştuğu yerdeki derimiz sertleşir ve o bölgedeki esneklik kaybolur. Genellikle ayak derisinde belirli bir bölgede oluşur.
Nasır Nedir ve Nasır hakkında Bilgiler?
Bu durum daha çok el ve ayakların devamlı birbirine sürtünen kısımlarındaki üst derinin sertleşmesi neticesinde oluşan ve üzerine daha çok baskı uygulandığında acı veren sertleşmiş deri tümseğine verilen isimdir. Nasır oluşmasının asıl nedeni o bölgedeki derinin sürekli sürtünmesi ve sürekli basınca maruz kalmasıdır. Ayak derisinde görülen bu nasırın sebebi daha çok ayak numarasından daha küçük ve daha sıkı ayakkabı giyilmesidir.
Derinin boynuzumsu tabakasının, uzun süre gelen basınç ya da sürtünmesi nedeniyle, bazı bölgelerde kalınlaşır. Nasırlar, ucu içeriye bakan ve piramide benzeyen şekiller oluştururlar. Derinin geniş alanlarında meydana gelen bu sertleşmeler faydalı ve koruyucudurlar, ancak çok küçük olanları acı verirler. Özellikle ayaklarda oluşan nasırın evde tedavisi genellikle olumlu sonuç vermez ve bir hekime başvurulması gerekir.
Nasır ile ayak tabanlarında oluşan ağrılı ve mikroplu siğilleri birbirine karıştırmamak gerekir. Nasır genel itibri ile kişinin yaptığı bir iş sonucu ortaya çıkmaktadır. Mesela çiftçilerin ve işçilerin elleri genelde nasır tutmaktadır. Bu noktada nasırın tedavisi için en önemli husus nasırı oluşturan nedenleri ortadan kaldırmak olacaktır. Ayak derisinin belirli yerlerinde oluşan baskı ve sürtünme nasır gelişimi hızlandırır. Nasır daha çok ayak parmaklarının üst tarafında, parmak aralarında, ayak tabanı ve topuk kısmında görülür.
Nasır Hakkında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ayakta meydana gelen nasırlar hiçbir zaman sert, delici ve kesici cisimlerle aşındırma yapılmamalıdır. Hususen şeker ve kanser hastaları, mutlak surette uzman bir hekime danışmalıdır. Onların önerdiği tedavi yöntemlerine uymalıdırlar. Nasırdan muhafaza nıktasıbda ayak bakımına ve sağlığına dikkat edilmelidşr. Ayakkabı, çorap ve terlik gibi şeyleri alırken özen gösterilmelidir.
Nasır Tedavisi
Nasır tedavisi deride meydana gelen bozulmaya göre değişkenlik gösterir. Öncelikle yapılacak işlem kalınlaşmış olan ve ağrıya sebep olan derinin kaldırılması işlemidir. Hem hatalı ayakkabı kullanılması doğuştan meydana gelen kemik bozuklukları ve düztaban olmak gibi bazı ortopedik sorunlar nasır oluşumasına neden olur.
Tedavisi için alternatif yöntemler bulunakla beraber ilaç ve krem ile de tedavi yöntemleri de bulunur. Tıbbi müdahalede en yaygın yöntem nasır ameliyatıdır. Hastanın nasır kalınlığının ilerlerlemesi sonrası çözüm olarak nasır ameliyatı yapılır. Ameliyat yöntemi hızlı ve etkili bir tedavi yöntemidir. Cildiye uzmanı olan hekimlerce lokal anestezi yapılır. Ameliyat ile deri kökü tamamen temizlenir. Bu yöntem genellikle ilerlemiş nasırlar için yapıldığı unutulmamalıdır. Çok derine inmemiş nasırların tedavisinde ise ilaç ile tedavi yapılır. Tedavi akabinde bakım noktasında özen göstermek lazımdır.
Evde Nasır Tedavisi
Ponza Taşı: İnsanlar arasında nasır taşı olarak da bilinen ponza taşı ayak sağlığımız için en büyük yardımcılardan birisidir. Delikli olan yapısı nedeniyle ölü deriyi atmaktadır. Düzenli kullandığında nasırlaşan ayaklar eski sağlığına kavuşabiliyor. Ponza taşını eğer topuklarınıza için kullanacaksanız sert uygulamayın. Dairesel hareketler çizerek taşlama yapınız. Bir iki dakika ovalama işlem için yeterlidir. Ovalama bittiğinde ayaklarınızı yıkayın ve kurulayın. Sonrasında mutlaka nemlendirici sürünüz. Ponza taşı ile cilt yüzeyinlerinde doğal bir temizleme yaparak pürüzsüz olması sağlanır. Ciltte oluşan ölü deriden nazikçe kurtulmanıza vesile olur.
Zeytinyağı ve Susam Yağı: Yağları kullamak hususen sert ve kuru ciltler için güzeldir. Bolca zeytinyağını ayaklarınıza sürün ve 1 gece müddetle pamuklu çorap giyin. Aynı şekilde susam yağı kullanırken yağı hafif olarak ısıtın ve bir avuç susam tohumu ile karıştırınız. Yağ soğuduktan sonra ayaklarınızı ovalayın ve gece boyun pamuklu çorap giyiniz. Her iki metotda da ayakları yumuşatır ve nasırların azalması sağlanmış olur.
Gliserin: Genellikle sabun ve cilt bakım ürünlerinde olan gliserin, ciltte nem oluşturur, buharlaşmayı arttırır ve aşırı kurumayı yavaşlatır. Bu sebeple nasıra uygulanırsa pürüzlü cildin nemlenmesine ve doğal olarak yumuşak olmasına yardımcı olur. Ayak içinse daha sonra pamuklu çorap giymeyi unutmayınız.
Ahmet Maranki Nasır Tedavisi
Kırmızı soğan iyice sıkılıp suyu ile nasırlı bölgeye, günde 3-5 defa uygulama yapılır. Bir diğer nasır bitkisel tedavi yöntemi ise şu şekildedir : Domates dilimlenir ve bu dilimler nasır üzerine güzelce sürülür. Prof. Dr. Ahmet Maranki limonun da nasıra çok iyi gelen şifalı bitkilerden olduğunu belirtmektedir. Bunun için, limon dilimleri güzelce yatmadan önce, nasırların üzerine sarılıp güzelce bağlanır.
Prof. Dr. Ahmet Marankinin nasır tedavisi ve nasır kürleri şu şekildedir. Kırmızı soğan iyice sıkılıp suyu ile nasırlı bölgeye, günde 3-5 kere, kompres yani uygulama yapılır. Bir diğer nasır bitkisel tedavi yöntemi ise şu şekildedir : Domates dilimlenir ve bu dilimler nasır üzerine güzelce sürülür. Ahmet Maranki limonun da nasıra çok iyi gelen şifalı bitkilerden olduğunu belirtmektedir. Bunun için, limon dilimleri güzelce yatmadan önce, nasırların üzerine sarılıp güzelce bağlanır.
Sürekli Kabızlık Ve Sürekli İshalin Nedenleri hakkında bilgiler almak için linke tıklayınız.