Yeni doğan bebeklerin genel sorunlarından bir olan gaz sancısı neden olur? Bebeklerde gazın sebepleri nelerdir? Bebeklerde gaz nasıl geçirilir? Bebeklerde gaz çıkartma. işte bebeklerin gaz sorunu ile ilgili merak ettiklerini burada.
Yeni Doğan Bebeklerde Gaz Sancısı ve Gaz Çıkarma Yöntemleri
Yeni doğan bebeklerin en büyük sorunları içerisinde olan gaz sancısının en şiddetli olduğu bebeklere en çok sıkıntı yarattığı dönem bebeğin ikinci ayı ile dördüncü ayı arasındadır. Genelde bebeklerdeki gaz sorunu yaklaşık olarak on beşinci günden itibaren oluşmaya, ağız içerisinde bulunan kasların kuvvetlenmesi ile daha fazla hava yutmaya başlar. Bu durum zaman içerisinde şiddetlenerek hem bebekte hem de aile içerisinde huzursuzluklara sebep olur.
Erişkin kişiler ile bebeklerde oluşan gaz sancısı arasında aslında bir fark bulunmamaktadır. Sadece erişkin kişiler rahat ve sürekli hareket edebildiğinden dolayı sindirim sistemi içerisinde biriken gaz dağılır. Bebeklerin ise hareket şansı kısıtlıdır hareketsizlikten dolayı biriken gaz dağılmak yerine sıkışmaya sebep olur. Buda bebeğin sancıdan dolayı huzursuzlanmasına olanak sağlar. Bebeklerde dördüncü aydan itibaren gaz sancısının azalma sebebi ise hareketlerin çoğalması, oldukları yerde dönmeye başlamalarıdır. Hareketler arttıkça sancılar azalarak yok olmaya başlar.
Geçmiş dönemlere bakıldığında bebeklerdeki gaz sorununun şimdiki döneme nazaran daha az olduğu büyüklerimiz tarafından da söylenmekte. Bunun sebebi ise geçmişte kullanılan beşikler. Beşik, salıncak gibi bebeğin sallanmasına imkan sağlayan materyaller aynı zamanda bebeğinde hareket etmesine olanak sağlamaktaydı bu sebeple bebeklerdeki gaz sancısı günümüze nazaran daha az yaşanıyordu.
Bebeklerde Gaz Sorunu Nasıl Geçer?
Gaz sorununun bebeğin hareketsiz kalmasından kaynaklandığını artık biliyoruz. Peki gaz sorununu çözmek için neler yapabiliriz? Herkesin bildiği sırtını sıvazlama yöntemi en iyi yöntemlerden biridir. Fakat bebeğin sırtını sıvazlarken ayakta yürünerek yapılması daha etkili olacaktır. Çünkü adım atıldıkça bebek hareket edecektir. Bir çok kişi bebeklerin arabada gazını kolay çıkarttığını iddia eder. Bu tez kesinlikle doğrudur. Arabada bebeklerin rahat gaz çıkartmasının sebebi etrafı izlemek değil yoldan ötürü arabanın sürekli olarak sarsılmasıdır. Buda bebeğin gaz sıkışmasını ortadan kaldırarak rahatlamasına olanak sağlar. Gaz oluşumunu engellemek mümkün değildir. Fakat gazın bebeği rahatsız etmesini engellemek hareket etmesinden geçer.
Anne Sütü Gaz Yapar Mı?
Doğumdan sonraki ilk günlerde bebeklerin gazının iyi çıkartılmasına yardımcı olmak gerekir. Bebekler gazı olduklarını bir şekilde ifade eder. Karnı guruldar, hıçkırık tutar, alttan gaz çıkarır bu benim gazım var alın demektir. Bunu fark etmeyen anne ve babalar yaklaşık olarak bebeğin doğumundan 20 gün sonra bebeğin ağlaması ile ayağa kalkar. Genelde anne gazlı yiyecekler yedi, üşüttü veya sütü gazlı diye düşünülse de bu tez tamamen yanlıştır. Annenin yediği gazlı içecek veya yiyecekler kendi sindirim sisteminde birikir. Anne vücudunun üretmiş olduğu süt ile uzaktan yakında alakası yoktur.
Bebeğin Her Ağlaması Gaz Mı?
