Bebeklerin göz bakımı oldukça önemlidir. Zira insanların en önemli organlarından olan göz en hassas bölgelerden birisidir. Bu hassaslıktan dolayı göz sağlığı ve hijyeninin önemli biri yeri vardır.
Büyük insanlara göre hassas cildi olan bebeklerin göz bakımı oldukça önemli bir konudur. Henüz yeni doğmuş olan bebeklerin gözyaşı kanalları geniş olmadığı için çapaklanma çoklukla görülmektedir.
Bebeklerde Göz Bakımı
Bebeklerin gözleri doğduktan yaklaşık birkaç gün sobra normal ve doğal hallerini alır. Zira ilk doğdukları zaman gözlerinde şişlik ve kapalı olma durumu olabilir. Doğumla birlikte gelişmeye başlayan gözler hemen hemen yedi yaşa kadar sürebilir.
Bu süre içerisinde gelişen gözler yetişkin olana kadar keskin olamazlar. Hem yeni doğmuş olanlar uzunca süre uyuduklarında göz kenarları ve kapaklarında salgılar oluşmakta bu da çapaklanmaya neden olmaktadır. Uzun uykudan oluşan bu çapakların temizliğine dikkat edilmes ise bazı enfeksiyonlara yol açabilir. Bu noktada bebeklerin göz bakımı göz sağlığını korumak adına çok önemlidir.
Yeni doğan bebekler de gözlerde ki çapaklanmaya dikkat edilmeli ve düzenli olarak saf su ile ıslatılmış bir pamuk kullanılarak temizlenmelidir. Bebeklerin gözyaşı kanallarının dar olması nedeniyle gözlerde çapak oluşumu artabilmektedir.
Bebeklerin Göz Bakımı Nasıl Olmalıdır?
- Bebeklerde göz temizliği nazik bir şekilde hijyen ellerle yapılmalıdır.Bunun için ellerimiz doğal bir sabunla güzelce yıkanmalı ve sonra kuru ve steril olmasına dikkat edilmelidir.
- Şayet bebek uyandıktan sonra göz temizleme olacaksa bebeğin gözlerini açtığından emin olunuz. Yeni uyandığından gözleri kapalı olabilir, çapaklardan kaynaklı kapalı olan göz kapaklarını temizlemek için açmaya zorlamayınız. Bu durumda tam steril ve kullanılmamış gazlı bir bezi önce tuzlu suyla dha sonra kaynamış suyla steril edelim. Soğmuş ve steril olmuş besle nazikçe yavaş yavaş temizleyelim ki uyku halinden çıkacak ve gözleri de kendiliğinden açılmış olacaktır.
- Temizlerken çapakların gözün içine girmemesi için, temizleme işini gözyaşı kanalı ucundan gözün dışına doğru yapın. Bir gözü temizlediğiniz bezi, diğer göz için kullanmayın. Bu işlem için kâğıt mendil, pamuklu bez gibi şeyleri kullanmayın.
- Ayrıca bebeklerin göz bakımı yapılırken gözlerini ovalamayın ki gözler zarar görmesin.
- Bu bakım işlemi gözün durumuna bağlı olarak gün içinde birkaç kez yapılabilir. Bebeğinizi yıkadıktan sonra, bu işlemi yapmak daha kolaydır. Zira banyo ile gözdeki çapaklar yumuşar yada kaybolur.
- Yolculuktasınız yada zorunlu nedenler ile imkanınız yoksa temizlik için tek kullanımlık temizleyici havlular kullanabilirsiniz.
Bir tavsiye eğer bebeğiniz bir yaşında ve hala sık olarak göz çapaklanması oluyorsa mutlaka muayeneye götürmelisiniz. Ayrıca “Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”