Genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan Alzheimer hastalığı 65 yaş üzeri bireylerin her 15 tanesinden bi tanesinde görülmekte. Yaş ilerledikçe unutkanlık belirtisi ile ortaya çıkan Alzheimer erkek, kadın demeden hemen her bireyde görülebilecek bir hastalıktır.
Unutkanlık olarak bilinen Alzheimer hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler. Alzheimer hastalığı nedir? Alzheimer belirtileri nelerdir? Alzheimer nasıl tedavi edilir?
Hafıza kaybı, konuşma, gibi sorunlarla kendini gösteren Alzheimer nedir?
Yaş ilerledikçe kendini daha fazla gösteren Alzheimer 80 – 85 yaşın üzerindeki kişilerin her iki tanesinden birinde gözükmektedir. Genellikle kırk ve ellili yaşlarda ortaya çıkmaya başlayan Alzheimer hastalığı unutkanlık hastalığı olarak bilinmektedir. Fakat her unutkanlık Alzheimer değildir. Dünya üzerinde20 milyondan fazla Alzheimer hastalı olduğu bilinmektedir ve bunun yaklaşık 300 bini ülkemizdedir.
Alzheimer Nedir?
Alzheimer bir beyin hastalığıdır. Genelde psikiyatrik hastalıklarla karıştırılabilir. Kişinin bir takım yeteneklerini hatırlama, iletişim ve karar verme kaybetmeye başlaması ile başlar. Ve bu yetenek kaybı zaman içerisinde çoğalır. Sosyal yaşamı tamamen yok eder. Kaygı artar. Kendini ve evini tanıyamaz hale gelir. Peki Alzheimer hastalığının belirtileri nelerdir?
Alzheimer Belirtileri Nelerdir?
Alzheimer hastalığı unutkanlık hastalığı olarak bilinse de habercisi unutkanlık değildir. Sadece unutkan olan birine Alzheimer teşhisi konulmaz fakat unutkanlık ile birlikte beceri kaybı kişilik özelliklerinde değişim gibi, bir takım değişiklikler gösteren birinden şüphelenilmelidir.
Alzheimer hastalığına yakalanan kişi şu belirtileri gösterebilir.
Ufak tefek unutkanlıklarla başlar bazı şeyleri hatırlamaz. Dün nerede olduğunu. İki gün önce kimin geldiğini.
Kelime dağarcığı azalır veya kelimeleri bulmakta zorlanılabilir.
Tarih ve yol bilgisi kaybolmaya başlar. Evini bulmakta zorlanır veya bulamaz.
Hesap yeteneği düşer. Pratik hesaplarda bile zorluk çeker.
Bazı eşyaların yerini unutur veya yerlerini karıştırır.
Karakterinde değişimler başlar yapmadığı şeyleri yapar olur.
İçine kapanır. Psikolojisi bozulmaya başlar.
Sorumluluk almaz. Sorumluluklarını unutur.
Hastalık ilerledikçe beyindeki sinir hücreleri ölmeye başlar.
Sorularında tekrar başlar aynı soruları sorar.
Kendi işlerini yerine getirmez.
Zaman içerisinde hiç bir ihtiyacını karşılaya bilir ve yatağa bağlı bir yaşam sürdürü.
Alzheimer olan kişi sürekli gözlem altında tutulmalıdır aksi taktirde hiç hoş olmayan sonuçlar yaşanabilir. Peki Alzheimer hastalığı nasıl tedavi edilir?
Alzheimer Tedavisi
Erken tanı hemen her hatalıkta önemli olduğu gibi Alzheimer içinde çok önemlidir. Fakat kesin bir tedavi süreci yoktur. Yapılan tedavi ile hastalık ortadan kalkmayabilir ki bu oran çok yüksektir. Uygulanan tedavilerde esas amaç hastalığın göstermiş olduğu belirtileri yani semptomları azaltmak hastalığın ilerlemesini durdurmak veya seyrini düşürmektir. Bu tedavi ile hastanın yaşam kalitesinin düşmemesi hedeflenir. Doktor kontrol ve tavsiyesinde anti depresan tedavisi başlatılır. Hastalığın tedavi sürecinde kullanılan belirli ilaçlar erken teşhiste çok etkili olmaktadır.