Çocukların ve bebeklerin en sevdiği faaliyetlerden biri oyun oynamaktır. Bu noktada bebeklere oyuncak seçimi öne çıkmaktadır. Peki bebeklere nasıl oyuncaklar almalıyız bu araştırma yazımızda ele alıyoruz.
Çocukların oynadığı oyun seçiminde anne ve abalar etkin bir rol oynamalıdır. Çocuklarının fiziksel ve zekâ gücünü artıracak oyunlar seçilmelidir. Çocuklar gözlerini yoran, zihin yorgunluğu yapan oyunlardan uzak tutulmalıdır .
Oyuncaklar
Çocukların gelişim sürecine ve hareketlerine katkı veren hem fiziksel hem psiko-sosyal gelişmelerine yardımcı olan, hayal güçlerini geliştiren her türlü oyun malzemesi ve oyun araçlarına oyuncak denilmektedir.
Bebeklere Oyuncak Alınmalı mı?
Bebeklikten itibaren bebeğinizin yaşına uygun oyuncak seçimi oldukça önemlidir. Oyuncaklar çocuğun hayal dünyasını, karar verme yetisini, boyutlar, şekiller ve renkler gibi kavramları anlamasını ve beceriler kazanmasına yardım eder. Hem birlikte iş yapmak, paylaşmak, sabırlı olmak gibi kavramlar gelişir.
Yukarıda belirtilen hususlar dikkate alındığında bebek ve çocuklar oyuncaklar alınmalı ve oyunlar oynanmalıdır. Tabi her işte olduğu gibi bu noktada da dikkat edilmesi gereken hususlar bulunmaktadır.
Yaşa Göre Oyuncak Seçimi
Bebeklere ve çocuklara oyuncak alırken çocuğun yaşına, yeteneklerine ve ilgisine uygun oyuncakları dikkate almak gerekmektedir. Yani motor becerilerini geliştiren, dil gelişimi olumlu etki eden, yaşına uygun ve toplumsal gelişimine katkı vermesine de dikkate edilmelidir.
Çocuğun yaşına göre oyuncak almak oldukça önemlidir. Zira küçük oyuncaklar ilgisizliğe ve erkenden sıkılmaya sebep olabilirken olduğu yaşından daha ileri yaşlara göre olan oyuncaklar ise başarısızlık ve özgüven eksikliği sonucu çıkabiliyor.
Bebeklere Oyuncak Seçmek
Zamanımızda anne babalar oldukça fazla oyuncak çeşitliliği ile karşılaşmaktalar. Zeka geliştiren oyuncaklarda tutun motor becerilerine geliştiren oyuncaklara kadar çeşitlilik mevcut. İçlerinde iyi ürünler de olmakla birlikte bu çeşitlilikte boğulmadan araştırmalı ve basit düzenekli oyuncaklar da zekâyı geliştirdiği unutulmamalıdır.
Bebeğinizin ilk eline aldığı çıngırak, diş kaşıyıcı ya da peluş oyuncak hem bebeğinizin yaralanmasına sebep vermeyecek malzemeden üretilmiş olmalı hem de kopup yutulabilir küçük parçalar içermemelidir.
Oyuncak seçiminde en önemli bir hususta oyuncakta CE belgesinin olmasıdır. CE belgesi olan ürünleri gönül rahatlığı ile çocuğunuza verebilirsiniz.
Kesinlikle CE işareti olmayan oyuncakları satın almayın. CE belgesi olmayan ürünler çocuğunuz için güvenli değildir ve kansorejen oyuncaklar malzeme ve boyadan imal edilmiş olabilir.
Çocuklarımıza hareketsiz kalacağı bilgisayar oyunları yerine, onları bedeni ve zeka olarak çalıştıracak yapboz, labirent, farkı bulma, çember çevirmek, top oynamak, saklambaç, kelime avı gibi oyunlarla birlikte basketbol oynamak, yüzmek, jimnastik yapmak gibi spor faaliyetleri yaptırınız. Çocukların nesneleri tanıma ve kullanma, oyunları sorgulama ve onlarla ilgili sorular sorma çocukların zekâ gelişimi için çok önemlidir.
Çocukların seçtikleri veya zevk aldıkları oyunlar, onların ileriki yıllarda arkadaş, çevre ve iş seçme ve kişiliğinin şekillenmesine konusunda yön verir. Ayrıca çocukların hobileri ortaya çıkmış olur. Oyuncakların yanında çocuğunuzun gelişimine katkı sağlayacak televizyon programlarını da ihmal edilmemelidir.
Eğer bebeğinize bir oyuncak alıyorsanız bunu bilindik markalardan almalısınız yoksa bebeğiniz için endişelenmeye başlayabilirsiniz hatta geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına hazır olmalısınız diyebiliriz. Konuyu daha fazla uzatmayalım ve işte sizlere bebeklere alınmaması gereken oyuncaklar!
Bebeklere Doğru Oyuncak Seçimi
Çocukların her yaş grubunda ihtiyaç duydukları oyuncaklar farklıdır. Altı aylıktan sonra çocuklar artık oturmaya alışmışlardır. Bu evrede ellerine vereceğiniz yumuşak ve ses çıkaran oyuncaklar bebeğiniz tarafından çok sevilecektir. Bu dönem aynı zamanda diş çıkarma dönemine denk geldiği için eline alacağı her şeyi ağzına götüreceği göz ardı edilmemelidir.
Hijyenik ve plastik oyuncaklar bebeğinizin dişlerini kaşımasına da yardımcı olur. 8 aylıktan bir yaşına kadar olan dönemde bebeğiniz artık yavaş yavaş yürümeye başlamıştır.
Etrafını keşfetmeye başlayan ufaklık için ses çıkaran toplar, arabalar ve bebekler oldukça uygun oyuncaklar arasında yer alır. On beş aylıktan sonra artık yürümek ve koşturmaya iyice alışmış olan çocuğunuzun en hareketli süreçlerinden biri başlamıştır. Dünyayı keşfetmeye yönelik, her yeri karıştıran ve durmadan yeni deneyler yapan akıllı bıdıklar için ev içerisinde önlemler alınmalıdır.
Bu süreçte oyuncak enstürmanlar, yap bozlar, oyun blokları ve oyun hamurları tam onlara göredir. 18 aylıktan sonra artık motor becerileri iyice gelişmiş olan çocuğunuz için seçeceğiniz oyuncaklarda artık onun da söz hakkı olmasının zamanı gelmiş demektir.
2 yaşından sonra üç tekerlekli bisikletler, sallanan atlar ve hayal gücünü besleyen, günlük hayatı dramatize eden oyuncaklar ile oynamaktan çok keyif alırlar. Her yaşta oyun ve oyuncaklarla çocukları mutlu etmek çok kolay. Yeter ki ufaklığın ihtiyaçlarını bilin.