Anne karnında down sendromlu bebek hareketleri, var olan hastalığın tespiti için oldukça önem arz eden bir konu olarak gözlemlenmektedir. Anne karnındayken down sendromu olan bir bebeğin anlaşılması için dikkat edilmesi gereken konuları araştırdık.
Kim istemez ki bir bebek sahibi olmayı ama bu kararı vermek bile oldukça zordur. Kendimden hatırlıyorum aylarca bu konuda kendimle çelişmiştim. Hastalık ta sağlıkta insanlar için ama aylarca düşündüm ya çocuk down sendromlu olursa ne yaparım. Elbette bir çok hastalık var ama neden se hep down sendromuna takıldım kaldım.
En zor karar da ne yapılacağı öyle bir durumda Allahtan gelen her şeye razıyım mı demek yoksa çocuğa bile bile böyle bir eziyet çektirilmez mi demek oldu. Karar veremedik sonuca Allaha şükür böyle bir rahatsızlıkla karşılaşmadık.
O dönemde down sendromu ile ilgili deli gibi araştırma yaptım. Okumadığım makale okumadığım yazı kalmadı diyebilirim. Bulduğum sonuçları da siz değerli okurlarla paylaşmaya karar verdim. İşte down sendromu ile ilgili tüm detaylar.
Down Sendromu Nedir?
Down sendromu ile ilgili bulguları paylaşmadan önce en basit tanımı ile size bu hastalığın ne olduğunu anlatmaya çalışayım. Normal bir insan da 46 olması gereken kromozom sayısının fazla çıkması sonucunda oluşan rahatsızlığa down sendromu denir.
Down Sendromunda Kromozom Sayısı Kaçtır?
Down sendromunda kromozom sayısı normal olması gereken kromozom sayısının bir fazlası yani 47 dir. Normal sağlıklı bir insan anneden 23 babadan 23 kromozom alır. Yani her kromozomdan insan üzerinde 2 şer adet bulunur 21. kromozom çiftinde bir adet fazla yani 3 adet olması bu hastalığı doğurur.
Hamileliğin her dönemi ve her aşamasında özellikle anne adaylarının her değişimi ve her gelişimi dikkatle incelemesi gerekir. Her farklılığı mutlaka doktoru ile paylaşması gelecekte sorunların yaşanmaması için önemlidir. Özellikle anne karnında down sendromlu bebek hareketleri kendini gösterebilmektedir.
Anne karnında down sendromlu bebek hareketleri nelerdir diye düşünenlerdenseniz size tüm detayları ile yaptığımız araştırmanın sonucunu paylaşalım.
Anne Karnında Down Sendromlu Bebek Hareketleri
- Bebeğin kalbinde normalin dışında olan atım ve hareketler,
- Bacak bölümünde diz ve kalça arasındaki kemiğin normalinden küçük olması,
- El serçe parmak ikinci kemiğinin olmaması,
- Bacaklarda kısalık,
- Ensenin normalden kalın olması,
- Kol kemiklerinde kısalık,
- Böbrek gelişim ve genişlemenin yavaş olması,
- Kulakların normalden küçük olması,
- Ayak baş parmağının diğer parmaklara bitişik olmaması,
- İliak açı genişliği gibi sorunlar Anne karnında down sendromlu bebek hareketleri için ilk göstergelerdir. Tabi ki bunu direk annenin anlaması mümkün değil doktorun gözlem altında tutması gerekir.
Anne karnında down sendromlu bebek görüntüleri arasında en çok dikkat çeken belirti ise Down sendromlu bebeklerin ayaklarıdır. Ayak baş parmağındaki ayrılık ultrason filminde gözlemlenebilir.
Down Sendromu Ne Zaman Belli Olur?
En çok merak edilen sorular içerisinde “Down sendromu ne zaman belli olur?” sorusu gelmektedir. Bu soruya ilişkin olarak akla gelen diğer bir soru ise “anne karnında down sendromlu bebek anlaşılır mı?” dır.
Anne adaylarının bebek karnındayken sürekli doktor tarafından uygulanan ultrason ile görüntüleme yöntemi ve buna ilaveten bazı testlerin gerçekleştirilmesi bebekte down sendromu olduğu nasıl anlaşılır sorunu hakkında bilgiler vermektedir.
