Bebeklere topuk kanı testi neden yapılır? Bebeklerden neden topuk kanı alınır? Bebeklerde topuk kanı testi nedir? Bebeklerde topuk kanı testi için tüm bilinmesi gerekenler burada.
İlk defa anne oluyorsanız hem hamilelikle hem de annelikle ilgili çok fazla bilginiz ve tecrübeniz olmadı. Yaşadınız hamilelik süreci boyunca bir çok bilgiyi öğrendiniz şimdi sıra geldi anneliğe. Bu yazıyı okuduğunuza göre ya yakın bir süreçte anne olacaksınız yada çiçeği burnunda bir annesiniz. Detaylara geçmeden önce size biliyoz.com ekibi olarak hayırlı olsun, bebeğinizi Allah analı babalı büyütsün demek isteriz.
Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilmek için uzman doktorunuz tarafından nasıl bir takım testlere tabi tutuldunuz. Şimdi sıra bebeğinize geldi. Aynı durum bebeğiniz içinde geçerli. Onunda sağlıklı bir şekilde gelişmesi için bir takım testlerden geçmesi gerekiyor.
Erken teşhis hayat kurtarır.
Metabolizma ve genetik ile ilgili sorunların araştırıldığı topuk kanı testi, vakit geçirmeden uzmanların uygun gördüğü süre içerisinde mutlaka yapılması gerekiyor. Peki topuk kanı testi nedir? Kısaca sizlere anlatalım.
Topuk kanı testi nedir? Ne zaman ve nasıl yapılır?
Bu bölümde yeni doğan bebeğinize neden topuk kanı testi yapılması gerektiği ile topuk kanı testinin ne zaman yapılmasının uygun olduğunu ve nasıl yapılması gerektiğini gerektiğini anlatacağız.
Topuk kanı testi nedir?
Adından da belli olduğu üzere yeni doğan bebeklerin topuğundan alınan kan ile yapılan testtir. Yeni doğan tarama testleri içerisinde olan topuk kanı testin de hedeflenen, eğer varsa metabolizma ve genetikle ilgili sorunları tespit etmektir. İleri zamanlarda oluşabilecek sorunlara karşı erken tanı ile önlem almaktır.
Topuk kanı testi ne zaman yapılır?
Topuk testi genelde hastanede doğan bebeklerin gözlem süreci bitmeden yapılmaktadır. Yeni doğan bebeklerde topuk testi doğumdan en az 24 saat uygulanmaktadır. Topuktan alınan bir miktar kan ile ileriye dönük yaşanabilecek ciddi rahatsızlıklara karşı yapılan bir taramadır.
Eğer ki topuk kanı bebeğin doğumundan sonra 24 saat dolmadan alındıysa testin bir ila iki haftalık süreçte tekrarlanması gerekmektedir. Topuktan kan alma ile yapılan bu testin en makbul zamanı doğumdan sonra 24 ila 72 saat arasında olan zamandır.
Değerli ebeveynler bebeğin erken doğması sonucunda her hangi bir sebepten dolayı topuk kanı alınmadıysa bu işlemi bir hafta geçmeden yaptırmanız gerektiğini unutmayın.
Topuktan alınan kan ile yapılan test haricinde yeni doğan bebeklere rutin olarak işitme, görme, testis, kemik ve kalça çıkıklığı testleri yapılmaktadır.
Topuk kanı testi nasıl yapılır?
Topuk kanı testi bebeğinizin doğumundan en az 24 en fazla 72 saat sonra yapılmaktadır. Minik yavrunuzun topuğuna iğne yardımı ile yaklaşık 2,5 mm lik delik acıkmak sureti ile gerçekleşir. Bebeğin kanının yetersiz gelmesi durumunda topuk bir miktar sıkılarak daha fazla kan gelmesi sağlanır.
Akan kan özel hazırlanmış bir kağıda sürülür ve bu form üzerine anne ve babanın bir takım bilgileri eklenerek tarama testinin yapılacağı laboratuvara gönderilir.
Topuk kanı testi ile teşhis edilen hastalıklar?
Yeni doğan bebeklerin topuğundan alınan kan ile yapılan testin sonucundan hangi hastalıklar teşhis edilir öğrenmek ister misiniz? İsler için bu konuyu etraflıca araştırdık. Bir çok kişi topuk kanı testi sonucunda hangi hastalıkların taramasının yapıldığını, hangi hastalıkların teşhis edildiğini bilmemektedir. İşte topuk kanı testi ile teşhis edilen hastalıklar. Bebeklerde topuk kanı yüksek çıkarsa ne olur gibi merak edilen sorunun cevapları da hastalıkların içerisinde yer almaktadır.
Fenilketonüri
Telaffuz ederken bile insanı zorlayan bu hastalık fenilalanin hidroksilaz enzimindeki eksiklik ve azalmaya orantılı olarak kan ve vücut sıvısı içerisinde bulunan fenilalanin ve metabolitlerin yükselmesi ile oluşan bir hastalıktır.
