B12 Eksikliği ciddi sağlık sorunları ile birlikte yaşam kalitemizi de olumsuz etkilemektedir. Peki B12 vitamin eksikliği hangi hastalıklara yol açar?
Genellikle beslenme probleminden kaynaklı olarak eksikliği gözlemlenen B12 vitamini vücudun adeta pili görevini görmektedir.
Bu yazımızda vücudumuzu baştan aşağı etkileyen B12 vitaminini ele aldık peki bu yazımızda B12 vitamini ile ilgili hangi sorunların cevaplarını bulacaksınız?
- B12 vitamini nedir nelerde bulunur?
- B12 eksikliği nedir?
- B12 vitamin eksikliği ne yemeli nelerden B12 vitamini karşılanabilir?
- B12 vitamin eksikliği tedavi edilmezse ne olur?
- B12 vitamin eksikliği hangi hastalıklara yol açar?
- B12 Vitamini nelerde bulunur?
B12 Eksikliği Nedir
Son zamanlarda adından sıkça söz ettiren sağlık sorunlarından bir tanesi de B12 vitamini eksikliğidir. Adeta vücudumuzun pili görevini gören B12 vitamini eksikliğinin sebepleri şu şekilde sıralanabilir.
B12 Vitamini Eksikliğinin Nedenleri
- Aşırı ve Ağır Alkol Tüketimi
- Bağırsak organizmalarındaki ( bakteri ) artış
- 50 Yaş üzeri kişilerde
- Diyabet ilacı kullanımı
- D vitamini eksikliği ne bağlı olarak B12 Vitamini eksikliğinin ortaya çıkması
- B12 Vitaminini etkileyebilecek türde ilaç kullanımı
- Mide iltihabı
- Pankreas yetmezliği
- Vejetaryenlik
- Yetersiz hayvansal gıda tüketimi
B12 vitamini eksikliğinin belirtileri nelerdir?
B12 vitamini eksikliği bir çok belirti ile karşımıza çıkabilmektedir? Unutkanlık, uykusuzluk, yorgunluk, kas ağrısı, el kol ve bacaklarda uyuşma, baş ağrısı, görme bozukluğu veya bulanıklığı, nefes darlığı, kulak çınlaması, üşüme hissi, iştahsızlık, kansızlık, erken doğum riski, çarpıntı ve baş dönmesi gibi sebepler B12 eksikliği belirtileridir.
Son dönemlerde yine moda olan rahatsızlıklardan biride durduk yere baş dönmesidir. Genelde vertigo olarak adlandırılan baş dönmesi kulak kristallerindeki oynama olarak değerlendirilir. Fakat bu baş dönmesinin bir çok sebebi olabildiği gibi en büyük sebeplerinden biri de B 12 Vitamininin eksikliğidir. Baş dönmesi sorunu yaşayanların mutlaka B12 vitamini eksikliğine karşı gerekli testleri yaptırması gerekmektedir.
B 12 Eksikliği Nasıl Giderilir B12 Eksikliği Tedavisi
B 12 Eksikliği olup olmadığını en yakın sağlık kuruluşlarından test yaptırarak öğrenebilirsiniz. Eksikliğin görülmesi sonucunda doktorunuz tarafından uygun görülen takviye yaptırtılacaktır. Genelde B 12 vitamini için iğne verilmekle birlikte bu vitaminin eksilmemesi ve her hangi bir sorunla karşılaşmamak için evde bizim alacağımız önlemlerde bulunmaktadır.
B12 Vitamini nelerde bulunur?
B 12 vitamininin ana kaynağı hayvansal gıdalardır. Pek çok hayvansal gıdada B 12 Vitamini bulunmaktadır. Mercimek, bezelye, taze fasulye, istiridye, ıspanak, brokoli, pancar, karnabahar, maydanoz, barbunya, ringa balığı, sardalye, alabalık, yengeç, midye gibi kabuklu deniz hayvanları, dana karaciğeri, tavuk ciğeri, uskumru, somon, ton balığı, karides, zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, kırmızı et, süt, yoğurt, peynir çeşitleri, yumurta gibi besinler B12 vitamini eksikliği olan kişiler tarafından sürekli tüketilmelidir.