Evet bebeklerin saçı aynı büyük insanlarda olduğu gibi dökülüyor. Bu yazımızda bebeklerde saç dökülmesi neden olur? Tekrar ne zaman çıkar? gibi soruların cevaplarını araştırarak sizler için derledik.
Dünyaya saçlı olarak gelen bebeklerin yaklaşık birkaç ay sonrasında saçlarının döküldüğü biliniyor. Bu durum bazı anne babalarda bir endişe nedeni olmaktadır. Öncelikle bilinmeli ki belli bir seviyede saç dökülmesi normal olarak kabul edilmektedir. Eğer normalden çok fazla ise bu durumda bir hekime başvurabilirsiniz.
Bebeklerin Saçı Neden Dökülür?
Anne karnında bir bebeğin saç folikülleri hamileliğin hemen hemen 14. haftasında gelişmeye başlamaktadır. 17. haftada ise gelişimini tamamlar ve gebelik boyunca uzamaya devam eder. Bebeklerin çoğu ince saçlara sahip olarak doğar. Ancak bu saçlar yetişkinlerin saç yapısından biraz farklıdır. Yani bu tüyler hem renk pigmenti içermez hem birkaç cm’dir.
Yeni dünya gelen bebeklerde bu ince saçlar doğumdan sonra 2 ila 4. aylarda dökülmeye başlayarak bir değişim dönemine girer. Saç derisinde meydana gelen gelişim ve bebeğin hormonlarındaki değişimler bu tellerin dökülmesine neden olmaktadır. Bu durum herkesçe doğal ve bebeğin büyümesinin bir parçası olarak kabul edilir. Aslında bu dökülme bebeğin ana karnı dışındaki yaşama uyum sağlamasıdır.
Neyse ki dediğimiz gibi bebeklerdeki saç dökülmesi çoğunlukla kaygı uyandırıcı bir durum değildir. Yani bebeğin saçları genelde 8 ile 12 haftalık arasındayken dökülmekte ve daha sonra 3 ile 7 aylıkken yeniden çıkmaya başlamaktadır.
Bebeklerde sağlıklı ve gür saçların çıkması yaklaşık 2 yaşındayken başlar. Saçların uzaması ve dökülmesiyle ilgili süreç cinsiyet, gen ve doğum durumu, bebeklerde ek gıdaya geçiş ve beslenme gibi çok farklı faktörlere bağlı değişebilir.
Bir uygulamadan bahsetmek istiyorum bazı insanlar bebeğin gür saçlara sahip olması için saçlarını tıraş etmektedirler. Bu durum bebeğin saçının geçici bir süreyle biraz daha kalın ve koyu görünmesine sebep olabilir. Ama gerçekten de, araştırmacılar her bir saç kökünün sayısı ve kalitesi genetik olarak belirlendiğini söylüyorlar.
Ebeveynler bebeklerindeki saç dökülmesi ve daha sonra saçların yenilenmesini takip etmelidir. Yeni saç çıkmayan yerlerde patolojik dökülmeler olabilir. Saç kıran gibi problemler bebekler de çıkabilir. Bebeklerde saç derisindeki cilt problemleri, eritem ve kepeklenme sorunu varsa hekime gidilmesi iyi olacaktır. Unutulmamalıdır ki bebekteki tırnak gelişimi ile saçların gelişimi arasında bağlantı olduğundan tırnakların gelişimine de ara ara bakılmalıdır.
Bebeklerde Saç Dökülmemesi İçin
- Bebeğinizi banyodan sonra kurularken yumuşak bir havlu tercih edin.
- Bebeğinizin başını kurulurken yumuşak hareketlerle sert olmadan kurulayın.
- Bebeğinizi yıkarken katkısız doğal şampuan seçin.
- Saçlarını fırçayla taradığınız zaman yumuşak fırça kullanın.
- Anne sütünü bıraktığı zaman bebeğinizde vitamin ve mineral eksikliği olmaması için dengeli beslenmesine önem verin.
- Bebeğin başındaki derinin yumuşak olması ve beslenmesi için yağ kullanabilirsiniz.
- Bebeğinizin başını temiz tutmaya çalışın.
- Bebeği hep aynı pozisyonda yatırmamaya çalışın