Bu hastalık bebeğin beslenmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden bebeklerden alınan topuk kanı doğumdan en az 24 saat sonra alınmaktadır. Bebeğin beslenmesi ve hastalığa bağlı semptomların ortaya çıkması gerekmektedir. Hastalığın oluşması sonucunda fenilalanin aminoasidi ve metabolitlerin kana karışarak beyin üzerine hasarlar vermeye başlar.
Böyle bir hastalığın bebeğinizde olması ciddi zeka sorunları oluşturmaktadır. Topuk testi sonucunda erken teşhis edilebilen bu hastalık, uygulanacak basit bir diyet sayesinde geriletilebilir. Bebek normal bir gelişim sağlar.
Hipotiroidi
İsminden de anlaşıldığı üzere bir tür troid hastalığıdır. Bu sorunun oluşması sonucunda troid bezleri görevini tam anlamı ile ifa edemez ve vücudun gelişimi durma düzeyine gelir.
Annede bulunan iyot eksikliği ve haşimato bebekler üzerinde sorunlara yol açar. Haşimato ile ilgili merak edilenleri Hamilelikte üşüme hissi adlı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bebeklerde oluşabilecek hipotroidi ciddi beyin hasarlarına ve zeka geriliğine neden olabilmektedir. Topuk kanı testi sonucunda hastalığın bebekte çıkması sonucunda gerekli hormon bebeğe ağız yolu ile verilip hastalığın engellenmesi sağlanmaktadır.
Biyotinidaz Eksikliği
Bebeklerde topuk testi yapılıp teşhisi gerçekleştirmezse ciddi sorunlara yol açan diğer bir hastalıkta biyotinidaz eksikliğidir. Biyotin ismi verilen bir çok kişinin adını duymuş olduğu vitaminin eksikliğinden dolayı bebekte saç dökülmesi, havale, egzama, gelişim geriliği, görme sorunları, yürüme bozukluğu, işitme sorunlarına sebep olabilir. Hatta rahatsızlığın fark edilmemesi nörolojik sorunlara sebep olabileceği gibi sonu ölüm dahi olabilmektedir.
Fakat topuk testi sorucunda erken teşhis edilen hastalığa hükmetmek mümkündür. Bebeğe ağız yolu ile gerekli vitamin verilerek hastalığın çözümü sağlanır.
Galaktozemi
Metabolizma ile yakından ilgili bir hastalıktır. Bebeğin enerji üretmesi için gerekli olan galattozemi kullanımını gerçekleştirecek olan enzimlerin salgılama yapmasını durdurur.
Hastalığın belirtileri doğumdan hemen sonraki günlerde kendini gösterir. Belirtilerin içerisinde karaciğerlerde büyüme, sarılık, ishal, kusma şeklindedir.
Yapılacak topuk kanı testi sonucunda hastalığın etkilerini durdurmak için laktoz diyeti verilir. Testin yapılmaması ise bebekte zeka geriliğine ve böbrek yetmezliğine sebep olmaktadır.
Topuk kanı testi sonucu ne zaman belli olur?
Topuk kanı testi sonucu diğer testler gibi bir iki gün içerisinde çıkacak bir sonuç değildir. Aileleri sürekli endişe içerisinde bırakan acaba bebeğimde bir şey var mı sorununun cevabını alabilmek için yaklaşık 3 hafta beklemek gerekir. Peki topuk kanı testi sonucu nasıl öğrenilir?
Topuk kanı testi sonucu nasıl öğrenilir?
Topuk kanı testi sonucu nasıl öğrenilir sorusu bir çok ebeveynin kafasını kurcalamaktadır. Genelde topuk testi sonucunda bir problem gözükmemişse size her hangi bir bilgi verilmemektedir. Eğer topuk kanı alındıktan sonra 3 ila 4 hafta içerisinde kimse sizi aramadıysa rahat olabilirsiniz. Çocuğunuzun tüm değerleri normal çıkmış demektir.
Hangi durumlarda size telefon edilir?
- Topuk kanı testi için alınan kan yetersiz kalmışsa.
- Topuk kanı testi sonucundan bir problem le karşılaşılmışsa.
- Topuk kanı testin sonucundan şüphe duyulmuşsa ilgili kişiler sizi arayıp kan alma işleminin tekrarlanmasını isteyebilir.
- Topuk kanı bebek yeterli beslenmeyi sağlamadan alındıysa
- Topuk kanı 24 saatlik süreçten önce alındıysa
- Bebek küçük yani prematüre doğmuşsa
- Kan değişim sorunu yaşandıysa
Tekrar kan vermek gerekirse yine sıkıntılı olan bekleme süresi yaklaşık 3 haftadır. Eğer bebekte bir sorun varsa test sonucunda sorunun ne olduğu saptanır ve bebek için gerekli tedaviye başlanır.
- Topuk testi bebeğinizin hayatını kurtarabilecek, her hangi bir sorunu olup olmadığının saptamasının yapılabileceği bir testtir.
- İtiraz edilmeden bebeklerin bu teste tabi tutulması gerekmektedir.
- Topuk kanı alınmamış bebekler için ebeveynlerin neden alınmadığına dair uzman doktorundan bilgi alınması tavsiye edilir.