Bebeklerin en mükemmel yapabildikleri şey ağlamaktır. Ama hiç bir bebek durduk yere ağlamaz mutlaka bir sıkıntısı vardır ki en başta dediğimiz gibi en büyük sorunları ise gazdır. Fakat bazen bebeğin fazla yemesi de gazın yoğunlaşmasına sebep olur. Bebeklerin kakası genelde sarı renklidir ve bu her şey normal anlamına gelmektedir. Fakat kaka yeşil renkli ise bu bebeğin fazla gıda aldığı anlamına gelmektedir. Bebek ishalken de kaka yeşil renkte çıkabilir çoğu zaman bu durum normaldir. Ama doğduğu andan itibaren kaka rengi yeşil ise mutlaka uzmandan destek almak gerekir.
Bebeklerinizin Gaz Sancısı (Kolik) ve Çıkarma Yöntemleri
Annelerin de anlamsızca bakışlarına ve biraz panik olmalarına neden olan bir konudur aslında. Bebekleriniz durup dururken ağlaması ve rahatsızlık duyması gibi problemlerle kendini duyurabilmektedir. Bu problem bebeklerinizin kolik hava yutmasından kaynaklı olarak karındaki şişliği de bağırsaklar gidermesine yardımcı olmasıdır.
Bu kolik dediğimiz olaylardan kaçınmak için emzirme sürenizi kısaltmanız gerekmektedir. Bebeğinizin rahatlaması için her iki memeden de belirli aralık saatler de emzirerek bebekleriniz daha fazla gaz yutar ve bu sorun ortadan kalkmaktadır. Diğer tedbirimiz ise beslenmeden sonra oturum şeklidir. Bu oturum şekli 25-30 dakikaya kadar dik oturtun ve bu tedbirle bebeğinizin ağlama gibi problemleri daha az olmakla birlikte hem daha rahat bir uyku uyumasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin yatış şeklini değiştirerekte bu problemleri ortadan kaldırabilir ve daha rahat bir uyku uyuyabilmektedir.
Eğer çocuğunuzda gaz sancısı oluştuysa ilk önce bebeğiniz bağırsaklarını hareketlendirerek ve biraz da hareket ettirerek gaz sancısını önlemiş olursunuz.
Bebeğinize doktorunuz dan alınan ilaç v.b tarzı kullanabilir ve destekli bitkisel çözümlerle de gaz sancısını sonlandırabilmektesiniz. Rahat ve onlara uygun şekilde egzersizler yaratarak beslenmeden sonra gaz onu rahatlatacak ve gaz sancısı sorunu yaşamayacaktır.
Bitkisel Çözümüne değinecek olursak hardal yağı ve anason gibi bitkilerle kurtulabilmektedir. Burada önemli olan bir diğer konu ise emzikli annelerin nasıl beslendiği konusudur. Emzikli anelerin baharat, yemiş ve süt ürünleri gibi bebeklerinizde gaz problemi olabilmektedir.
Bebeklerde gaz sancısı için öneriler
Bebekler emzirme sırasında ya da biberon maması emerken çoğunlukla hava yutarlar. Bu da bebeklerde gaz sancısına neden olur. Bebeklerin beslenmesinin ardından muhakkak gazının çıkartılması gerekmektedir.
Bebeğin gazını çıkarmak için bazı pozisyonlar vardır. Bebeğinizi yüzü size dönük olarak omzunuza yaslayarak sırtına aşağıdan yukarıya doğru hafifçe vurabilir ya da bebeğinizi kucağınıza yüzükoyun yatırarak sırtını sıvazlayabilirsiniz. Bunun dışında eczanelerde satılan gaz ilaçları da bebeğinizin gaz sancısını giderebilir.
Doktorlar boğulma riski nedeniyle bebeklerin yüzükoyun yatırılmasını tavsiye etmiyorlar ama beslenmesinin ardından gazını çıkartasıya kadar bebeğinizi karnının üstüne yatırmanız onu oldukça rahatlatacaktır. Tabii bu süreçte bebeğinizi gözlem altında tutmanızı tavsiye ederiz.
Bebeklerin gaz sancısını azaltmak için kullanılabilecek bir diğer yöntemde bebeğinizin bacaklarına hafifçe bisiklet çevirir hareketi yaptırmaktır.