Çocuk eğitimi esnasında hemen herkesin yaptığı bir takım kusurlu davranışlar bulunmaktadır. Bu yazımızda “çocuğa yapılmaması gerekenler nelerdir? Çocuğa söylenmesi gerekenler, çocuğa yapılan yanlış davranışlar nelerdir? Çocuklara yapılan yanlış davranışlar ve çocuk eğitiminde yapılmaması gerekenler nelerdir?” Gibi sorunların cevaplarını biliyoz ekibi olarak araştırdık.
Çocuk eğitiminin önemini bilmeyen yoktur. Her anne, baba çocuğunun en iyi şekilde yetişmesini isterken, kimi zaman öfkesine yenik düşerek yaptığı davranışlar, kimi zaman da çocuğunu belli bir disipline sokmak için gösterdiği tavırlar çocuk üzerinde olumsuz etkilere sebep olmaktadır. Peki çocuk eğitiminde yapılmaması gereken davranışlar nelerdir? Hep birlikte inceleyelim.
Çocuk Eğitiminde Yapılan Yanlışlar.
Çocuklar karamsar olabilirken. Bir an küçük bir şey için mutlu ve bir sonraki an sebepsiz yere bir sinir krizi geçirebilirler. Çocuğunuza disiplin vermek için onu cezalandırmanız gerekmez. Ebeveynler, çocuklarını disiplin etmek için asla olumsuz veya katı yollar kullanmamalıdırlar. Disiplinin değerini büyümekte olan bir çocuğa mutlaka öğretmek gerekir, ancak ona sert olmak gereken disiplini vermek değildir. Çocuğa söylenmesi gerekenler, çocuğa yapılan yanlış davranışlar nelerdir? Bilmek için aşağıdaki yazıya göz atın.
Negatif Disiplin Neden Zararlı?
Tüm çocuklar duygusal destek ve sevgi için ebeveynlerine bağımlıdır. Bununla birlikte, ebeveynler çocuklarını disiplin altına almanın çeşitli yollarını kullandığında, çocuğun psikolojik, duygusal ve fiziksel gelişmesini üstlenirler. Fakat ebeveynlerin davranışları çocuğun büyümesi ve gelişmesi üzerinde zararlı etkiler oluşturabilir.
Çocuk eğitiminde yapılmaması gerekenler nelerdir?
Çocuklara yapılan yanlış davranışlar, çocuğa söylenmesi gerekenler nelerdir? Birlikte inceleyelim.
1. Bağırmak
Çocuğunuza bağırmamalısınız, çünkü küçük çocuğunuza bağırdığınızda, ondan ne istediğinizi veya ne yapmak istediğinizi anlayamayabilir. Aksine, çocuğunuz korkabilir ve siz bu davranışınızdan dolayı utanabilir, üzülebilirsiniz. Onun yerine kibarca konuşun, onun neyi yanlış yaptığını anlatın ve düzeltmesine usulca yardımcı olun.
2. Duygusal Şantaj
Çocuğunuza duygusal olarak şantaj yaparak işleri halletmek iyi bir ebeveynlik tekniği değildir. Bu şekilde çocuğunuz size güvenmeyi ya da inanmayı bırakabilir. Çocuklarınıza asla seni sevmem, seninle şunu bunu yapmam, seni götürmem, seni getirmem gibi kelimeler kullanarak kesinlikle psikolojik baskı yapmayın.
3. Çocuğunuzu Etrafına Küçük Düşürmeyin
Çocuğunuza aileniz, arkadaşlarınız veya akrabalarınızın önünde azarlar ya da bağırırsanız, çocuğunuza herkesin önünde küçük düşürürsünüz. Bu, kendine olan güvenini ve kendine olan inancını sarsabilir. Unutmayın ki siz çocuğunuza nasıl davranırsanız etrafınızdakilerde sizin çocuğunuza öyle davranır.
4. Çocuğunuzu Ceza Alanına Gönderme
Bazı ebeveynler televizyondan görmüş olduğu ceza minderi uygulamasını çocukları üzerinde denemektedir. Fakat bunu yaparken çocuk ne sebeple ceza aldığından habersizdir. Çocukları canınız istedikçe cezalandıramaz cezalandırmak için bir yerlere gönderemezsiniz. Unutmayın çocuklar sizden ne öğrenirse ileride sizin için kullanacaktır.
5. Alaycı Olmak
Alaycılık bir çocuğu disipline sokmanın en kötü yollarından biridir. Çocuklarla alaycı konuşmak onların psikolojileri üzerinde olumsuz etkilere sebep olacaktır.
6. Fiziksel Şiddet
Her türlü fiziksel istismar, travmaya neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çocuğu duygusal olarak da etkiler. Çocuğunuzun iyi bir insan olarak büyümesini ve çocukluğunu mutlu bir şekilde hatırlamasını istiyorsanız, çocuğunuzu disiplin etmek için asla fiziksel şiddete baş vurmayın. Fiziksel şiddet hiçbir şey için çözüm değildir.
7. Çocuğa Emir Vermek
Çocuğunuz sizin köleniz değil canınızdan bir parçadır. Ne siz komutansınız nede çocuğunuz sizin askeriniz. Evet, büyüklerine saygı duymasını ve söyleneni yapmasını istiyor olabilirsiniz ama işleri halletmenin başka yolları var. Çocuğunuzu bir şeyler yapmaya zorlamak onun için korku uyandırır ve size olan saygısını içinde yitirebilir. Mantıksız emir veren ebeveynler çocuğun çaresiz kalmasına neden olabilir. Çocuğunuzdan aynı şeyleri sevgi dolu bir şekilde yapmasını isterseniz karlı çıkan siz olacaksınız.
8. Uzak veya Soğuk Olmak
Çocuğunuzu onun hataları için cezalandırmak için, uzak durabilir veya ona karşı soğuk davranabilirsiniz. Ancak bu disiplin tekniği, küçük çocukların duygusal destek için ebeveynlerine bağımlı olduğu için asla benimsenmemektedir. Çocuğunuza soğuk davranmak onun güvenini sarsabilir ve sizden uzaklaşmasına sebep olabilir.
9. Tehdit
Çocuğunuzdan onu tehdit ederek belirli bir şey yapmasını istemek de çocuğunuzu disipline etmenin olumsuz bir yoludur. Bu şekilde çocuğunuzu sadece korkutursunuz. Çocuğunuzu tehdit ederseniz, ileriki dönemde her yaptığı haraketin doğru olup olmadığı konusunda kendine olan güvenini sarsacaktır.
10. Küfürlü Konuşma
Çocuğunuz için kötü kelimeler veya argo bir dil kullanmamalısınız. Sözlü tacizin, fiziksel tacizden bir farkı yoktur. Çocuk üzerinde aynı olumsuz etkileri bırakır. Ne çocuğunuza nede çocuğunuzun yanında bir başkasına kötü kelimeler kullanamazsınız.
Tüm ebeveynler çocuklarına iyi alışkanlıklar ve güzel huyları empoze etmek ister. Ancak, yanlış davranışları kullanarak çocuğu disiplin etme yollarını benimsemek çocuğa üzerinde fiziksel ve duygusal zararlara sebep olur.