Down Sendromu İçin Hangi Testler Yapılır?
- İkili test: Hamileliğin on bir ila on dördüncü haftaları arasında yapılan tarama testidir.
- Üçlü test: Hamileliğin on beş ile yirminci haftaları arasında yapılan tarama testidir.
- Dörtlü test: Beta-hCH, estriol, alfa-feto, dimerik inhibin-A değerlerinin ölçüldüğü testtir.
- Ense kalınlığı: Hamilelik sürecinin yine on beş ile yirminci haftaları arasında gerçekleştirilen bu ölçümde, bebeğin ense kalınlığının normal değerlerin üzerinde olup olmadığına bakılır.
- Kromozom sayı analizi: Anne karnında bulunan plasentadan veya içerisindeki amniyom sıvısından alınan örnekler sonucunda yapılacak olan tersler down sendromumun kesin teşhisini sağlar.
Bu duruma göre yapılan testler içerisinde en erken hamileliğin 14. haftasında down sendromu şüphesi uyanabilmektedir.
Down Sendromunun Sebepleri
Bu konuda halen bir çok araştırma yapılmaktadır. Down sendromunun sebepleri halen net olarak belirlenememiş olmasına karşılık bilinen en büyük etken yaş tır. 35 Yaş üstü hamileliklerde down sendromu riski artar. Ortalama her sekiz yüz doğumdan bir tanesinde down sendromu görülmektedir. Dünya üzerinde 6 milyon, Türkiye’de 70 bin civarında down sendromlu kişi olduğu tahmin edilmektedir.
Anne Karnında Down Sendromu Tedavisi Yapılabilir Mi?
Anne karnında down sendromu tedavisi var mıdır? Down sendromu tedavi edilebilir mi? Bu konu ile ilgili en çok merak edilen sorular arasındadır. Tedavinin yapılıp yapılamamasını en doğru şekilde yanıtlamak için “Down sendromu nedir?” sorusunun cevabını tam olarak kavrayabilmek gerekir. Biraz önce bu sorunun yüzeysel de olsa cevabını vermiştik.
Burada net olarak biz hastalık ta yazmış olsak down sendromunun bir hastalık olmadığını anlamaktır. Down sendromu bir hastalık değil genetik bozukluktur. 46 olması gereken kromozom sayısının bir fazlasının olmasıdır. Buradan da anlaşılabileceği üzere down sendromu tedavi edilebilen bir sendrom veya rahatsızlık değildir.
Ne anne karnında nede sonrasında down sendromunun her hangi bir tedavisi yoktur. Tek yapılabilecek şey down sendromu ile yaşamayı öğrenmektir.
Down Sendromu Çeşitleri
- Trisomi21
- Translokasyon
- Mozaik
Sevgili okurlar bazı şarlatanlar sizin konu hakkındaki zayıflığınızı fırsata çevirmek isteyebilir. Kesinlikle sağlık kuruluşları haricinde bu konuda kimseye itibar etmemeniz tarafımızdan önerilmektedir.
Down Sendromlu Bebek Nasıl Anlaşılır
Fiziksel özellikler şüphe uyandırabilir ancak kesin tanı uzmanlar tarafından konulmaktadır. Down sendromu nasıl anlaşılır sorusunun net cevabı için kromozom analizi gerekmektedir.
- Burun kökünde basıklık,
- Ağız yapısının oranına göre daha büyük bir dil,
- Kaslarda yetersiz gerginlik,
- Düz ve basık yüz şekli,
- Yüze göre küçük bir burun
- Eklemlerin normalden daha fazla açılabilmesi,
- Kulak yapısındaki bozukluk,
- Avuç içerisinde avucu ortadan ikiye bölen tek çizgi,
- Serçe parmağında orta kemik olmaması,
Ayak baş parmağının diğer parmaklardan ayrı olması gibi fiziksel özelliklerin dikkatinizi çekmesi doğrultusunda mutlaka uzman bilgisine baş vurmanız gerekmektedir. Uzman doktorunuzun da gerekli görmesi veya sizin arzunuz dahilinde gerekli kromozom testleri gerçekleştirilebilir.