Antibiyotik alerjilerinde tanı hasta şikâyetlerinin belirlenmesi ve hastanın muayene edilmesi sonucunda konulur. Belirtiler ilacın kullanılmasından bir süre sonra başlar. Bu nedenle akla ilk olarak ilaç alerjisinin gelmesi kaçınılmazdır. Peki antibiyotik alerjisi nasıl anlaşılır?
Bu makalemizde hastalarda ciddi sorunlara yol açabilecek antibiyotik alerjisini ele aldık. Fark edilmemesi durumunda çok ciddi sağlık problemlerine yol açan antibiyotik alerjisi nasıl anlaşılır?
Laboratuvar tetkiki yapıldığında, Antibiyotik alerji belirtileri olan hastanın kanında var olan bir ilaca, mesela penisiline karşı oluşan IgE antikorlarının varlığı da eşlik edebilir. Fakat bu yöntem bütün ilaçlar için kullanılamaz.
Antibiyok alerjisini nasıl anlarım?
Antibiyotik alerjisinin tanısında cilt testlerinden de faydalanılır. Fakat bu testler uzman bir hekim tarafından ve çok dikkatli bir şekilde değerlendirilmelidir. Yapılan bu testler yalnızca IgE antikorlarının rol oynamış olduğu alerji reaksiyon tanısı için kullanılabilir.
Bu testler cildin üstüne alerjen maddenin bir damla damlatılması ve cilt derisinin delinme yöntemi ile ya da bu test negatif çıkmış ise cildin iç kısmına alerjen maddenin verilmesi yöntemi ile yapılabilir. Test yapılırken kullanılan ilacın dozu irritasyona sebep olmayacak bir oranda ayarlanmalıdır.
Negatif ve pozitif kontrol testlerinin yapılmış olması testin geçerli olması bakımından büyük önem taşımaktadır. Bunlar yapılmadığı takdirde hastanın cidden alerji olup olmadığı hiçbir şekilde anlaşılamamaktadır. Görüldüğü üzere ilaç testlerinin yapılması düşünüldüğünün aksine hiçte kolay değildir.
İlaç testleri yapılırken kurallar göz önünde bulundurulmaz ise çok ciddi problemler ortaya çıkabilir. En önemlisi ilaç testleri yapılırken bilhassa cilt içi testler esnasında alerjik reaksiyonlar açığa çıkabileceğinden, anafilaksi tedavisinin uygulanabileceği, alınabilecek bütün önlemlerin alındığı bir sağlık kurumlarında yapılması gerekmektedir.
Testlerin doğru bir şekilde yapılmaması ve analiz edilememesi durumunda yanlışlıkla hastanın alerjik olmadığı halde alerjik olarak nitelendirilmesine neden olabilir. Hasta açısından oldukça fazlasıyla kötü bir durumdur bu durum. Yapılan cilt testleri hastanın duyarlılık oluşturmasına neden olabilir. Bu sebeple çok gerekli görülmediği müddetçe bu testler uygulanmamalıdır. Bu testlerin illa ki yapılması gerekiyorsa tedavi kürlerinin en başında yapılmalıdır.
Başka bir deyişle test uygulandıktan sonra ilaçlara başlanılması gerekir. İlaca başlanma zamanı geciktirildiği takdirde hasta geçen zaman içinde duyarlı bir hale gelebilir. İlaç kullanımından sonra kısa bir zamanda meydana gelen Antibiyotik alerjilerinde cilt kaşıntıları, kabarıklık, kızarıklık, şişme, öksürük, çarpıntılar ve fenalaşma gibi sorunlar oluşursa vakit kaybetmeden hastaneye gidilmelidir.